Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

Cześć Danuś,

wpadłam skonsultować pewien drobiazg :)

czy takie rzeczy jak na zdjęciu są dopuszczalne czy mam robić dym? 8)

chodzi mi o to, że styropian nie dochodzi do ościeża :roll:

Elenuś niech fachowcy "psikną" pianką :wink: (zbytnio rozmowny ten mój miły nie jest :-? ).Niech tylko uważają aby nie zabrudzic okna pianką bo lubi się "wżerac".

Słabo widac z tego zdjęcia :wink:

Dzięki Danusiu :)

Ja już dziś na budowie poruszyłam sprawę :) okna mają pion, a ściany niekoniecznie idealne są, i to prawdopodobnie przez wystający pustak ta szczelina... jak już dojechałam na miejsce to ściana była już zazbrojona siatką, ale zapewniali mnie, że wszystkie takie szczeliny wypełniane są pianką.... :roll: niech będzie, że w to wierzę... :wink:

Ja bym to sprawdziła. Bardzo się cieszę np., że mam manię fotografowania wszystkiego. Początkowo te zdjęcia robiłam dla przyjemności, było widać na nich, że domek rośnie. A teraz bardzo się przydały, bo nie dałam sobie wcisnąć przy regulacji drzwi balkonowych, że wykrzywiły się z powodu złego używania - na fotkach widac, że od początku były źle zamontowane! ;)

ja też najpierw robiłam zdjęcia "dla potomności", ale teraz widzę, że to są dowody w sprawie i przeciewko... :wink:

elewację oglądam prawie z lupą, a w szczególności okna i drzwi 8) na razie nie jest najgorzej, a ja upierdliwa w takich razach bywam :wink:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

elewację oglądam prawie z lupą, a w szczególności okna i drzwi 8) na razie nie jest najgorzej, a ja upierdliwa w takich razach bywam :wink:

i bardzo dobrze :wink:

a później zastanawiamy się skąd mamy mostki termiczne :-?

Jesli chodzi o zdjęcie ciężko było z niego wywnioskowac.

Elenuś a jak przyklejane były płyty styropianowe do ściany to mini szczelinka jedna obok drugiej była wypełniana pianką?

i bardzo dobrze :wink:

a później zastanawiamy się skąd mamy mostki termiczne :-?

Jesli chodzi o zdjęcie ciężko było z niego wywnioskowac.

Elenuś a jak przyklejane były płyty styropianowe do ściany to mini szczelinka jedna obok drugiej była wypełniana pianką?

tak, zwracaliśmy na to uwagę, wszystkie dziurska wypiankowane, nawet w okolicach krokwi jak styro nie dochodził dokładnie, to pianką uzupelniono nieszczelnosci

Witam w ten śnieżny dzień :)

Miałam dzisiaj jechać do Gminy, ale niestety muszę zostać w pracy, bo kolekcja do skończenia i pewnie dopiero jutro, lub w piątek pojadę a tak bardzo już się informacji od nich doczekać nie mogę.

Aguś.........jak słyszę" informacje" od gminy 8) ........reszty chyba się domyślasz.No, ale Twoja może bardziej zorganizowana :wink:

Danusiu, nawet nie strasz :wink: Ja liczę na to, że ta Gmina będzie wyjątkowa. Jeszcze tam nie byłam, więc daj mi choć kilka dni pożyć w takim pięknym przeświadczeniu :wink: :lol:

A w jaki sposób przyklejają siatkę do ściany? zatapiają ją?

tak, siatkę zatapiają, ale martwi mnie bo jakaś sól powyłaziła i brzydkie zacieki w niektórych miejscach się pojawiły - to podobno się zdarza... ?

nie martw się............wszystko jest ok.

szpachel ze względu na zmienne temp. schnie nierówno i dlatego pojawia się taka biała "sól"

Danusiu, nawet nie strasz :wink: Ja liczę na to, że ta Gmina będzie wyjątkowa. Jeszcze tam nie byłam, więc daj mi choć kilka dni pożyć w takim pięknym przeświadczeniu :wink: :lol:

U nas nie ma śniegu ale zimno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

niech będzie długo ciepło bo to nasz chleb

Aguś czuję, że będzie dobrze :D :D :D :D :D

U nas nie ma śniegu ale zimno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

niech będzie długo ciepło bo to nasz chleb

Danusiu, jak dla mnie, to zimy w ogóle może nie być, :D ja ciepłolubna jestem. Jak bym była stęskniona za śniegiem, to bym sobie na narty gdzieś w góry pojechała, ale tak na co dzień, to zima może dla mnie nie istnieć.

A w jaki sposób przyklejają siatkę do ściany? zatapiają ją?

tak, siatkę zatapiają, ale martwi mnie bo jakaś sól powyłaziła i brzydkie zacieki w niektórych miejscach się pojawiły - to podobno się zdarza... ?

nie martw się............wszystko jest ok.

szpachel ze względu na zmienne temp. schnie nierówno i dlatego pojawia się taka biała "sól"

dzięki Danusiu, to już trochę spokojniejsza będę :)

Elenuś nie martw się tak bardzo :wink: wszystko będzie ok.

Ewka znasz się na odwołaniach co do plan zagosp.przestrzennego?czy takie coś w ogóle jest możliwe,do przejścia?

plan uchwala Rada Gminy więc może być kłopot ale z pewnością istnieje jakaś możliwość odwołania. Gospodarka przestrzenna opatrzona jest ustawą więc sprawdzę i dam znać

Aguś a dla kogo Ty projektujesz kolekcje?tzn.dla dzieci,kobiet??

Danusiu, od jakiś 2 lat projektuję głównie dla dzieci i młodzieży. Głównie kolekcje licencyjne z rysunkami z bajek dla dzieci.

Ewka znasz się na odwołaniach co do plan zagosp.przestrzennego?czy takie coś w ogóle jest możliwe,do przejścia?

Obawiam się, że u nas jak już Gmina się wypowie w sprawie domu jaki będę mogła postawić, to raczej odwołania nie będzie, bo ta działka jest w pierwszym pasie zabudowań przy Bielańsko-Tynieckim Parku Krajobrazowym i tam są ścisłe wymogi co do wysokości i szerokości budynków. Z tego co wiem, to Orion może być za szeroki, wtedy pewnie zdecydujemy się na W werbenach 2 (2G), bo on jest podobny a węższy.