pestka56 06.04.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Amelia, kurek ??? Właśnie dotarło do mnie jak zmieniło się moje podejście do ogrodu. Miało być bez bylin i cebulek. Tylko rabata liliowcowa. A teraz nasadziłam jak szalona i... podoba mi się to Mój trawnik w strasznym stanie, ale na razie zmniejszam jego ilość powoli. Odnowimy go na końcu - odchwaszczę, rozsypię warstewkę piasku z odrobiną ogrodniczej, wyrównam, uwałuję i wysieję tę trawę z Barenbruga, którą mam na kawałeczku i jest ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 06.04.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Amelia, kurek ??? ano kurek:yes: ale nie takich http://www.odzywianie.info.pl/img/stories/arts/_665x/kurki-kalorie-i-wartosci-odzywcze.jpg tylko takich;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.04.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Amelia, kurek ??? Właśnie dotarło do mnie jak zmieniło się moje podejście do ogrodu. Miało być bez bylin i cebulek. Tylko rabata liliowcowa. A teraz nasadziłam jak szalona i... podoba mi się to Mój trawnik w strasznym stanie, ale na razie zmniejszam jego ilość powoli. Odnowimy go na końcu - odchwaszczę, rozsypię warstewkę piasku z odrobiną ogrodniczej, wyrównam, uwałuję i wysieję tę trawę z Barenbruga, którą mam na kawałeczku i jest ładna. my stawiamy na trawke Geolia - mamy z nia jak najlepsze doswiadczenie (z tym barenbrugiem nie wyszlo). tylko musze kupic dwa rodzaje, jedna na czesc polnocna i wschodnia (cien i las) i jedna na czesc poludniowa i zachodnia (slonce i patelnia). nie wiem tylko czy dobrze rozumuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.04.2016 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Żeby takie kurki chciały rosnąć w moim mchu u mnie zielono od trawy i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 06.04.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Żeby takie kurki chciały rosnąć w moim mchu u mnie zielono od trawy i nie tylko ile to roboty? u Ciebie chyba by rosły:rolleyes: https://www.grzybnie.pl/pl/p/KURKA-PIEPRZNIK-JADALNY-grzybnia/39 www.grzybnie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.04.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Z mchu można piękny "trawnik" mieć , serio Amelia, no własnie o tych pierzastych myslalam. Masz, i jak, napisz cos wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.04.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 ja wiem i sobie planuje nawet w jednym miejscu placyk zrobic i przeflancowac troche mchu z lasow moich mierzejowych, dwa rodzaje ten zielony puchaty i ten srebrny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 06.04.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Z mchu można piękny "trawnik" mieć , serio Amelia, no własnie o tych pierzastych myslalam. Masz, i jak, napisz cos wiecej odwiedź mnie w dzienniku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.04.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Najprościej mech przeflancować z pomocą jogurtu i miksera. Tylko musi być znakomicie odchwaszczone miejsce. Wtedy wyjdzie pięknie. Jest taki Amerykanin, który już 50 lat prowadzi ogród bez trawy, ale za to z mchami. Cudny Amelia, bywałam, ale na kurki nie trafiłam. Zajrzę wieczorem. Z trawą najlepiej eksperymentalnie. Tę z Barenbruga posiałam pod dużymi wierzbami płaczącymi, mimo że ona podobno miała być jak gazonowa. I jest super. Ludzie mają różne doświadczenia, bo przecież ziemia nie jest wszędzie idealna. Dla mnie najważniejsze, że ta moja trawa przyrasta wolniej, ale gęściej i to jest najmniej zachwaszczony kawałek u mnie. Poza tym ma cieniutkie listeczki i jest jak aksamit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 06.04.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Najprościej mech przeflancować z pomocą jogurtu i miksera. znaczy się jak? miksujemy jogurt i popijając przesadzamy mech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.04.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Pobierasz z lasu mech. Wrzucasz do miksera i dolewasz jogurt. Miksujesz. Cokolwiek tą mieszanką pomalujesz porośnie pięknie mchem. Można nawet napisy na murach robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.04.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 wszystko ladnie i pieknie ale, zawsze jest jakies ale, w moim przypadku brak czasu, zeby w pelni poswiecic sie ogrodowi musialabym albo nie pracowac albo miec ogrodnika - i to i to nierealne. do tego dochodza kwestie finansowe, sami wiecie jak to jest, bo niejedna z nas tutaj sie z tym boryka. te wszystkie piekne ogrody, ktore sa pokazywane czesto gesto nie na nasza kieszen. u siebie zrobie tylko niezbedne rzeczy reszta jak czas i kasa pozwoli, bo projekt sobie a zycie i realia sobie i przypuszczam ze nie mam 50 lat na mchowy trawnik ot taka moja refleksja, czlowiek chce duzo ale........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.04.2016 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 zapomniałam o grzybni, kupiłam w ubiegłym roku mikoryzę prawdziwków, ale nie wiem czy jeszcze zadziała, przyznam się jednak, że kurki wolę jogurt z mchem, do dopiero wynalazek , dobrze wiedzieć TAR rację masz, co na projektach i w różnych ogrodach można zobaczyć to nie koniecznie u każdego z różnych przyczyn można zrobić - najczęściej o kasę chodzi. Jakby mieć na sam ogród kupę kasy to można zlecić wykonanie pięknego ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.04.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Racja TAR ale po podziwiać mogę. Poza tym zdjęcia ogrodów są zawsze robione w momentach gdy ogrody lub ich fragmenty są najładniejsze. wszystkie wiemy, jak to naprawdę jest. Raz ładny ten fragment raz inny. Całość nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.04.2016 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 gęsi, kolibry..... https://www.facebook.com/dailypicksandflicks/videos/1094960877190642/ https://www.facebook.com/537203473099362/videos/587420354744340/ a u nas inne ptactwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.04.2016 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 a tu psa historia, na szczęście pozytywna, choć początkowo łza się mi zakręciła https://www.facebook.com/1659679484318864/videos/1742918969328248/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.04.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 o matko, wyglada jak moj Kastorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.04.2016 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 piękny piesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.04.2016 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 pestka to chyba do Ciebie pytanie dwa lata temu zaszczepiłam mykoryzą do kwaśnolubych roślin w tym rododendrony i azaliowce. W zeszłym roku przy wycince starej olchy teren ten został przekotłowany - krzewy były wykopane, potem z powrotem ponownie posadzone a teraz ta mykoryza zaowocowała grzybkami i co teraz? Czy coś powinnam robić? Zapytałam u źródła i dostałam odpowiedź pocieszającą: Grzybki na zdjęciach to prawdopodobnie saprofity, gdyż wyglądają na czubajeczkę a ona jest niegroźna gdyż rozkłada martwą materie organiczną. Po usunięciu drzewa jest jej w glebie dużo i dobrze że to robi. Jeżeli na roślinach mimo przesadzenia nie ma widocznych zmian, to nie ma powodów do niepokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.04.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 śliczna psinka, wcale się nie dziwie że był taki wściekły nosząc na sobie tyle filcu i pasożytów...a gęsi i kolibry niesamowite:D nasze sikory nie są tak poufałe, no może gołębie:yes: jeden facet regularnie karmił gołebie na skwerku i jak go widziały z daleka leciały i siadały mu ma głowie i ramionach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts