dankaf 09.01.2012 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Aniu,gdybyś nadal szukała,to proszę.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien&highlight=szukam+DOBRYCH+OKIEN Wiem,że dobrym profilem jest schuko.Jareko z naszego forum montuje na tych profilach.Znajdziesz go w podanym linku.Robiłam wycenę,ale wyszło drogo(tzn.w innej firmie).Niestety nie mam już tych wycen,bo chętnie bym Ci wysłała tak dla zobrazowania.Jeśli chodzi o niski próg,to najlepiej podpytaj się u danej firmy. A tak w ogóle,to co słychać?Jak zdrówko? Edytowane 9 Stycznia 2012 przez dankaf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula25 09.01.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Dziękuję Danusiu. Zdrówko dobrze, jak na razie nie narzekam - oby tak dalej W sierpniu wyszłam za mąż, wszystko się udało ale bardzo dużo gości ze strony męża nie przyjechało - na szczęście potwierdzili wcześniej swoją nieobecność. Domek jak widać już stoi - nie obyło się bez problemów z więźbą dachową, co ciągnie się jeszcze za nami. Przyznam, że ciężko było mi samej to wszystko organizować - schudłam strasznie i mało nie wykończyłam się nerwowo Nie obyło się również bez źle podjętych decyzji, których nie można niestety już cofnąć ale nie rozpaczam - jest jak jest. Od września kiedy etap dachu zakończyliśmy w końcu mogłam odpocząć. A tu już Nowy Rok i kolejne etapy budowy przede mną - okna, planowanie elektryki no i hydraulika. Nie planujemy przeprowadzki w tym roku więc myślę że nie będzie źle. Jest to nasza pierwsza i ostatnia budowa i mimo że nie jest do końca tak jak chcieliśmy to i tak jestem zadowolona i uważam, że odnieśliśmy sukces podejmując się realizacji marzenia, jakim była budowa domu. Ale się rozpisałam, a co u Was? Wszystko już w domku wykończone? A jak prace wokół domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafran77 09.01.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Danka z tego wszystkiego teraz dopiero dojrzałam twoją kuchnię... Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula25 10.01.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Danusiu ja dalej w sprawie okien.Czy może orientujesz się, które są lepsze dwu czy trzyszybowe? Mamy wentylację grawitacyjną, a trzeba dostarczać powietrze z zewnątrz, żeby nie zrobił nam się "termos". Nowe okna są bardzo szczelne, w jednej firmie zaproponowali nam, że wywiercą w ramie okinnej nawiewniki - ale tak się zastanawiam czy to jest dobre rozwiązanie, czy nie zrobić ich np. w ścianie. Jak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 11.01.2012 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Cześć dziewczyny:) Justynko,Aniu,dziękuję za pochwały.Zdecydowałam,że skoro kuchnia ma być nowoczesna,to niech będzie prosta.Pasiaste zebrano nie wchodziło w grę.Chociaż bardzo je lubię w połączeniu z czarnym połyskiem;).Podobały mi się i to bardzo kuchnie w stylu angielskim(może mniej ozdobne),ale drogie i póki co muszą poczekać w kolejce.......A zresztą kto wie, czego ja jeszcze w tym domu nie wymyślę. Aniu,my mamy okienka dwuszybowe i naprawdę jest cieplutko.Codziennie wietrzę chałupę lub rozstrzelniam okna,a mamy jedynie włączoną podłogówkę.Fakt zima w tym roku jest dla nas łaskawa.Ale na okna nie narzekam.Co do nawiewników nie chcę wprowadzać ciebie w błąd,ale przy pomiarze okien gościu nam odradzał(nie twierdził,że to złe rozwiązanie-może nie było takiego sensu).A może podpytaj Jareko? Myślę,że każdy szuka sposobu na ciepły dom i jak najmniejsze straty ciepła,ale przecież patrząc na moje okna też są szczelne:).Wolałabym wydać więcej kasy na dobre ocieplenie domu i poddasza. A jak wychodzi,to cenowo? Ale się rozpisałam, a co u Was? Ja jeszcze nie skończyłam.cdn............... Muszę dziecku dać obiadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 12.01.2012 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Cieszę się Aniu,że z zdrowiem ok,to najważniejsze,a reszta zawsze się jakoś ułoży. A co u nas? Wprowadziliśmy się w czerwcu.Zauważyliśmy,że starsza córka zaczyna kuleć,ale kto by się zaraz przejmował najgorszym(tym bardziej,że nic ją nie bolało).Pomyślałam jeździ tyle na rowerze,gra w piłkę nożną z chłopakami,pewnie naciągneła sobie mięsień.I tak sprawa ciągła się całe lato.W końcu stwierdziłam,że to za długo i poszliśmy do ortopedy.Okazało się,że czeka nas operacja.Ma z śrubowaną kość biodrową.Taki był początek radości nowym domkiem:(.Schudłam strasznie-nic nie mogłam jeść w szpitalu(oczywiście przez stres).W tej chwili jest już ok.Gosia wróciła do szkoły,nadrobiła zaległości i kończy semestr z b.dobrymi ocenami:).Ale najważniejsze,że wszystko jest dobrze.Dopiero teraz zaczynam cieszyć się domkiem.Mam głowę pełną pomysłów tyle,że jeszcze muszę na to wszystko zarobić. Aniu,a możesz mi przypomnieć o ile wydłużaliście dach?Poruszaliśmy ten temat wiele razy,ale wyleciało mi z głowy. Myślę,że nikt nie jest w stanie uniknąć błędów.Podsumowując-nie popełniliśmy ich wiele,ale żałuję,że dałam się namówić na brak kaloryfera w pom.gosp.I chyba przerobię ścianę działową w pom.nad garażem,to też pomysł murarzyka i mojego mężusia(że niby, to oni lepiej wiedzą ile mi potrzeba miejsca na garderobę i pralnię).Za karę:DDO PRZERÓBKI!!!!! Elewację mamy już skończoną...........prawie.Brakuje jeszcze podbitki i pogrubionego cokołu. A jeśli chodzi o ogród,to mam już ogólny zarys.Na razie posadziłam thuje szmaragd przy płocie od strony sąsiada i drogi.Roślina szybko rosnaca i daje ciekawy efekt zielonej ściany.Ona będzie traktowana jako tło dla pozostałych roślinek.Chciałam graby,ale jest konkurencyjny dla pozostałych roślin,wiec bałam sie o moje róże.Posadzę go może z tyłu..... Podsumowując będzie bardzo dużo obwódek i ścian zielonych.Myślę również o kąciku ziołowo-warzywnym.Właściwie,to już jest,ale chcę go zagospodarować jeszcze po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 12.01.2012 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Aniu,wentylację mamy w każdym pomieszczeniu oprócz pokojów tzn.mamy okna dachowe Velux i przez cały czas są rozstrzelnione.Wiesz o co mi chodzi,bo masz te same okna.W salonie-w kominiekuchnia- nad okapemmała łazienka-nad wcpom.gosp-kominkotłownia-otwór wielkości rynny(pod oknem).Tak nam doradził kominiarz przy odbiorze.łazienka górna - kominJeśli coś pominęłam,to napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula25 08.02.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) Witaj Danusiu. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale nie mam na nic czasu - praca, praca i jeszcze raz praca... No cóż taki teraz okres w moim zawodzie Cieszę, się że operacja córci się udała. Zawsze to, co złe spada na nas nieoczekiwanie. Naważniejsze, że już jest wszystko dobrze - życzę dużo zdrówka dla Gosi !! Dostałam pierwszą wycenę na okna od firmy M&S. Okna 5-cio komorowe, 3-szybowe, z ciepłą ramką, rolety docieplane, montaż standardowy - 21.970zł brutto. Jeżeli chcielibyśmy ciepły montaż w systemie Illbruck, to dopłacamy 1820 zł brutto. Opcja 2-szybowa 17.480 zł brutto. Nie wiem, czy to dużo czy nie ale ja osobiście liczyłam w granicach 30 tys. Więc jestem pozytywnie zaskoczona. Danusiu tak jak pisałaś zapytałam o dodatkowe nawiewniki w oknach oraz o obniżony próg w oknie tarasowym - Pan nam odradził te opcje. Czy możesz napisać czy macie docieplane skrzynki na rolety i jakie macie prarapety? Wewnętrzne myśleliśmy żeby wziąźć konglomerat marmurowy, a zewnętrzne granitowe. Edytowane 8 Lutego 2012 przez anula25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula25 14.03.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Cześć Danusiu. Co tam słychać, idzie wiosna więc pewnie dużo pracy w ogrodzie. Danusiu jakie tynki wewnętrzne położyliście u siebie - gipsowe czy cementowo-wapienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 28.03.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witaj Danusiu!!chciałam Cię zapytać o taras ,bo kiedyś rozmawiałyśmy o Venetii. Zrobiłaś go już?ja się cały czas zastanawiam ,czy on jest praktyczny?i jeszcze chodzi mi o wykończenie schodów ,bo w ofercie nie ma takich zakończeń z noskami?mogłabyś zapodać jakieś zdjęcia,no i ciekawa jestem Twojej opinii o tych płytach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 04.04.2012 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Cześć dziewczyny:)Przepraszam,ale to wszystko przez internet.Mam nadzieję,że teraz będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 04.04.2012 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Aniu,oferta M&S wydaje się atrakcyjna.Pewnie już zamówiłaś,więc pochwal się na jaką opcję się zdecydowałaś Parapety zewnętrzne mamy w płytkach,a wewnętrz chyba kupimy granitowe.Mieliśmy mieć drewniane z wzorem takim jak na schodach,ale pan nie miał czasu i tak jakoś przesuneło się nam w czasie;) Tynki mamy cementowo-wapienne. Aniu,masz rację z tym ogródkiem..............tylko ciepło się pokazało i Danki w domu nie ma:yes: Wczoraj byłam w Castoramie i mieli fajna ofertę na tuje 100-120 cm po 16,98zł.U mnie będą traktowane jako ekran zielony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 04.04.2012 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Beatko,niestety nie mam jeszcze zrobionego tarasu w tych płytach,ale nadal je kocham:)Wycenialiśmy schody i taras -tak w przybliżeniu - wyszło coś ok.5 tys.,dlatego Piotr zrobił taras prostokatny,inaczej płyty zjadłyby nas cenowo;).W przypadku schodów chyba będzie trzeba je przycinać.Jak tylko zdecydujemy się,to dam Ci znać,no chyba,że znajdę coś równie pięknego. PS.Masz rację- patrząc na zdjęcia widać,że noski płyt są z ich przedłużenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 05.04.