Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozpoczęcie budowy "na papierze"

muskaan

Recommended Posts

Witam,

Około rok temu skompletowałem wszystkie dokumenty niezbędne do rozpoczęcia budowy. Niektóre z pozwoleń np. dotyczące przyłącza do sieci wod-kanaliz. ważne będą jedynie do marca tego roku.

Niestety budowę będę mógł rozpocząć dopiero za około rok.

Co musiałbym zrobić, aby nie trzeba było starać się kolejny raz o wszystkie pozwolenia??

Czy wystarczy jakiś wpis do dziennika budowy lub konieczne jest fizyczne rozpoczęcie robót budowlanych.

Dzięki z góry za odpowiedź

Robert, dzięki za odpowiedź..

Mógłby któryś z forumowiczów potwierdzić, że wytyczenie budynku przez geodetę i wpisanie tego faktu do dziennika budowy pozwoli na zakwalifikowanie jako "rozpoczęcie budowy" ??

Jeżeli wystarczy to zabieram się do roboty... :D

Robert, dzięki za odpowiedź..

Mógłby któryś z forumowiczów potwierdzić, że wytyczenie budynku przez geodetę i wpisanie tego faktu do dziennika budowy pozwoli na zakwalifikowanie jako "rozpoczęcie budowy" ??

Jeżeli wystarczy to zabieram się do roboty... :D

Jeśli opina architekta to zbyt mało, to proszę bardzo ja także potwierdzę. :p

Wytyczenie budynku jest także "fizycznym" rozpoczęciem budowy.

Nie zapomnij o zgłoszeniu rozpoczęcia budowy oraz zgłoszeniu kierownika budowy w PINB.

Pozwolę sobie jeszcze dodac do opini moich szanownych przedmówców, jeśli masz już prawomocne pozwolenie na budowę to należy zarejestrowac " obic" dziennik w starostwie a następnie zgłosic na 7 dni przed rozpoczęciem prac ów fakt w nadzorze budowlanym. Do druku załączamy ksero pierwszej strony z dziennika, uprawnienia i wypis z izby kierownika budowy oraz jego oswiadczenie o podjęciu się obowiązków kierownika.

• 1 month później...
Witam , ja też mam pytanie w kwestii rozpoczęcia budowy na papierze . Wygląda to w ten sposób , że moje pozwolenie ( na bud.zjazdu ) wystawione było w 2007 i ważność kończy się 20 marca 2009 ( tzn. od 6 mrca 07r - data wystawienia decyzji + 14 dni na uprawomocninie się = 20 marca 07r + 2 lata = 20 marca 09r ) ,żeby nie stracić pozwolenia szybko znalazłem kierownika i , z jego dokumentami ( oświadczenie i kopia uprawnień ) oraz kopia decyzji , zgłosiłem rozpoczęcie budowy w PINB ( we wniosku datę rozpoczęcia budowy wpisałem na 1 czerwca 09r ) , nie mam jeszcze dziennika budowy , muszę odebrać za starostwa . Teraz zaczynam się zastanawiać , czy kier.bud powinien wpisać cokolwiek do DB przed 20 marca 09r ( czyli przed wygaśnięciem pozwolenia ) , czy moje zgłoszenie do PINB jest wystarczające , mimo to , że fizyczne rozpoczęcie budowy będzie dopiero w czerwcu ? .Trochę to zawiłe , ale może ktoś z Forumowiczów doradzi mi czy tak może być ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Teraz zaczynam się zastanawiać , czy kier.bud powinien wpisać cokolwiek do DB przed 20 marca 09r ( czyli przed wygaśnięciem pozwolenia ) , czy moje zgłoszenie do PINB jest wystarczające , mimo to , że fizyczne rozpoczęcie budowy będzie dopiero w czerwcu ?

Formalnie musisz rozpocząć prace przed 20 marca, co musi być potwierdzone wpisem do dziennika...

A resztę (jak to zrobić) wymyśl już sam... ;)

Teraz zaczynam się zastanawiać , czy kier.bud powinien wpisać cokolwiek do DB przed 20 marca 09r ( czyli przed wygaśnięciem pozwolenia ) , czy moje zgłoszenie do PINB jest wystarczające , mimo to , że fizyczne rozpoczęcie budowy będzie dopiero w czerwcu ?

Formalnie musisz rozpocząć prace przed 20 marca, co musi być potwierdzone wpisem do dziennika...

A resztę (jak to zrobić) wymyśl już sam... ;)

Dzięki za odpowiedz , właśnie tak chcę zrobić tzn. chcę to uruchomć przed 20 marca ( a w każdym razie mieć wpisy z datą z przed 20.03 ) :) Pozdrawiam.

Ustawa

z dnia 26 czerwca 2008 r.

o zmianie ustawy - Prawo budowlane

(Dz. U. z dnia 8 sierpnia 2008 r. Nr 145, poz. 914)

Art. 1. W ustawie z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.1)) w art. 37 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata.".

Art. 2. Do spraw wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy tej ustawy.

Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

:lol: Pogrubienie moje. :lol:

A tak pisze gazeta:

Na noweli zyskają również inwestorzy mający już ostateczne pozwolenia na budowę, bo trzyletni termin ważności decyzji obejmie także ich.

Niestety prawo gazetowe nie obowiazuje.

Ustawa

z dnia 26 czerwca 2008 r.

o zmianie ustawy - Prawo budowlane

(Dz. U. z dnia 8 sierpnia 2008 r. Nr 145, poz. 914)

Art. 1. W ustawie z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.1)) w art. 37 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata.".

Art. 2. Do spraw wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy tej ustawy.

Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

:lol: Pogrubienie moje. :lol:

A tak pisze gazeta:

Na noweli zyskają również inwestorzy mający już ostateczne pozwolenia na budowę, bo trzyletni termin ważności decyzji obejmie także ich.

Niestety prawo gazetowe nie obowiazuje.

No właśnie i dlatego dostałem takiego przyśpieszenia z rozpoczęciem mojej budowy ( na papierze ) Myślałem , że moje pozwolenie na budowę też będzie ważne 3 lata , no i mało brakowło i by się przedawniło ! Uff... Pozdrawiam