Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

Elenuś nie martw się tak bardzo :wink: wszystko będzie ok.

Ewka znasz się na odwołaniach co do plan zagosp.przestrzennego?czy takie coś w ogóle jest możliwe,do przejścia?

plan uchwala Rada Gminy więc może być kłopot ale z pewnością istnieje jakaś możliwość odwołania. Gospodarka przestrzenna opatrzona jest ustawą więc sprawdzę i dam znać

Jak plan jest uchwalony to nie można się odwołać Plan to świętość można go zmienić ale na własny koszt i to jest drogi biznes

Łatwiej coś zrobić jak jest tylko studium

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie pamietam jak to było u nas :roll: .......wtedy jeszcze starałam się o inna działkę i tam gmina uparła się, że na tym pasie tylko i wyłącznie będą budowane domki z płaskim dachem :evil: .Z tego co pamietam właściciele działek zrobili wojnę i pomogło bo zrobili zmianę :wink:i gmina za to buliła

Jak plan jest uchwalony to nie można się odwołać Plan to świętość można go zmienić ale na własny koszt i to jest drogi biznes

W tej mojej gminie sprawa jest o tyle złożona, że plan wygasł w tamtym roku a nowego jeszcze nie uchwalili, jednak z tego co wiem, to opierają się na warunkach z tego poprzedniego planu.

niestety nie ma możliwości odwołania się już od zatwierdzonego czyli istniejącego planu zagospodarowania przestrzennego ale jest możliwość wniesienia np. do Wójta albo nwet bezpośrednio do Rady Gminy wniosku o zmianę całego planu zagospodarowania przestrzennego (wniosek trzeba bardzo dobrze umotywować). Procedura jest kosztowna (dla Gminy) i z pewnością długotrwała także chyba lepiej dostosować się do istniejących warunków :(

Ewelino odnośnie słomy dla naszego psiaka czy sprawa byłaby aktualna?

Aktualna tylko ja będę dzisiaj później :)

A ja wczoraj swojego jednego uśpiłam

umówimy się tak jak tobie będzie pasowało bo ja raczej 16-17 to już jestem na budowie. Przykro mi, że musiałaś uśpić psiaka :( chorował czy to już wiek?

Aga nie odpuszczaj im tym bardziej,że będą uchwalac nowy :wink: co to jest za problem zrobic mini zmianę co do wielkości domku przecie nie chodzi o wys i nie budujesz wieży..........

Najwygodniej jest dla gminy przyjśc powiedziec tak i koniec.Ja bym troszkę z nimi powojowała.

Ale przez cały czas nie rozumiem albo nie doczytałam :oops: dlaczego nie może byc szerszy dom? za wąska jest ta działka?

W tej mojej gminie sprawa jest o tyle złożona, że plan wygasł w tamtym roku a nowego jeszcze nie uchwalili, jednak z tego co wiem, to opierają się na warunkach z tego poprzedniego planu.

jeżeli teraz nie ma aktualnego planu to musiałabyś "śledzić" gminę kiedy udostępni plan do publicznego wglądu bo zgodnie z art.23.1. ustawy z dn.7 lipca 1994 o zagospodarowaniu przestrzennym DZIENNIK USTAW Nr 89, poz. 415 możesz wnieść protest:

Art. 23. 1. Protest może wnieść każdy, kto kwestionuje ustalenia przyjęte w projekcie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, wyłożonym do publicznego wglądu.

2. Protest należy wnieść na piśmie, w terminie nie dłuższym niż 14 dni, po upływie okresu wyłożenia projektu.

3. O uwzględnieniu bądź odrzuceniu protestu rozstrzyga rada gminy w drodze uchwały.

Aga nie odpuszczaj im tym bardziej,że będą uchwalac nowy :wink: co to jest za problem zrobic mini zmianę co do wielkości domku przecie nie chodzi o wys i nie budujesz wieży..........

Najwygodniej jest dla gminy przyjśc powiedziec tak i koniec.Ja bym troszkę z nimi powojowała.

Ale przez cały czas nie rozumiem albo nie doczytałam :oops: dlaczego nie może byc szerszy dom? za wąska jest ta działka?

Danuś walka z urzędnikami to jak walka z wiatrakami :roll: bardzo ciężka batalia i jak ktoś nie wykazuje się duuuuuuuuużą cierpliwością i uporem :wink: to lepiej takiej bitwy nie zaczynać zwłaszcza, że w przypadku Agi skutkowałoby to odwleczeniem się terminu rozpoczęcia budowy :-?

Dziękuję Dziewczyny za pomoc, jesteście nieocenione! :D

Danusiu, ja myślę podobnie jak Ewa, że walka z urzędnikami, to prawie zawsze skazana jest na porażkę. :( Nie mam na to ani czasu ani chęci, jednak liczę na odrobinę ludzkiej/urzędniczej życzliwości i może przymkną oko na tą szerokość budynku. Jeżeli nie, to niestety będziemy musieli zmienić projekt. Czas na oczekiwanie na pozwolenie na budowę w miejscu, gzie nie ma aktualnego planu zagospodarowania, jest i tak dużo dłuższy niż tam gdzie plan jest a my chcemy a właściwie nie mamy innego wyjścia i musimy na wiosnę zacząć budowę.