Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

co racja to racja, dokladnie tak robilam, powiekszylismy salon, kuchnie i co wazne wiatrolap, zmienilismy lokalizacje spizarni pomniejszylismy kotlownie, zrezygnowalismy z garderob dzieki czemu powiekszylismy przestrzen mieszkalna i lazienkowa (nie cierpie pomieszczen typu garderoba, kocham szafy), pralnia jest wieksza nie ma tego bzdurnego wc, musiala tez uwzgledniac zabudowy i wanne dla psiakow postawiona na wysokosci, ktora nie bedzie dowalac mojemu kregoslupowi, garaz tez jest wiekszy niz w projekcie. troche tych zmian wprowadzilismy ale to ma byc dom dla nas a nie my dla domu :)

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piękne kwiaty u Was w ogrodach. U mnie już powoli wszystko ścięte przez przymrozek. Dziś rano -4, a ja jeszcze róż na pniu w donicach nie schowałam :bash: nie wiem, czy przeżyją.

Co do ogrodzenia to jeśli mogę coś podrzucić:

W6jYDm_Hz7hfD5z6jKS6kksiSIJ3Yf9FgbjuE-aLrySgX_wWtR--Vql5jE-UYADNL4-Fx-KVWbIBMeteS4uSaIORR4OsoMOYqXN_xZi8UY7Lj8L2A0NmXrd_shlUrD-gepyamDPFHpssKP3y96sfZ1C_149-UUJfyMTUkOf7XnosYh5f2xZ9BnuWbFCRHxpeE3hPpIl4fvxtHFkKm8MgbCzi0GuwCz_479ZEGxzP6NYG3LjjA8B2bZ-pA0YBcv8p_pbpq5Xzy3dAkTPcyWCK0Tno3vJpzZlDoD-djtL4f1Y2K642-ZiKdAbnnDeD19b24vJ1aVALDOgd0UOrwZHFmMg4tlfqJF3suX61Xzyael7J8cibYWiIOADS7PAYaGHJJdNtG7kDPz5SlJNotgloFsYHd7VxQ4PF5P5-wz_HgvlWm3OQJbNIjRzoQCSGn-r9rxFbLtjrA1_iKUN5TyT8bzqWVeGap22EPc99qspQrvf1Dfp3e03iC4wxYUSB9UPaB-jwYuSUdV4J0BLmRkfxRwfG0AcPOsWkH__YZvpju8Ce=w1315-h739-no

To u mnie. Część murowana przez ekipę, część drewniana malowana przeze mnie, docinana i montowana przez monsza i teścia.

Ależ Ty z cichapęk jesteś - nic, nic a tu już gotowy dom i w dodatku z ogrodzeniem ;)

Podobnie jak TAR nie mogę więcej drewna mieć bo u mnie nie będzie komu go konserwować, ale ogrodzenie piękne

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:malka dawno się tak nie uśmiałam, rozwaliłyście mnie na łopatki:rotfl::rotfl:

Wiesz TAR może na razie nie zakładaj nowego dziennika, bo doskonale mi się czyta te dyskusje

dąb moczony 50 lat.....:rotfl:

i słona woda w basenie.... z soli do zmywarki :rotfl:

hmmm no ja nie wiem czemu nam - malce i mnie zawsze takie dziwne dialogi wychodza, jak tak nas czytam to jakbysmy caly czas na jakims haju byly:lol::-P

w kazdym razie do uslug, jesli wywolany zostal usmiech choc na jednej buzi to zawsze do przodu :D

zdjec nie mam, bo spalam do poludnia a potem na rzesach lecialam na spotkanie z wykonawca. za tydzien sie spotykamy na podpisanie umowy a on mi okresli dokladnie kiedy bedzie mogl wejsc. pojade z wlasnym ciastem, musze go przycisnac :D w kazdym razie na 2 miechy okreslil SSO z dachem, powalcze by tez z oknami. jakby tak w listopadzie zaczal to po nowym roku robimy instalacje, potem szybko tynki i posadzki i od maja wykonczeniowka w sierpniu elewacja, kostka i ogrodzenie w pazdzierniuku powinnam sie wprowadzac na gotowe :) ogrod i taras od wiosny.

prosze o trzymanie kciukow wszystkie wiedzmy i czarownice by zimy tej zimy nie bylo, przynajmniej u mnie :D i zeby ten harmonogram sie ziscil. gazownia mnie wzywa na podpisanie umowy o przylaczenie, ja sie pytam do czego?!??! toc domu jeszcze nie ma, musze aneksowac.:rolleyes:

Gosiek, kuchnia wyszła cudownie. Już sobie wyobrażam jak tam przesiadujesz z kubeczkiem kawki. :D Marcinki ślicznie Ci kwitną. Gdzie chcesz zmieniać ogrodzenie?

Uaktualnij wpisy na O. :cool:Czekam jak ta kania dżdżu na nowe fotki ogrodowe. Pozdrawiam serdecznie.

Może jutro cyknę fotki kuchni, już skończonej :cool:

ogrodzenie z przodu i jednego boku mam - nowa podmurówka i siatka solidna, za to pozostałe boki wołają o pomstę do nieba - z jednej strony dzikie chaszcze z marnymi szansami na ucywilizowanie z drugiej mocno rozrywkowe towarzystwo od którego najchętniej odgrodziłabym się pełnym płotem, stąd moje rozważania o betonie

Net w komplecie z rozkraczonym kompem chodzą mi z wielkimi oporami, na zdjęcia zapraszam do albumu na picasie - link w podpisie

a tam takie cuda :(

DSC_0898.NEF.jpg

i zapowiadają początek zimy z opadami na dodatek... a od poniedziałku miałam mieć kładzione płyty gresowe na schodach wejściowych :bash:

Edytowane przez Gosiek33

U mnie orzech włoski zgubił prawie wszystkie liście w nocy. Wiewióry śmigają po wierzchu wierzbowego płotu, kradziejki rude :) Wreszcie je widzę.

Pozmrażało rośliny bardzo wybiórczo. Glicynie, lawendy nietknięte. Tam gdzie mam róże też jeszcze listki i kwiaty żyją, a 5 mb dalej skwasiło żurawki, bodziszki i liliowce.

U mnie hortensje dość wcześnie przekwitły. Skupiłam się na laniu wody na zakładane w tym roku trawniki, Miały chyba zbyt sucho- te hortensje. Trawniki zresztą też, ale........cudowne są w tym roku rozchodniki olbrzymie, miskanty, rozplenice i trzcinniki, a moją ostatnią miłością są berberysy. Dotychczas były zbyt małe i jakoś tak nie waliły po oczach. A tej jesieni mimo przymrozków w trawach wyglądają bajecznie. A- i jeszcze - możliwości róży bonica są niesamowite. Bezobsługowa, niechorowita, rośnie jak na drożdżach i kwitnie szalenie obficie. W poprzednim roku miała kwiaty w okresie Bożego Narodzenia.

PS. U nas od poniedziałku już tylko w okolicach 5 na plusie, w nocy lekki przymrozek, ty bardziej na wschodnich rubieżach- to mróz może być większy. A nie ma czasem jakiejś specjalnej zaprawy (kleju) na takie okoliczności aury?

Pesteczko, u mnie to samo. Te zdjęcia, które wkleiłam są z połowy września. Wczoraj już wszystkie pąki i kwiaty pochylone i raczej już nic nie zakwitnie ponownie w tym roku.

Zastanawiam się czy już zaczynać kopczykowanie i okrywanie róż.

Bo cięcie, jeśli dobrze doczytałam, na wiosnę