Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

Danusia, no właśnie opinie na temat Ytongu są dość różne. Teraz, jak napisałaś, że w wykuszach masz suporex, to podejrzałam na Twoich zdjęciach i faktycznie wydaje mi się, że to dobry pomysł, bo do cięcia łatwy a tak małe kawałki, to nawet jak trochę będą pracować inaczej, to nic się stać nie powinno.

A jak przeliczałaś ilość porothermu, bo w projekcie jest Ytong? Pewnie w dzienniku masz gdzieś zapisaną ilość, będę musiała przejrzeć, bo pewnie skończy się na porothermie, tylko nie wiem czy na 25, czy na 30? Jeszcze czekam na jedną rozmowę z wykonawcą i zobaczymy, co on powie.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Danusia, no właśnie opinie na temat Ytongu są dość różne. Teraz, jak napisałaś, że w wykuszach masz suporex, to podejrzałam na Twoich zdjęciach i faktycznie wydaje mi się, że to dobry pomysł, bo do cięcia łatwy a tak małe kawałki, to nawet jak trochę będą pracować inaczej, to nic się stać nie powinno.

A jak przeliczałaś ilość porothermu, bo w projekcie jest Ytong? Pewnie w dzienniku masz gdzieś zapisaną ilość, będę musiała przejrzeć, bo pewnie skończy się na porothermie, tylko nie wiem czy na 25, czy na 30? Jeszcze czekam na jedną rozmowę z wykonawcą i zobaczymy, co on powie.

my budowaliśmy z porothermu bo suporex był dużo droższy i daltego nawet zbytnio się nie zastanawialiśmy :wink: :lol:

Aguś u mnie w dzienniku masz całe zestawienie materiałów z ceną.

Chyba nawet na ostatniej,bądź przedostatniej stronie bo pamiętam że jeszcze dokupowaliśmy porotherm

najpierw było 2080szt,później 3 palety i jeszcze osobne sztuki...... :wink:

Pamiętaj jeśli zdecydujesz się na porotherm to tylko bierz 150 bo ma wyższy stopień wytrzymałości niż 100

Co do grubości ja jestem zwolennikiem ocieplenia.

U mnie jest to bardziej opłacalne ze zwględu na fakt że mam fachowca w domu i robocizna jest darmo :lol: :wink:

aaaaaaa i jeszcze jedno jeśli porotherm to tylko wienerbergera z Honoratki

Danuś ty pamietasz kto miał wybudowane pom.gosp.obok garażu?

Pamietam jedynie że Irek miał wiatę dobudowana obok garażu.

Wiatę, to pamiętam, ale niestety mnie się nie podobała, bo wg. mnie bardzo na niekorzyść zmieniła wygląd klasycznej i proporcjonalnej bryły Oriona.

Aga tak na dobrą sprawę jak wszystko się ładnie wykończy i pomaluje to wygląda cudnie :D

my budowaliśmy z porothermu bo suporex był dużo droższy i daltego nawet zbytnio się nie zastanawialiśmy :wink: :lol:

No jest sporo droższy, ale odpada ocieplenie i dużo mniej zaprawy, więc podobno wychodzi na to samo, ale to teoria, z tego co słyszałam, to niestety w praktyce robotnicy potrafią tak spie…ć ten materiał, że trzeba jeszcze dopłacać. Chyba raczej nie będę ryzykować.

wiecie co uważam, że każdy dom jest piękny i ma swój niepowtarzalny klimat ale raz wybraliśmy się oglądać jeden domek z zewnątrz ładny i zachęcający do oglądania ale jak weszłam do środka to byłam w ciężkim szoku. Nie wiem czy uda mi się to tak dokładnie opisać bo to jest bardzo truuuudne :wink: wyobraźcie sobie kwadrat a w środku mniejszy kwadrat i teraz tłumaczę: ten mniejszy kwadrat to było pomieszczenie gospodarcze do którego wchodzi się z wiatrołapu a w tym drugim chodzi się wokoło tego pomieszczenia gospodarczego i po kolei mija się jadalnię, kuchnię i wchdzi się do salonu z salonu wychodzisz do korytarza który biegnie do wiatrołapu a z boku jest przejście do garażu i na górę i tak można wkółko. Wszystko ma szerokość może 3 m a salon jest troszkę szerszy może o 1-2 m. To był prawdziwy koszmar :o

...ten mniejszy kwadrat to było pomieszczenie gospodarcze do którego wchodzi się z wiatrołapu a w tym drugim chodzi się wokoło tego pomieszczenia gospodarczego i po kolei mija się jadalnię, kuchnię i wchdzi się do salonu z salonu wychodzisz do korytarza który biegnie do wiatrołapu a z boku jest przejście do garażu i na górę i tak można wkółko. Wszystko ma szerokość może 3 m a salon jest troszkę szerszy może o 1-2 m. To był prawdziwy koszmar :o

Ewa, To jak w tym filmie "Cube" :wink: :lol:

...ten mniejszy kwadrat to było pomieszczenie gospodarcze do którego wchodzi się z wiatrołapu a w tym drugim chodzi się wokoło tego pomieszczenia gospodarczego i po kolei mija się jadalnię, kuchnię i wchdzi się do salonu z salonu wychodzisz do korytarza który biegnie do wiatrołapu a z boku jest przejście do garażu i na górę i tak można wkółko. Wszystko ma szerokość może 3 m a salon jest troszkę szerszy może o 1-2 m. To był prawdziwy koszmar :o

Ewa, To jak w tym filmie "Cube" :wink: :lol:

trafne porównanie :lol: