Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cytat:

" szerszenie znacząco ograniczają liczebność wielu groźnych owadów, a w szczególności najróżniejszych muchówek (z muchami i komarami na czele!)"

Nic w przyrodzie nie jest zbędne i niepotrzebne.

W końcu się dowiedziałem po co na świecie żyją muchy i komary.

Żeby szerszenie miały co żreć.

Budujące, naprawdę budujące :D

Jesli chodzi o dom i welne mineralna na poddaszu (tam lubia bardzo robic gniazda) to pomiedzy podbitka a dachem i w innych newralgicznych miejscach mielismy zamontowana specjalna siatke na owady. to bylo robione na etapie izolacji dachu i elewacji. w tym domu tez planujemy, na szczesxie zadnych okien dachowych nie bedzie i do tego podbitka wentylowana tez z siatka.

Tyle że one potrafią sobie czasami poradzić w inny sposób :)

Gosiu,

trochę wystraszyły mnie Twoje zdjęcia, bo mam jedno dotąd nie otwierane okno dachowe. Do tego jeszcze nie myte :yes: :sick:

Ze sprawdzaniem i otwieraniem poczekam na syna, bo ja generalnie niczego się nie boję....A on ma w planach wykonanie z trzciny domków dla jakichś skrzydlatych. Muszę chyba skutecznie wybić mu to z głowy, albo pomyśleć o ewakuacji :cool:

Amtla to domki dla murarek. Bardzo pożyteczne zapylacze. Łagodne bo nie budują kolonii, której musiały bronić. Bardzo dobrze, że syn ma takie odruchy.

Moje okna właśnie nie myte były i nikt nie przeszkadzał osowatym w budowie. W oknie gdzie były najaktywniejsze mam siatkę, więc czułam się w miarę bezpiecznie ;)