Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do efektu motyla czyli Batuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

kochana moja juz wiosny nie moge sie doczekac, kiedy zaczne ogrodowo dzialac. a dzis chyba po karmnik pojade, w naszy ogrodowym sa stojace na pienkach brzozowych, bardzo mi sie podoba i ladnie wpasuje sie w moj ogrod.

glowkuje jak, gdzie i czym obsadzic wlosci. i glowa pusta. znowu bede na zywiol sadzic a potem przesadzac:rolleyes: pamietasz moj front, zastanawialam sie nad opcjami w lezkach brzoza / tamaryszek, bedzie chyba tamaryszek i jarzab:rolleyes:

Jarząba nie polecam, zbyt często zawodzi i kaprysi, jak gdzie w kupie rośnie i inne krzewy go przysłaniają można to przeżyć, jak ma być wizytówką to musi być coś ,żelaznego'

Oglądałam pierwsze odcinki GHTV w tym ogrodowe a tam szmaty królują, albo pan wysypuje żwirkiem pół ogródka by był bezobsługowy :lol2:

Mam żwirek na miejscu postojowym i co jakiś czas szlak mnie trafia :cool: Zdecydowanie nie jest to bezobsługowe podłoże ;)

na pewno wiosna w pierwszej kolejnosci posadze drzewka potempomysle o krzakach i nizszych nasadzeniach. Chciałabym jednak stworzyc zielone tło i chyba posadze pecherznice. no chyba ze znajde gdzies tanie sadzonki grabowe tyle ze na efekt dłużej poczekam:cool:

Jak kogoś stać na płacenie firmie ogrodniczej za opiekę nad ogrodem, to może nawet szmaty da radę łyknąć. W końcu co za problem jak roślinkom źle, to wymienić na nowe odpowiednio duże. To tylko kasa ;) A tak ładnie wygląda taka rabatka wyżwirkowana, nic tylko się poświęcić i na kolankach jesienią listki wybierać, bo grabie przecież to świństwo pod spodem poszarpią.

Co za jakaś zmora ogólna z tą włókniną na rabatach.

U mnie wprawdzie zdała egzamin jako spodnia warstwa pod kamienną ścieżką. Choć i tak wysiewają się różne między kamieniami. Na rabatach leżała tylko na tych, które czekały na nasadzenia. A i tak był problem, bo ją poprzerastały chwasty i podarły.

TAR, marudzisz :) Wiadomo, że zrobisz cud miód z ogrodu. Masz doświadczenie i wiesz co chcesz. Tylko powoli i będzie pięknie

u mnie na razie oprócz trawy sa tylko szmaty i niestety beda dopoki nasadzen nie porobie i nie wysypie kora. wczesniejsze sciaganie szmat mija sie z celem, tak przynajmniej bialasy sa czyste a i my po blocie nie brodzimy. na poczatku chce sie skupic na nasadzeniach a nie zaczynac od plewienia, bo to bylo wykonane dwukrotnie i na to poszly szmaciaki. juz niedlugo marzec :D

Pestka szmaty, szmatami, ale wysypanie żwirku i oczekiwanie, że jest bezobsługowy to nabijanie ludzi w bambuko. Podjazd mam ze żwirku na suchym betonie a tyle chwastów się sieje, że czasem szlak mnie trafia, jak pielę to gady często się urywają, podważyć nie bardzo można bo podłoże się niszczy

na pewno wiosna w pierwszej kolejnosci posadze drzewka potempomysle o krzakach i nizszych nasadzeniach. Chciałabym jednak stworzyc zielone tło i chyba posadze pecherznice. no chyba ze znajde gdzies tanie sadzonki grabowe tyle ze na efekt dłużej poczekam:cool:

zdecydowanie polecam pęcherznice:yes: niekłopotliwe, szybko rosną a teraz całe chmary gili je obsiadają i nasionka wyjadają:rolleyes:

Żwirek można przegrabiać. Trochę pomaga. Ale jak pod spodem włóknina, to się ją poszarpie.

Mamy podjazd do garażu wysypany żwirem. Początkowo, jak nie mieliśmy kasy, wyłożyliśmy częściowo cegłą rozbiórkową, a częściowo klockami betonowymi. Nie usunęliśmy tego przed wysypaniem żwiru.

Przegrabiam ten żwirek i jest okey. Ale jak odpuszczę, to oczywiście wyrasta co chce. Jak u Ciebie, Gosiek. Mam wtedy dzień pielenia kamieni ;)