Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to ten krótszy odcinek widać zielone kółko - punkt zaworowy, a to śliczne czarne obok to końcówka do której zostanie podpięta linia nawadniająca

DSC_0580.JPG

tak teraz woda zbierać się będzie pod domkiem ;), szukam w sklepie pompy do pobierania wody na ogród gdy już w zbiorniku trochę się nazbiera

a co dokładnie robi ten ładniutki punkt zaworowy?

do końca 2018r i u mnie ma być skończona kanaliza:yes:, już kopią w sąsiedniej wsi i też chce wykorzystać obecne szambo na deszczówkę tylko zastanawiam się nad przelewem, jak będzie długo deszczowo to dobrze by było żeby nadmiar sam gdzieś sobie odpływał.

Trzeci rok użytkuję taką tanią pompę do wody brudnej i jest ok.

http://allegro.pl/pompa-do-wody-brudnej-czystej-szamba-sciekow-plyw-i5383812974.html

a to śliczne czarne obok to końcówka do której zostanie podpięta linia nawadniająca

a ja myślałam że to wrona:D

Edytowane przez Amelia 2

t zielone to studzienka poboru wody... jak go zwał, tak go zwał

DSC_0555.JPG

na dole podłączone jakimiś złączkami rura doprowadzająca wodę z ujęcia ogrodowego a ta wrona jest wielkości szpaka :p

Bardzo dziękuję za link, to raczej nie chińszczyzna? Parametry i cena ok :D

Wyprowadzenie prądu do wody już jest i czeka na zakup urządzenia, jeszcze potrzebuję kompresora by na zim przedmuchiwać te wszystkie rurki.

Chciałam po taniości to mam. Zakładam, że szpak się schowa za jakimiś liśćmi, i zielonej folii też widać nie będzie niedługo. Ważne, że woda jest.

Pompa ma wywalać nadmiar wody, albo woda sama znajdzie sobie w razie przepełnienia jakieś ujście ;)

miało to być u mnie :

brzoza szczepiona na 160

15.04.2016%2B%252819%2529.JPG

modrzew na 170

15.04.2016%2B%252821%2529.JPG

brzozę przyciąć w lipcu by się zagęszczała a modrzew ogłowić w lutym -

jak bardzo przyciąć ją i obdziabać tę jedną długą gałązkę?

jak modrzewia ogłowić - każdy przyrost podskubać?

Edytowane przez Gosiek33

Gosiu, w brzozie bym skrociła kazda gałązke o minimum połowe (tak w pierwszym roku zrobiłam u siebie - poszukam foty co potem sie z tym dzialo, jak pieknie sie rozbuchała) modrzewie kazdą gałazke przycieła na przysłowiowego jeza o tu masz pania ktora tnie tak jak ja ciełam :)

http://bi.gazeta.pl/im/5b/93/10/z17381211Q,ciecie-wiosnenne.jpg

a tu troche dłuzsza fryzurka, tak bym cieła w kolejnym roku

http://images27.fotosik.pl/183/11224a12516d68c6med.jpg

widziałas na fotkach moje modrzewie? co roku tak przycinałam i po 4 były geste duze parasole :)

pamiętam Twoje modrzewie i dlatego też o takim myślałam :D

a lekcja poglądowa najlepsza, widzę, że pani tnie wierzbę, czy nie będzie z późno i moją właśnie pociąć. Ona jeszcze w doniczce nie wsadzona na miejsce stałe ale właśnie jest na etapie gdy bazi już tylko troszkę zostało a liście zaczynają się rozwijać

tylko wierzbe, modrzewie w lutym, brzoze i graby w lipcu (juz soki nie beda wyplywac), mowia tez ze koncowka czerwca dobra ale ja swoje przycinalam w lipcu.

za to pierwsze slysze by brzozy przycinac zima.

Edytowane przez TAR

• 4 weeks później...

TAR to żurawka, która w ubiegłym roku była ogniście czerwona, teraz wygląda prawidłowo ')

DSC_0879.JPG

nowe peonie - Sarah i Coral charm

DSC_0898.JPG

buczek

DSC_0904.JPG

i w końcu się ugięłam

DSC_0907.JPG

nowe rh

DSC_0909.JPG

a hortensja pnąca raptem pokazała całą masę pąków

DSC_0914.JPG

podobnie jak bez Belle de Nancy

DSC_0917.JPG

i na koniec kalina Kilimanjaro

DSC_0921.JPG

Edytowane przez Gosiek33

te piwonie Sara tez byly i shirley temple ale dzis akurat szukalam jedynie zółtych i pomaranczowych, ten coral mi w oko jedynie wpadl. bede chciala jeszcze dorwac z typu "sorbet" one super wygladaja, mialam taka jedna w poprzednim ogrodzie