Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodziło mi bardziej o to jak wyglada kominek z szybą otwieraną do góry

bo na tego sparthema to chyba nie bedzie mnie stac :-? ale może cosik pokombinuje.

W ogóle zdecydowałabym się na otwarty tylko nie wiem jaki to ma wpływ na alergików a tego się boje :-? dlatego teraz jest opcja otwarty/zamkniety :lol: :wink:

Też chciałam otwarty, ale chłop chyba się nie da przekonać. Dobrze, że będziesz pierwsza to pokażę jaki jest bezproblemowy i może się zgodzi :roll: . A taki otwarto/zamknięty to jakoś mi nie leży, zawswze wygląda jakby ktoś zapomniał zamknąć :roll: . Ale maruda się ze mnie zrobiła.

A alergia na co? kurz?

Chodziło mi bardziej o to jak wyglada kominek z szybą otwieraną do góry

bo na tego sparthema to chyba nie bedzie mnie stac :-? ale może cosik pokombinuje.

A co on takiego ma Danusiu, o który model dokładnie Ci chodziło? Przejrzałam ich stronę i faktycznie fajne mają kominki, ale tak szczerze mówiąc, to zupełnie się na kominkach nie znam, na razie oceniam tylko wygląd. 8) To jest jakaś dobra firma?

A taki otwarto/zamknięty to jakoś mi nie leży, zawswze wygląda jakby ktoś zapomniał zamknąć . Ale maruda się ze mnie zrobiła.

Arctica, na takie postrzegania bym nie wpadła :wink: :lol: Dobre :lol:

moja starsza córa ma alergię na kurz i grzyby :-? Boję się, że może gdzieś nie doschnie drzewo albo troszkę najdzie grzybkiem i te napary przy paleniu rozejdą się po domku :-? to juz chyba jest obsesja :wink:

Przcież jak drzewko najdzie grzybkiem to i tak jakoś będzie musiało wleźć do kominka, nieważne zamkniętego czy otwartego, i droga przez salon wiedzie :-? . A jak już spalone grzybki to na mój czuj to one mniej grożne albo nawet wcale nie grożne. A kurz.... i tak będzie i to w dużych ilościach nawet przy zamkniętym.

Co do alergii, to mnie się wydaje, że kominek otwarty raczej nie powinien być problemem, bo niby dlaczego? Jeżeli ktoś ma alergię na kurz, to przecież na roztocza kurzu a nie na sam pył. Pył sam w sobie może szkodzić, ale myślę, że nie w takich kominkowych ilościach. Grzyby, to myślę, że w drewnie tak bardzo się nie rozwijają a na pewno giną w wysokiej temperaturze. Chyba byś musiała mieć strasznie zapleśniałe drewno żeby zaczęło parować tak, żeby miało to wpływ na otoczenie. Tak myślę, ale fachowcem od alergii nie jestem.

A w Jotulu "panoramiczny" to taki z wypukłą szybą!

Mój ma 120cm szerokości, takze z tego powodu był drogi (teraz, o ile wiem, troche staniały). Myślę, że z węższych jest dużo fajnych. Np. Dovre, o którym wcześniej myślałam..

A całkiem otwarty kominek, to też z konieczności trochę więcej "produktów spalania" w pomieszczeniu...

No właśnie :roll: . Taki panoramiczny jest naprawdę fajny tylko zupełnie nie w moim klimacie. Do niego to tylko metal i szkło mi pasi :-? , a to już nie moja bajka :wink: .
nie zgadzam się :D wieczorkiem wkleję fotkę kominka panoramicznego i tam też jest romantycznie :wink:

Bo kominek sam w sobie jest romantyczny, zwłaszcza rozpalony :roll: