Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOMINIK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• 2 years później...

Witam.

Ja też zaczynam na wiosnę tj. maj czerwiec. Buduję z maxa. Przeróbek wiele w projekcie nie robiłem, ale jednak zdecydowałem się na podwyższenie ścianki kolankowej i zwiększyłem kąt dachu do 35 stopni. Poza tym przestawiłem okno balkonowe na boczną ścianę budynku i strop będzie z Ackermana. . Co zmienię jeszcze to nie wiadomo, wyjdzie w trakcie realizacji. Na dzień dzisiejszy udało mi się zgromadzić trochę materiału bo ceny zaczęły szaleć

My tez zaczynamy gdzies w Czerwcu. Zmiany jakich dokonalismy w projekcie to zmiana wymiaru elewaci frontowej z 1324 na 1300 bo tak wymagaly warunki zabudowy, oraz usunelismy kominek w salonie. Tez budjemy z maxa. Dzis orientowałem sie w cenach betonu B20 i unas wymosi 350 m3 z dowozem. A jak to wyglada u was?

Ostanio do betoniarni dzwoniłem w grudniu i cena była za B20 270 brutto, teraz nie mam pojęcia, ale mój majster powiedział, że ławy bedzie lał z B15. Dodam, że to dobry fachowiec i tam gdzie istnieje konieczność nie robi oszczędności. Wczoraj byłem w tartaku i za materiał na więźbę dostałem cenę 2870 nie ma w tym oczywiście desek na łaty tylko same krokwie i murłaty i inne potrzebne rzeczy.

Czym planujesz w przyszłosci ogrzewac domek. Gazem tak jak w projekcie? Bo my chcemy władowac tam kociołek na groszek z podajnikiem i zastanawiam sie czy nie bedzie ta kotłownia troszke mała na taki piec, chyba bez problemu powinien sie zmiescic? Liczyłes moze ile Cie wyniesie sam fundament? I masz juz maxy? Bo cos wspominałes ze masz juz troszke materiału jak tak to ile płaciłes?

Ogrzewał będę piecem gazowym, ale rozprowadzę ciepło z kominka i głównie na niego się nastawiam. Mam już 2975 maxów po 2,68, 864 szt. dztki po 2,45 i K3 na działówki 900szt. Jak kotłownię trochę powiększam tzn. przesuwam ścianę kosztem salonu tak, aby w lini była ścianka kotłowni ze ścianą łazienki (nie wiem czy dobrzę wytłumaczyłem- wiąże się to z przesunięciem fundamentu do środka domu.

Jeżeli chodzi o fundament majster coś wymysla z tym fundamentem i będzie ławę lał wąską ale wysoką (twierdzi, że trzeba będzie ok 15m3 betonu) a na to będzie tylko 3 warstwy bloczków betonowych.

Zapomniałbym powiedzieć, że w tym tygodniu kupiłem stal (podobno już ostatnia dostawa w tej cenie) tj. 1300 kg fi 12 i fi 6 - 300 kg- za wszystko 3470

Z czego robisz strop? Bo Ackerman wyjdzie bajecznie tanio w porównaniu z terriwą.

Strop będę raczej robił z teririwy ale jeszcze nie wiem na sto procent.A tak pozatym to gdzie budujesz dom?, nawet tanio kupiłes maxy,u nas na ślasku okolice Częstochowy najtaniej widziałem 3,00-3,50. to jak bedziecie fundament lac wasko a wysoko to szalunkowac musicie. Czy w jakis inny sposób? Robisz podasze odrazu czy moze w przyszłosci dopiero?

• 2 months później...
  • 2 months później...

Chcemy z mężem wybudować dom w miarę tani, ale jednocześnie funkcjonalny. Czy ktoś budował może dom według tego projektu? http://www.mgprojekt.com.pl/domki/dominik/index.php

A może macie jakieś inne propozycje tanich domów dla rodziny 2 + 2. Po przestudiowaniu nie wiem nawiet jak dużej ilości projektów mamy z mężem taki mętlik w głowie, że już sami nie wiemy co wybrać.

Chcemy z mężem wybudować dom w miarę tani, ale jednocześnie funkcjonalny. Czy ktoś budował może dom według tego projektu? http://www.mgprojekt.com.pl/domki/dominik/index.php

A może macie jakieś inne propozycje tanich domów dla rodziny 2 + 2. Po przestudiowaniu nie wiem nawiet jak dużej ilości projektów mamy z mężem taki mętlik w głowie, że już sami nie wiemy co wybrać.

4 połacie = nie jest to prosty dach jak dwuspadowiec

4 okna dachowe = same okna minimum 6 tys;

na projekcie "dominika" nie wrysowany jest komin od CO.... nie ma go byc?

Do czego potrzebne wam to piętro?

moze nie to wtedy cos jak DM11 z dom-parterowy wyjdzie taniej:

http://forum.muratordom.pl/fotki-tani-domek-dm11-bauherr-2006-07-2007-07-2000zl-1m2,t107303.htm

Dziękuję za rady!

A my mamy nowy pomysł - tym razem "piętrowy": http://www.extradom.pl/projekt-domu-MONA-ID-4004.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&advid=d74c0bbd-dfcf-4856-ae14-a96e7e1e19bb

Tylko, że wprowadzilibyśmy trochę zmian (podnieść ściany 1-szego piętra i wtedy łagodniejszy skos dachu - z tego co zdążyliśmy się zorientować dach jest podobno bardzo drogi, oddzielić kotłownię od WC ścianą z drzwiami lub zrobić z kotłowni wyjście na zewnątrz, no i przy okazji żeby to miało sens poszerzyć budynek o około metr, dociągnąć taras do kuchni i zrobić tam pojedyncze drzwi balkonowe). Czy to ma sens i jest tanie w budowie?

Bardzo mi zależy na waszych opiniach, bo nasz "pierwszy dom budowany dla wroga" będzie prawdopodobnie naszym ostatnim więc chcielibyśmy żeby się w nim dobrze mieszkało o jednocześnie żebyi się nie zadłużyć na wiele lat...

• 2 years później...

Witam

Minął mi właśnie rok od czasu jak wprowadziłem się do mojego domku o nazwie DOMINIK z biura MG PROJEKT.

Jestem zadowolony z tego projektu, dorobiłem jedynie zadaszenie nad tarasem i wentylacje do łazienki, której w projekcie nie było.

Mam jeszcze sporo do zrobienia odnośnie wykończenia wewnątrz jak i z zewnątrz domu, ale najważniejsze, że już mieszkamy.

Jakie zmiany wprowadziliście w swoim Dominiku?

• 11 months później...