TAR 10.01.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 tez chce oczko ale bez rybek, takie proste z gotowej formy aby troche wody. tylko najpierw musze pokombinowac gdzie by je wstawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.01.2017 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Za to u mnie chciałabym ciurkadełko - woda po kamieniu spływająca w niedużą nieckę z kamykami w nogach tyle wilgoci co dla ptaszków i owadów ale bez niebezpieczeństwa utopienia. Latem postawiłam płytką dość miskę z wodą to potem wyławiałam potopione pszczoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.01.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 glinę mam piękną ale i tak będzie wyłożone folią. Planuję głębokość na większości ok.60-70cm, kawałek strefy bagiennej i większy głęboki dołek na środku. Woda będzie sobie płynęła z dachu domu (już jest wyprowadzenie z 2 rynien) a uzupełniana z dwóch 1000-litrowych zbiorników. jest też wyprowadzony z domu prąd - ten kwadratowy "kamień" zlewej strony ma 4 gniazdka. W poprzednim domu miałam podobnie, na zimę rzucałam styropianowy "przerębel" a w nim grzałkę i rybki zimowały:yes: oczywiście normalne złote karasie nie żadne koi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.01.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Za to u mnie chciałabym ciurkadełko - woda po kamieniu spływająca w niedużą nieckę z kamykami w nogach tyle wilgoci co dla ptaszków i owadów ale bez niebezpieczeństwa utopienia. Latem postawiłam płytką dość miskę z wodą to potem wyławiałam potopione pszczoły trzeba było włożyć wystający ponad lustro wody w miarę płaski kamień to by sobie wychodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.01.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) tez chce oczko ale bez rybek, takie proste z gotowej formy aby troche wody. tylko najpierw musze pokombinowac gdzie by je wstawic o takie? to trójkątna wanna wyłożona folią..... teraz zarosło tak że nie widać brzegów rybki są fajne, godzinami można się na nie gapić i można je nauczyć żeby przypływały na zawołanie:yes: zaraz też pojawią się w wodzie żaby, ważki i inne stworzenia, obok postawi się ławeczkę i relaks jak ta lala:rolleyes: Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.01.2017 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 trzeba było włożyć wystający ponad lustro wody w miarę płaski kamień to by sobie wychodziły. Tak, teraz o tym wiem, ale i tak ciurkadełko mi się marzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.01.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 o takie? [ATTACH=CONFIG]378204[/ATTACH] to trójkątna wanna wyłożona folią..... teraz zarosło tak że nie widać brzegów rybki są fajne, godzinami można się na nie gapić i można je nauczyć żeby przypływały na zawołanie:yes: zaraz też pojawią się w wodzie żaby, ważki i inne stworzenia, obok postawi się ławeczkę i relaks jak ta lala:rolleyes: no wlasnie takie male ale sa gotowe formy oczkowe np. w lm, z polkami gdzie mozna rosliny umiescic. albo jesli znowu sie gdzies pojawia takiego gotowca: http://www.makstor.pl/pol_pl_KASKADA-FONTANNA-OGRODOWA-HEKATE-OSWIETLENIE-LED-2095_1.jpg rybki mi nie robia , mam dwa stworzenia, ktore juz zyc mi nie daja ale jesli chce z nimi powypoczywac to sa najlepsze do tego. na razie postaram sie oswoic pare ptaszkow. jesienia jak tylko trawa sie pojawila to i pliszki dwie zaczely sie przechadzac, w okolicy jest tez sporo trznadli, mazurkow, kosow, kopciuszkow, dzieciol (jeszcze go nie zdolalam namierzyc fotograficznie). na pewno jest tez sojka, ktora u sasiadow buszuje i czapla, ktora ze stawu ryby im wyjada:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.01.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Oglądałam pierwsze odcinki GHTV w tym ogrodowe z 'Mają" to pojechali:o poza niedzielnym odcinkiem nadawanym o 9.30 ogrodów już się nie poogląda:( albo trzeba siedzieć całą noc albo 2 godziny spóźnić się do pracy.... w normalnych godzinach to tylko Karaiby i remonty. Teraz wszędzie albo się remontują albo gotują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.01.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 akurat nie ogladam Mai ale zawsze mozna nagrac na dysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.01.2017 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Maja do tej pory była w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.01.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 a co to jest ta hgtv, bo w sumie ostatnio tak malo tv ogladam, nie orientuje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.01.2017 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Home & Garden TV https://pl.wikipedia.org/wiki/HGTV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.01.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Też nie wiem, bo my w ogóle nie telewizyjni, ale chyba J się złamie i zrobi mi jakieś patrzadełko, żebym mogła ogrodowe i architektoniczne oglądać. Tego mi brak. Resztę tv mogę spóścić z wodą. Amelia, masz na końcu tego rowka obniżenie terenu, czy mam omamy? Jeśli tak, to podobnie jak u mnie. Jeszcze niedawno chciałam staw, a właściwie 2 małe połączone. Ale tak się ślimaczy piwniczka, że zaczęło mi się podobać co innego. Poza tym wnuki J dostały u nas basen i teraz... ups, mnie się też spodobał. Więc wymyślam zagospodarowanie tego kawałka ogrodu inaczej. Ze zbocza piwniczki poleciałby strumyczek-wodospadzik do małej niecki, to w obiegu zamkniętym. No, prawie, bo jakby napadało, to mogłoby się przelać do krętego płytkiego rowka, który byłby jak suchy strumien, tyle, że nie całkiem suchy. Kończyłby się w okolicy obudowy basenu, który chcę obudować w lekkim obniżeniu terenu. Od strony domu kawałek trawnika, a za „suchym” strumieniem łąka bylinowo trawiasta z tłem z brzóz i krzewów. Jak myślicie ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.01.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 TAR, a po co chcesz Maję nagrywać, skoro wszystkie odcinki są tu http://majawogrodzie.tvn.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.01.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 ale ja przeciez nie chce:confused: Mai nie ogladam. Proponowalam jedynie Amelii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.01.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Ja czasem oglądam, bo z nią moi znajomi z czasów pracy w Ogrodach pracują i ciekawa jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.01.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 a ja lubię oglądać na dużym ekranie, kompa mam dość po 8 godzinach...pestka taki strumyczek chyba by był fajny, też pierwotnie myślałam o wodospadzie spływającym ze skarpy tarasu ale nie dało się, za wielkie i za grube są palisady okalajace taras więc odwodnienie rynien jest puszczone pod tarasem. Rzeczywiście mam lekki spadek do tyłu i na prawą stronę ( patrząc od domu) na całej działce więc łatwo poprowadzić odwodnienie. Suchy kamienisty strumień okresowo zalewany wygląda ślicznie o ile nie przeszkadza w koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.01.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Ja sobie puszczam małe okienko jak pracuję i podglądam. Dopiero jeśli coś chcę lepiej zobaczyć, to przełączam na cały ekran i mam wtedy 32 cale. Telewizora nie mamy. Mamy projektor i ekran 200 cm szerokości. Fajnie się ogląda filmy, gdy na dodatek w kominku ogień. Myślę, że z koszeniem nie będzie problemu, bo tego co w tym „strumieniu” i na jego brzegach posadzę, nie będzie się kosić. Poza tym trawnik będzie tylko między strumieniem a tarasem. Po drugiej stronie zero koszenia. O to mi w ogrodzie chodzi – jak najmniej koszenia Tak mi się wydawało, że jest u Ciebie leciutka pochyłość. U mnie właśnie podobnie. Cały ogród jest minimalnie nachylony z płd-wsch na płn-zach. I jeszcze w tej pochyłości jest lekkie zaklęśnięcie. Nie niwelowaliśmy tego, bo tam miał powstać staw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 26.01.2017 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 długo czekałam by w końcu zobaczyły jabłka, teraz na wyścigi kosy z drozdami wcinają aż wióry lecą Co dziennie muszę nowe wykładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.01.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 u mnie na razie w karmniku niezbyt wiele ruchu tak jablek nie moge wykładac bo bialasy zeżra one w kregu zainteresowan maja marchewki, jablka i takie tam smaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts