Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przycięłam dziś jedną trzecią róż na rabacie. Wszystkie Solero mają już całkiem spore pączki. Zdaje się, że szlag trafił 2 Cubany, a one tak cudnie pachną. „Ogoliłam” też pnące bardzo poważnie, bo muszę je jakoś ukształtować. Dotąd były puszczone samopas.

I... odkryłam dziś, że głupio zrobiłam ufając swojej pamięci jeśli chodzi o ostatnie (jesienne‚ sadzenie. Nie pamiętam dokładnie co gdzie :(

Bardzo szybko się temperatura podniosła na szczęście. Może to był jakiś prąd zimnego powietrza ?

U mnie, tam gdzie więcej słońca, już wszystko widać na wierzchu. Pod krzewami, gdzie więcej cienia, nic jeszcze nie ruszyło. Martwią mnie sasanki, nawet jednej kropeczki zieloności nie widzę. Czosnki sadziłam jak Ty. Irysów, tulipanów, krokusów miałam bardzo dużo i te sadziłam grupami. Czosnki niedźwiedzie i cebulice też. Ale duże czosnki i byliny.... hm, ledwie pamiętam, gdzie które wetknęłam :(

Najzabawniejsze, że tulipany botaniczne i irysy botaniczne pomyliłam. Irysy żółte pokazały kwiatki, ale ich nie otworzyły, a ja doszłam do wniosku, że to tulipany. Dopiero gdy zaczęły pojawiać się niebieskie, zorientowałam się jaka gapa ze mnie i zapominalska :lol2:

u mnie większość posadzona w doniczkach

u sąsiadki dziś widziałam całe mrowie cebulic - piękny błękit :D u nie ani hu, hu, może tak jak TAR pisze jakieś późniejsze odmiany wybrałam?

zobaczyłam za to kępkę żonkili - tylko jakoś wszystko tak na kupie powsadzałam :sick: może to prze te doniczki, chciałam zmieścić jak najwięcej?

Sasanki już chyba niebieskość widzę i pąki dziś zobaczyłam na floksach szydlastych, mam jakąś monstrualną odmianę - mocne jak na floksa pędy, całą zimę zielone i obficie kwitnące. Teraz po budowie schodów trochę ucierpiały ale zaraz chyba się w pełni odrodzą. Zresztą rozłażą się bardzo ;)

Też tak najpierw pomyślałam, niestety to szpaki :mad: dwa lata temu wydziobały sobie większe otwory i wyeksmitowały sikorki. A kilka lęgów sikorek się wychowało i jeszcze jakaś inna drobnica ;) ale zapomniałam jak się nazywają

Może potem zrobię nowe budki tylko właśnie jest problem z otworem jak je zabezpieczyć przed mocnymi dziobami szpaków?

Dwie budki mam, ale druga chyba na razie pusta