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 WESOŁYCH ŚWIĄT http://www.parafia-bolechowo.pl/cms/pliki/biblioteka/max/m504.kurczak%20i%20jajo.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula25 10.04.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Cześć Danusiu. Wybraliśmy okna z firmy M&S z roletami i zapłaciliśmy 22.000 tys. (wzięliśmy rolety ocieplane i przez to, że zamówiliśmy je w marcu straciliśmy 2% upustu) Skusiłam się jeszcze na zrobienie wyceny z OKNOPLASTU ale było dużo drożej. Jesteśmy po wycenie elektryki 10.500 tys. z robocizną i materiałem. Na wycenę hydraulika czekamy. Również chcemy tynki cementowo-wapienne ale nie mogę w swojej okolicy znaleźć dobrych opinii. Ogólnie z wykonawcami teraz ciężko albo są do niczego albo zajęci. Danusiu jakie macie oświetlenie w kuchni, korytarzyku do kotłowni i łazience u góry? Jedno główne czy może ledy? Nie wiem czy jedno główne da wystarczająco światła. Męczy mnie ta elektryka, nie wiem jeszcze dokładnie co gdzie postawię, a nie chcę zrobić za dużo kontaktów. W sobotę znowu wybieram się z mężem ustawiać wirtualne meble Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 12.04.2012 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Arcticuś- ślicznie dziękuję za życzenia, a przede wszystkim za pamięć Pozdrawiam Ciebie serdecznie!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 12.04.2012 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Cześć Aniu Wiem i pamiętam jak to jest z tymi fachowcami.Za dobrym nawet i kilka m-cy warto poczekać.My wzieliśmy tynkarzy co nam taniej policzyli i później trzeba było przy szpachlowaniu nadrabiać A co do elektryki mogłabym mieć jeszcze więcej gniazdek.Myślałam,że dam konsolkę po jednej stronie,a za chwilkę wpadasz na lepszy pomysł iiiiii brak ci w tym miejscu gniazdka.Ostatnio wymyśliłam,że lepiej będzie jak lustro w wiatrołapie znajdzie się po prawej stronie i znów małe kłucie plus milion kurzu;).Piotr ma już dosyć,ale lepiej teraz niż później przy całkowitym wykończeniu. W kuchni mam jedno główne-centralne i trzy długie nad blatem (nad oknem).Lubię miejsce robocze dobrze oświetlone.W poprzednim mieszkaniu miałam tak słabe,że nigdy więcej;).Elektryk pociągnął nam też kabel na szafkami wiszącymi(nad piecem),ale póki co nie ma potrzeby ich montowania(w okapie mi wystarczy).Jadalnia jest też oświetlona.W korytarzyku jest centralne,a w łazience u góry dwa nad lustrem,jedno centralne i światełka nad prysznicem;)-ledowe.Najważniejsze,żeby każde miało z osobna wył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula25 15.04.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki Danusiu za odp. Teraz mąż wymyślił wentylację mechaniczną, bo przy szczelych oknach i drzwiach nie chce ryzykować niespodziewanego gościa w postaci grzyba. Mam już dość, jutro dzwonię w sprawie wycen. To się chyba nigdy nie skończy. W naszej okolicy ceny są porażające. Tynki cementowo-wapienne na naszego Oriona III wycenili 30 zł za metr, co daje kwotę 15.900 zł, a gipsowe 11.000 zł Danusiu dlaczego zdecydowaliście się na cementowo-wapienne, są gorsze od gipsowych? Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez anula25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 15.04.2012 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Aniu,rzeczywiście ceny straszne.My płaciliśmy 10zł za metr-towar swój,ale przecież nie ma tego dużo.Wyszło ok.8 tys.zł.Jeśli mielibyśmy wybierać nadal obstajemy za cementowo-wapiennymi są po prostu mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula25 17.04.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Czytam i czytam o tych tynkach i uważam że cem-wap. są lepsze ale jak tak dalej będą nam wyceniać to chyba zdecyduję się na gipsowe. Danusiu masz podłogówkę w salonie z tego co pamiętam, a co położyliście płytki czy panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts