Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? kupi? lodówk??

Gość magdulla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 years później...
  • 2 years później...

Podciagam stary temat, ale pytanie pozostaje aktualne: jaką lodówkę polecacie?

Wiele się zmieniło przez 2 lata, weszły nowe modele i nowe roziązania.

Chciałabym kupić lodówkę 185 cm, zamrażarka na dole na 3 szuflady (ew.4), zależy mi, żeby była cicha.

Co polecacie, co się Wam sprawdziło?

Podciagam stary temat, ale pytanie pozostaje aktualne: jaką lodówkę polecacie?

Wiele się zmieniło przez 2 lata, weszły nowe modele i nowe roziązania.

Chciałabym kupić lodówkę 185 cm, zamrażarka na dole na 3 szuflady (ew.4), zależy mi, żeby była cicha.

Co polecacie, co się Wam sprawdziło?

Bosch, Siemens - do wyboru do koloru. Różne systemy chłodzenia, przyzwoity poziom głośności. Jedne z mniej awaryjnych w tej chwili marek. Wykończenia zarówno w stali jak i w standardowej bieli. Jeżeli szukasz czegoś specjalnego, zwróć uwagę na linię Glass Edition Boscha.

Klasa energetyczna to sprawa drugorzędna - A+ w tej chwili to standard do A++ nie ma co dopłacać, nie zdąży się zwrócić zanim będziesz wymieniać lodówkę (średnia rynkowa żywotność ok 7-8 lat). Zwróć uwagę na układ półek i uchwyty na butelki.

Co do chłodzenia - kwestia gustu. NoFrost będą miały troche mniejsze pojemności, zwykłe troszkę więcej i zazwyczaj klienci mówią, że ciszej troszkę pracują. Jeżeli chodzi o rozmrażanie zamrażalnika to klasyczny system mrożenia w nowych lodówkach powoduje, że jak rozmrażasz je raz na rok to robisz to po to aby umyć zamrażalnik, a nie po to aby pozbyć się szronu czy lodu.

Reszta kwestia gustu i upodobań.

Są średniakami na rynku jeżeli chodzi o głośność. Jeżeli chodzi o Liebherra to jakość tej firmy bardzo zależy od ceny. W praktyce o prawdziwych lodówkach Liiebherr możemy mówić od pułapu około 3 tys. zł, a w tej cenie to i Bosch i Siemens będą ciche :)

Jak zwykle wszystko zależy od tego ile chcesz wydać...

A Liebherr, polecany wyżej?

W necie naczytałam się opinii, że Bosch/Siemens wcale nie takie ciche... :roll:

Po slubie kupilismy Boscha

Pochodzil rok i padl.Naprawili w ramach gwarancji ( zepsula sie jakas grzalka w zamrazalniku).Pochodzil nastepny rok i znowu padl.Tym razem serwis bez ogladania wystawil papier ze sie nie nadaje do naprawy.

Wzielismy Liebherra.

Kosztowala cos kolo 2100 pln.Mielismy tylko doplacic roznice miedzy stara a nowa.

Dlugo by opowiadac ale nie zaplacilismy :)

Chodzi bez zarzutu.Swego czasu troche piszczal wentylator jak pracowal w srodku jednak mu przeszlo i chodzi cichutko

Jak wg mnie to polecam

Co prawda ma chyba 205 wysokosci.

P.S.

Jak tylko masz mozliwosc to wez sobie wyzsza:).Na poczatku jak mielismy Boscha to zalowalismy ze nie wzielismy wyzszej - mielismy 185 -

Zaczynam myśleć, że jestem szczęściarzem :wink:

Nasza pierwsza lodówka (Polar 175) pracowała bez awarii 14 lat.

Obecna (też Polar) tuż przed końcem gwarancji (3 lata) miała drobną awarię modułu pomiaru temperatury. Zmywarka (prawie najtańszy Siemens) działa od 5 lat (czasem 2 x dziennie). Stara pralka (Polar) przez 13 lat miała raz wymieniane łożyska, nowa (Elektrolux) grzałkę (wodę mamy tragiczną). Kuchenka (Amica) też jakoś działa.

Generalnie sprzęt ze średnio- niskiej klasy cenowej, w miarę markowy. Nie dajmy się zwariować, sprzęt droższy wcale nie jest mniej awaryjny. A już jak słyszę zachwyty nad Miele to ...

(Przykład z innej beczki- Volvo S80 i VW jakimi jeździ zarząd mojej firmy dużo częściej bywają w warsztacie niż mój Focus przejeżdzający rocznie więcej kilometrów).

Dzięki, kochani, za wypowiedzi i opinie, chociaż - dalej nie wiem, co kupić... :oops: :o

Mieliśmy fajnego, cichego Mastercooka, po 3 latach ulotnił się z niego gaz i sprzęt padł. Nie nadaje się do naprawy, koszty przewyższyłyby zakup nowego. :x

Ma może ktoś Samsunga albo LG? Działa to jakoś? :roll:

Mała anegdotka:). Miałem ostatnio klientkę wybrała lodówkę boscha, Wrozmowie wynikło że do tej pory miała gorenje i strasznie na nią narzekała, że pordzewiały druciane półki w środku, że agregat był wymieniany dwa razy. Dopiero na koniec wyciągnąłem od niej że lodówka ma 15 lat a co do agregatów to pierwszy padł po dwóch tygodniach od zakupu, drugi dwa tygodnie później, a na trzecim pochodziła tylko!! 15 lat i jeszcze jej śmiały po piętnastu latach półki zardzewieć- no nie ma co po prostu złom:)

Witam :D

Jeśli chodzi o firmę LG to zakupiliśmy ten model gr f 429 btqa

http://img143.imageshack.us/img143/7601/lggrf429btqa.jpg

oczywiście jeszcze nie uzytkujemy ale mam nadzieję ,że nie będą żałówać :lol:

co prawda ten dystrybutor, ,tylko na wodę!!!!!, jest mi zupełnie nie potrzebny ale mąż się uparł i co z takim począć. :-?

ów zbiorniczek nie jest prawdopodobnie na napoje,soki itp bo zapychają się filtry, które nie podlegają wówczas reklamacji.

pozdrawiam

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że dla 4 osobowej rodziny min. pojemność chłodziarki to ok. 250l. Moja ma teraz 219 i czasem bywa za mała, szczególnie jeśli trzeba włożyć np. garnek z zupą, ciasto itp :D

Dlatego szukam czegoś szerszego, bo wysokość ok. 190 to też z drugiej strony max.

Np. coś takiego byłoby OK:

http://www.nokaut.pl/lodowki/lodowka-ariston-mbl-1922-cv.html#ProductInfo=ProductTechData

http://www.nokaut.pl/lodowki/lodowka-whirlpool-arc-8120-1-ix.html#ProductInfo=ProductTechData

http://www.nokaut.pl/lodowki/lodowka-siemens-kg-46na73.html#ProductInfo=ProductTechData

• 2 weeks później...

pawel_I

Po kilku tygodniach, ba! miesiącach, przymierzania sie do zakupu lodówki niby-dużej, bo syde by syde, nagle zmienilismy z mężem front myslenia ....

właściwie to mąż zaczął ogladać te szerokie lodówki, o których piszesz ....

i mnie nagle spadła zasłona z oczu - te sbs są w srodku mało pojemne, tylko jeden garnek na półkę wejdzie.

A w tych 70-tkach to dwa gary obok siebie stoi i jest luz. Poza tym one są dwustronne i mogę sobie zrobić lewe drzwi, które muszę mieć. A w sbs omijać trzeba te drzwi, żeby coś wyjąć na blat obok.

Najbardziej pasowałaby nam LG, sa bardzo szerokie - 75 i 86 cm, ale tylko prawostronne, więc odpada.

Poza tym wyszperałam 70-tki obustronne:

Bosch KGN 49A73

Bosch KGN 46A71

Siemens KG 49 NA94

Siemens KG 46 NA90FF

Siemens KD 36 NA43

Siemens KG 46 NA73 tę co i TY

Sharp SJ - F72 PVSL

Napisałbys swoje opinie ?

Prawie na 100 % jestesmy zdecydowani na taką jednodrzwiową, tylko teraz znowu dylemat którą.

Nigdzie na żywo nie wystawione, tylko ze zdjęcia w internecie ....

troche trudno decydowac w ciemno, a nóż na gardle mam, bo za 2 tygodnie przeprowadzka i lodówa musi byc :wink:

napisz coś, proszę ...

Jest rzeczywiście problem z zobaczeniem ich. Widziałem chyba tylko Aristona. Wydaje się, że Bosch/Siemens jest dobrym wyborem. Szkoda tylko, że nie ma wersji z czteroszufladową zamrażarką. Taka wersja np. 260l(chłodziarka) + 100-110l zamrażarka. W tej chwili mam 78l i to trochę mało. tej ielkości jest np. taki Whirlpool: http://www.nokaut.pl/lodowki/lodowka-whirlpool-arc-8120-1-ix.html#ProductInfo=ProductTechData

Wiem, że następna będzie szersza niż 60 cm (ale nie dwuskrzydłowa).

Przy okazji uświadomienia sobie, że mój Polar ma 8,5 roku zrobiłem krótkie rozeznanie rynku- "na wszelki wypadek". Akurat bez lodówki ciężko przeżyć nawet 2 dni :D

Zakup jest przewidziany w planie finansowym na lata 2011-2013. :wink: