muskaan 26.01.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam, Około rok temu skompletowałem wszystkie dokumenty niezbędne do rozpoczęcia budowy. Niektóre z pozwoleń np. dotyczące przyłącza do sieci wod-kanaliz. ważne będą jedynie do marca tego roku.Niestety budowę będę mógł rozpocząć dopiero za około rok.Co musiałbym zrobić, aby nie trzeba było starać się kolejny raz o wszystkie pozwolenia??Czy wystarczy jakiś wpis do dziennika budowy lub konieczne jest fizyczne rozpoczęcie robót budowlanych. Dzięki z góry za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.01.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 potrzebny wpis do dziennika budowy - potem może być do 3 lat przerwy i znowu wpis...czyli np wytyczenie budynku, niwelacja terenu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muskaan 27.01.2009 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Robert, dzięki za odpowiedź.. Mógłby któryś z forumowiczów potwierdzić, że wytyczenie budynku przez geodetę i wpisanie tego faktu do dziennika budowy pozwoli na zakwalifikowanie jako "rozpoczęcie budowy" ?? Jeżeli wystarczy to zabieram się do roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.01.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Robert, dzięki za odpowiedź.. Mógłby któryś z forumowiczów potwierdzić, że wytyczenie budynku przez geodetę i wpisanie tego faktu do dziennika budowy pozwoli na zakwalifikowanie jako "rozpoczęcie budowy" ?? Jeżeli wystarczy to zabieram się do roboty... Jeśli opina architekta to zbyt mało, to proszę bardzo ja także potwierdzę. Wytyczenie budynku jest także "fizycznym" rozpoczęciem budowy. Nie zapomnij o zgłoszeniu rozpoczęcia budowy oraz zgłoszeniu kierownika budowy w PINB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muskaan 27.01.2009 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Dzięki WIELKIE za poradę, Rozpędzam się do załatwiania papierków pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.01.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.01.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Pozwolę sobie jeszcze dodac do opini moich szanownych przedmówców, jeśli masz już prawomocne pozwolenie na budowę to należy zarejestrowac " obic" dziennik w starostwie a następnie zgłosic na 7 dni przed rozpoczęciem prac ów fakt w nadzorze budowlanym. Do druku załączamy ksero pierwszej strony z dziennika, uprawnienia i wypis z izby kierownika budowy oraz jego oswiadczenie o podjęciu się obowiązków kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 28.01.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawe 09.03.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam , ja też mam pytanie w kwestii rozpoczęcia budowy na papierze . Wygląda to w ten sposób , że moje pozwolenie ( na bud.zjazdu ) wystawione było w 2007 i ważność kończy się 20 marca 2009 ( tzn. od 6 mrca 07r - data wystawienia decyzji + 14 dni na uprawomocninie się = 20 marca 07r + 2 lata = 20 marca 09r ) ,żeby nie stracić pozwolenia szybko znalazłem kierownika i , z jego dokumentami ( oświadczenie i kopia uprawnień ) oraz kopia decyzji , zgłosiłem rozpoczęcie budowy w PINB ( we wniosku datę rozpoczęcia budowy wpisałem na 1 czerwca 09r ) , nie mam jeszcze dziennika budowy , muszę odebrać za starostwa . Teraz zaczynam się zastanawiać , czy kier.bud powinien wpisać cokolwiek do DB przed 20 marca 09r ( czyli przed wygaśnięciem pozwolenia ) , czy moje zgłoszenie do PINB jest wystarczające , mimo to , że fizyczne rozpoczęcie budowy będzie dopiero w czerwcu ? .Trochę to zawiłe , ale może ktoś z Forumowiczów doradzi mi czy tak może być ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 16.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Teraz zaczynam się zastanawiać , czy kier.bud powinien wpisać cokolwiek do DB przed 20 marca 09r ( czyli przed wygaśnięciem pozwolenia ) , czy moje zgłoszenie do PINB jest wystarczające , mimo to , że fizyczne rozpoczęcie budowy będzie dopiero w czerwcu ? Formalnie musisz rozpocząć prace przed 20 marca, co musi być potwierdzone wpisem do dziennika... A resztę (jak to zrobić) wymyśl już sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 16.03.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Teraz pozwolenie jest ważne 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawe 18.03.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Teraz zaczynam się zastanawiać , czy kier.bud powinien wpisać cokolwiek do DB przed 20 marca 09r ( czyli przed wygaśnięciem pozwolenia ) , czy moje zgłoszenie do PINB jest wystarczające , mimo to , że fizyczne rozpoczęcie budowy będzie dopiero w czerwcu ? Formalnie musisz rozpocząć prace przed 20 marca, co musi być potwierdzone wpisem do dziennika... A resztę (jak to zrobić) wymyśl już sam... Dzięki za odpowiedz , właśnie tak chcę zrobić tzn. chcę to uruchomć przed 20 marca ( a w każdym razie mieć wpisy z datą z przed 20.03 ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawe 18.03.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Teraz pozwolenie jest ważne 3 lata Witam ,pozwolenia wydane od lipca 2008 ( albo sierpnia ) są ważne 3 lata , wszystkie wcześniejsze w/g starych zasad czyli 2lata . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.03.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Dokładnie, to po dniu 22 sierpnia 2008r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 19.03.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 http://www.rp.pl/artykul/96607,170383_Pozwolenia_budowlane_na_trzy_lata_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.03.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ustawa z dnia 26 czerwca 2008 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane (Dz. U. z dnia 8 sierpnia 2008 r. Nr 145, poz. 914) Art. 1. W ustawie z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.1)) w art. 37 ust. 1 otrzymuje brzmienie: "1. Decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata.". Art. 2. Do spraw wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy tej ustawy. Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Pogrubienie moje. A tak pisze gazeta: Na noweli zyskają również inwestorzy mający już ostateczne pozwolenia na budowę, bo trzyletni termin ważności decyzji obejmie także ich. Niestety prawo gazetowe nie obowiazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawe 20.03.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ustawa z dnia 26 czerwca 2008 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane (Dz. U. z dnia 8 sierpnia 2008 r. Nr 145, poz. 914) Art. 1. W ustawie z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.1)) w art. 37 ust. 1 otrzymuje brzmienie: "1. Decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata.". Art. 2. Do spraw wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy tej ustawy. Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Pogrubienie moje. A tak pisze gazeta: Na noweli zyskają również inwestorzy mający już ostateczne pozwolenia na budowę, bo trzyletni termin ważności decyzji obejmie także ich. Niestety prawo gazetowe nie obowiazuje. No właśnie i dlatego dostałem takiego przyśpieszenia z rozpoczęciem mojej budowy ( na papierze ) Myślałem , że moje pozwolenie na budowę też będzie ważne 3 lata , no i mało brakowło i by się przedawniło ! Uff... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts