Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trudne pytanie mi zadajesz bo jestem analfabetą rachunkowym :oops:

wys. 120, góra 270x120 - wiem bo siatkę cieniującą kupiłam i takerami przybiłam do listewek - teraz to dopiero profesjonalizm :lol2:

na dole obłożyłam siatką plastikową. Góra cieniuje i przed ptakami ma chronić, siatka na dole zapora dla psów i ptaków

mam takie małe widełki z krótkim trzonkiem i troche przerzucam nowo wsypane a resztę robią "glistki" które idą do góry do świeżonki:yes:

marudery są zjadane przez kurki:o ptasiory już się nauczyły że gdy idę z widełkami do kompostowników to dostają do przegrzebania nowa porcję, stoją wszystkie przy siatce i gdakaniem mnie popędzają:D

daję im to co wygarnę z dołu, najpierw one przejrzą a potem kompost idzie na grządki:cool:

Edytowane przez Amelia 2

nareszcie ktoś na mnie czeka;)

2 lata temu kupiłam na allegro 500szt, podobno 500, nie liczyłam ale to była garstka, teraz sa pewnie tysiące bo mnożą się niesamowicie!

kalifornijskie nie przechodzą do gleby, żywią się martwymi roślinami, odpadkami kuchennymi a do rozmnażania potrzebują celulozy wiec wrzucam do kompostownika wytłaczanki po jajkach, ręczniki papierowe, tekturę... glistki różnią się od ziemnych, są cienkie intensywnie czerwone. I kury je chętniej jedzą niż ziemne:yes:

zimą część dżdżownic hodowałam w garażu w 2 pojemnikach - w górnym cienko podziurkowanym mieszkały robaczki i tu wsypywałam resztki domowe, do dolnego zlatywał "sok" który po rozcieńczeniu jest idealny do podlewania kwiatów domowych:rolleyes:

hodowla nie wydziela żadnego zapachu:no:

Obraz 2633.jpg

dolny pojemnik ze sporą porcją glistek pojechał ze sprzedanym koguciem do nowego domku ku radości nabywcy, przemiłego starszego pana i muszę sobie kupić nowy w Casto.

Edytowane przez Amelia 2

Dzieki Amelio :) Chyba sobie sprawię. A czemu przechowywałaś je przez zimę? W kompostowniku jest ciepło. Czy to dla nich nie wystarczające?

Różowe na czwartym zdjęciu wygląda na jeżówkę odmianową z tych pełnych, ale nie wiem jaką.

U mnie pysznogłówki od TAR pięknie się rozmnożyły i kwitną w tym roku od tygodnia. U Ciebie też zaraz zaczną.

My z Gosią sąsiadki, a u niej wiele roślin kwitnie duuuuu...żo wcześniej niż u mnie.