Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

Aniu,gdybyś nadal szukała,to proszę.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien&highlight=szukam+DOBRYCH+OKIEN

Wiem,że dobrym profilem jest schuko.Jareko z naszego forum montuje na tych profilach.Znajdziesz go w podanym linku.Robiłam wycenę,ale wyszło drogo(tzn.w innej firmie).Niestety nie mam już tych wycen,bo chętnie bym Ci wysłała tak dla zobrazowania.

Jeśli chodzi o niski próg,to najlepiej podpytaj się u danej firmy.

A tak w ogóle,to co słychać?Jak zdrówko?

Edytowane przez dankaf

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję Danusiu.

Zdrówko dobrze, jak na razie nie narzekam - oby tak dalej :-)

W sierpniu wyszłam za mąż, wszystko się udało ale bardzo dużo gości ze strony męża nie przyjechało - na szczęście potwierdzili wcześniej swoją nieobecność.

Domek jak widać już stoi - nie obyło się bez problemów z więźbą dachową, co ciągnie się jeszcze za nami. Przyznam, że ciężko było mi samej to wszystko organizować - schudłam strasznie i mało nie wykończyłam się nerwowo :-) Nie obyło się również bez źle podjętych decyzji, których nie można niestety już cofnąć ale nie rozpaczam - jest jak jest. Od września kiedy etap dachu zakończyliśmy w końcu mogłam odpocząć. A tu już Nowy Rok i kolejne etapy budowy przede mną - okna, planowanie elektryki no i hydraulika. Nie planujemy przeprowadzki w tym roku więc myślę że nie będzie źle.

Jest to nasza pierwsza i ostatnia budowa i mimo że nie jest do końca tak jak chcieliśmy to i tak jestem zadowolona i uważam, że odnieśliśmy sukces podejmując się realizacji marzenia, jakim była budowa domu.

Ale się rozpisałam, a co u Was? Wszystko już w domku wykończone? A jak prace wokół domu?

Danusiu ja dalej w sprawie okien.

Czy może orientujesz się, które są lepsze dwu czy trzyszybowe? Mamy wentylację grawitacyjną, a trzeba dostarczać powietrze z zewnątrz, żeby nie zrobił nam się "termos". Nowe okna są bardzo szczelne, w jednej firmie zaproponowali nam, że wywiercą w ramie okinnej nawiewniki - ale tak się zastanawiam czy to jest dobre rozwiązanie, czy nie zrobić ich np. w ścianie. Jak to jest u Was?

Cześć dziewczyny:)

Justynko,Aniu,dziękuję za pochwały.Zdecydowałam,że skoro kuchnia ma być nowoczesna,to niech będzie prosta.Pasiaste zebrano nie wchodziło w grę.Chociaż bardzo je lubię w połączeniu z czarnym połyskiem;).Podobały mi się i to bardzo kuchnie w stylu angielskim(może mniej ozdobne),ale drogie i póki co muszą poczekać w kolejce.......A zresztą kto wie, czego ja jeszcze w tym domu nie wymyślę;).

Aniu,my mamy okienka dwuszybowe i naprawdę jest cieplutko.Codziennie wietrzę chałupę lub rozstrzelniam okna,a mamy jedynie włączoną podłogówkę.Fakt zima w tym roku jest dla nas łaskawa.Ale na okna nie narzekam.Co do nawiewników nie chcę wprowadzać ciebie w błąd,ale przy pomiarze okien gościu nam odradzał(nie twierdził,że to złe rozwiązanie-może nie było takiego sensu).A może podpytaj Jareko?

Myślę,że każdy szuka sposobu na ciepły dom i jak najmniejsze straty ciepła,ale przecież patrząc na moje okna też są szczelne:).Wolałabym wydać więcej kasy na dobre ocieplenie domu i poddasza. A jak wychodzi,to cenowo?

Ale się rozpisałam, a co u Was?

Ja jeszcze nie skończyłam.cdn...............;)

Muszę dziecku dać obiadku.

Cieszę się Aniu,że z zdrowiem ok,to najważniejsze,a reszta zawsze się jakoś ułoży.

A co u nas?

Wprowadziliśmy się w czerwcu.Zauważyliśmy,że starsza córka zaczyna kuleć,ale kto by się zaraz przejmował najgorszym(tym bardziej,że nic ją nie bolało).Pomyślałam jeździ tyle na rowerze,gra w piłkę nożną z chłopakami,pewnie naciągneła sobie mięsień.I tak sprawa ciągła się całe lato.W końcu stwierdziłam,że to za długo i poszliśmy do ortopedy.Okazało się,że czeka nas operacja.Ma z śrubowaną kość biodrową.Taki był początek radości nowym domkiem:(.Schudłam strasznie-nic nie mogłam jeść w szpitalu(oczywiście przez stres).W tej chwili jest już ok.Gosia wróciła do szkoły,nadrobiła zaległości i kończy semestr z b.dobrymi ocenami:).Ale najważniejsze,że wszystko jest dobrze.Dopiero teraz zaczynam cieszyć się domkiem.Mam głowę pełną pomysłów tyle,że jeszcze muszę na to wszystko zarobić;).

Aniu,a możesz mi przypomnieć o ile wydłużaliście dach?Poruszaliśmy ten temat wiele razy,ale wyleciało mi z głowy.

Myślę,że nikt nie jest w stanie uniknąć błędów.Podsumowując-nie popełniliśmy ich wiele,ale żałuję,że dałam się namówić na brak kaloryfera w pom.gosp.I chyba przerobię ścianę działową w pom.nad garażem,to też pomysł murarzyka i mojego mężusia(że niby, to oni lepiej wiedzą ile mi potrzeba miejsca na garderobę i pralnię).Za karę:DDO PRZERÓBKI!!!!!

Elewację mamy już skończoną...........prawie.Brakuje jeszcze podbitki i pogrubionego cokołu.

A jeśli chodzi o ogród,to mam już ogólny zarys.Na razie posadziłam thuje szmaragd przy płocie od strony sąsiada i drogi.Roślina szybko rosnaca i daje ciekawy efekt zielonej ściany.Ona będzie traktowana jako tło dla pozostałych roślinek.Chciałam graby,ale jest konkurencyjny dla pozostałych roślin,wiec bałam sie o moje róże.Posadzę go może z tyłu.....

Podsumowując będzie bardzo dużo obwódek i ścian zielonych.Myślę również o kąciku ziołowo-warzywnym.Właściwie,to już jest,ale chcę go zagospodarować jeszcze po angielsku.

Aniu,wentylację mamy w każdym pomieszczeniu oprócz pokojów tzn.mamy okna dachowe Velux i przez cały czas są rozstrzelnione.Wiesz o co mi chodzi,bo masz te same okna.

W salonie-w kominie

kuchnia- nad okapem

mała łazienka-nad wc

pom.gosp-komin

kotłownia-otwór wielkości rynny(pod oknem).Tak nam doradził kominiarz przy odbiorze.

łazienka górna - komin

Jeśli coś pominęłam,to napisz.

• 4 weeks później...

Witaj Danusiu.

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale nie mam na nic czasu - praca, praca i jeszcze raz praca... No cóż taki teraz okres w moim zawodzie :-)

Cieszę, się że operacja córci się udała. Zawsze to, co złe spada na nas nieoczekiwanie. Naważniejsze, że już jest wszystko dobrze - życzę dużo zdrówka dla Gosi !!

Dostałam pierwszą wycenę na okna od firmy M&S. Okna 5-cio komorowe, 3-szybowe, z ciepłą ramką, rolety docieplane, montaż standardowy - 21.970zł brutto. Jeżeli chcielibyśmy ciepły montaż w systemie Illbruck, to dopłacamy 1820 zł brutto.

Opcja 2-szybowa 17.480 zł brutto.

Nie wiem, czy to dużo czy nie ale ja osobiście liczyłam w granicach 30 tys. Więc jestem pozytywnie zaskoczona.

Danusiu tak jak pisałaś zapytałam o dodatkowe nawiewniki w oknach oraz o obniżony próg w oknie tarasowym - Pan nam odradził te opcje.

Czy możesz napisać czy macie docieplane skrzynki na rolety i jakie macie prarapety?

Wewnętrzne myśleliśmy żeby wziąźć konglomerat marmurowy, a zewnętrzne granitowe.

Edytowane przez anula25

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Witaj Danusiu!!chciałam Cię zapytać o taras ,bo kiedyś rozmawiałyśmy o Venetii. Zrobiłaś go już?ja się cały czas zastanawiam ,czy on jest praktyczny?i jeszcze chodzi mi o wykończenie schodów ,bo w ofercie nie ma takich zakończeń z noskami?mogłabyś zapodać jakieś zdjęcia,no i ciekawa jestem Twojej opinii o tych płytach. Pozdrawiam

Aniu,oferta M&S wydaje się atrakcyjna.Pewnie już zamówiłaś,więc pochwal się na jaką opcję się zdecydowałaś:)

Parapety zewnętrzne mamy w płytkach,a wewnętrz chyba kupimy granitowe.Mieliśmy mieć drewniane z wzorem takim jak na schodach,ale pan nie miał czasu i tak jakoś przesuneło się nam w czasie;)

Tynki mamy cementowo-wapienne.

Aniu,masz rację z tym ogródkiem..............tylko ciepło się pokazało i Danki w domu nie ma:yes:

Wczoraj byłam w Castoramie i mieli fajna ofertę na tuje 100-120 cm po 16,98zł.U mnie będą traktowane jako ekran zielony.

Pozdrawiam.

Beatko,niestety nie mam jeszcze zrobionego tarasu w tych płytach,ale nadal je kocham:)

Wycenialiśmy schody i taras -tak w przybliżeniu - wyszło coś ok.5 tys.,dlatego Piotr zrobił taras prostokatny,inaczej płyty zjadłyby nas cenowo;).W przypadku schodów chyba będzie trzeba je przycinać.

Jak tylko zdecydujemy się,to dam Ci znać,no chyba,że znajdę coś równie pięknego.

PS.Masz rację- patrząc na zdjęcia widać,że noski płyt są z ich przedłużenia.

Pozdrawiam.

Cześć Danusiu.

Wybraliśmy okna z firmy M&S z roletami i zapłaciliśmy 22.000 tys. (wzięliśmy rolety ocieplane i przez to, że zamówiliśmy je w marcu straciliśmy 2% upustu) Skusiłam się jeszcze na zrobienie wyceny z OKNOPLASTU ale było dużo drożej.

Jesteśmy po wycenie elektryki 10.500 tys. z robocizną i materiałem. Na wycenę hydraulika czekamy. Również chcemy tynki cementowo-wapienne ale nie mogę w swojej okolicy znaleźć dobrych opinii. Ogólnie z wykonawcami teraz ciężko albo są do niczego albo zajęci.

Danusiu jakie macie oświetlenie w kuchni, korytarzyku do kotłowni i łazience u góry? Jedno główne czy może ledy? Nie wiem czy jedno główne da wystarczająco światła. Męczy mnie ta elektryka, nie wiem jeszcze dokładnie co gdzie postawię, a nie chcę zrobić za dużo kontaktów. W sobotę znowu wybieram się z mężem ustawiać wirtualne meble :-)

Pozdrawiam

Cześć Aniu

Wiem i pamiętam jak to jest z tymi fachowcami.Za dobrym nawet i kilka m-cy warto poczekać.My wzieliśmy tynkarzy co nam taniej policzyli i później trzeba było przy szpachlowaniu nadrabiać:mad:

A co do elektryki mogłabym mieć jeszcze więcej gniazdek.Myślałam,że dam konsolkę po jednej stronie,a za chwilkę wpadasz na lepszy pomysł iiiiii brak ci w tym miejscu gniazdka.Ostatnio wymyśliłam,że lepiej będzie jak lustro w wiatrołapie znajdzie się po prawej stronie i znów małe kłucie plus milion kurzu;).Piotr ma już dosyć,ale lepiej teraz niż później przy całkowitym wykończeniu.

W kuchni mam jedno główne-centralne i trzy długie nad blatem (nad oknem).Lubię miejsce robocze dobrze oświetlone.W poprzednim mieszkaniu miałam tak słabe,że nigdy więcej;).Elektryk pociągnął nam też kabel na szafkami wiszącymi(nad piecem),ale póki co nie ma potrzeby ich montowania(w okapie mi wystarczy).Jadalnia jest też oświetlona.W korytarzyku jest centralne,a w łazience u góry dwa nad lustrem,jedno centralne i światełka nad prysznicem;)-ledowe.Najważniejsze,żeby każde miało z osobna wył.

Dzięki Danusiu za odp.

Teraz mąż wymyślił wentylację mechaniczną, bo przy szczelych oknach i drzwiach nie chce ryzykować niespodziewanego gościa w postaci grzyba. Mam już dość, jutro dzwonię w sprawie wycen. To się chyba nigdy nie skończy.

W naszej okolicy ceny są porażające. Tynki cementowo-wapienne na naszego Oriona III wycenili 30 zł za metr, co daje kwotę 15.900 zł, a gipsowe 11.000 zł

Danusiu dlaczego zdecydowaliście się na cementowo-wapienne, są gorsze od gipsowych?

Edytowane przez anula25