Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

hej Danus a co tam u Ciebie słychac tez masz przestuj na budowie tak jak ja :cry: :cry: :cry: :cry: ta zima mnie juz wk....... :x

Jessi,mam nadzieję,że ta zima odejdzie wraz z nadejściem lutego :wink:

Od przyszłego tygodnia ma zejśc temp.minusowa - oby!

fajnie by było bo jakby była tak dodatnia temperatura to kto wie moze choc troszke moje majstry by mi pobudowali :roll: :wink: :D

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej Danus a co tam u Ciebie słychac tez masz przestuj na budowie tak jak ja :cry: :cry: :cry: :cry: ta zima mnie juz wk....... :x

Jessi,mam nadzieję,że ta zima odejdzie wraz z nadejściem lutego :wink:

Od przyszłego tygodnia ma zejśc temp.minusowa - oby!

fajnie by było bo jakby była tak dodatnia temperatura to kto wie moze choc troszke moje majstry by mi pobudowali :roll: :wink: :D

nie możesz się doczekac!?.........też tak mam :wink:

pocieszam się tym,że m-ąc styczeń zawsze jest najmroźniejszy

Cześć :D Jak tam? Zima zamroziła Wam łącza internetowe ;) ? U nas bardzo mroźno i z domu wychodzić się nie chce nigdzie. Gorąca czekolada najlepszym przyjacielem. :lol:

Dziewczyny budujące Oriona, mam pytanie, jak myślicie jaka może być różnica/oszczędność w wybudowaniu Oriona z jednym a nie z dwoma garażami? Cały czas się zastanawiamy z mężem, czy nie wybudować jednostanowiskowego, żeby bez kredytu się obejść, ale nie wiem jakiego rzędu to będzie oszczędność? W ogóle musimy jeszcze raz zamówić jeden egzemplarz projektu, bo teraz, jak zmieniliśmy działkę, to musimy mieć Oriona w wersji podstawowej a nie takiego jak mamy w odbiciu lustrzanym.

Cześc Aguś

Sama szukam oszczędności :wink:

Myślałaś może o instalacjach - ile wyniosą?(pytałam na forum Oriona-może ktoś odpowie).Szukamy z mężem informacji,aby jakoś ,to wszystko podliczyc :wink: Co do Twojego pytania - nie mam pojecia ile zaoszczędzisz na 1-stanowiskowym garażu.Policz jaka jest różnica w m pomiędzy 1-dno a 2-dwu stanowiskowym i wtedy warto policzyc

ilośc metrów x dachówka,więźba,robocizna,pustak itd.........

Powiem Ci szczerze jeśli miałabym miec 1-stanowiskowy,to poszerzyłabym go.Widziałam na żywo i wyglądał na niewygodny-ale to moje zdanie, a Ty możesz miec inne spojrzenie na te sprawy :wink:

A co wtedy z kotłownią?

Danusiu, no wiem, że jednostanowiskowy, to mniej wygodny, ale perspektywa życia bez kredytu też ma swoje plusy ;) W sumie, to pewnie i tak, za jakiś czas trzeba by było dobudować jakiś budynek gospodarczy na narzędzia ogrodowe, bo w jednostanowiskowym, to na to już miejsca brak. Sama nie wiem i tak się wahamy cały czas…w sumie, to ludzie mają jednostanowiskowe i jakoś dają radę?

Co do instalacji, to gdzieś czytałam, ale nie pamiętam gdzie, że ktoś na elektrykę wydał 20tysięcy a na kanalizację 30tysięcy.

Aguś i właśnie o to mi chodziło. :wink: -każdy ma swoją wizję na budowę domku.Myślisz o domku gospodarczym,bo pewnie masz działeczkę sporych metrów,a mi znów szkoda ogrodu-działka do olbrzymów nie należy :-?a szkoda!

Jesli Wam będzie wygodnie z jednym garażem,to nie zastanawiaj się :wink: (u nas ważny argument to mozliwośc przeniesienia tam kotłowni)

Jesli chodzi o instalacje,to elektryka zamknie się w 8 tys

a co,grzejniki piec ok 30tys.

Nie wiem ile instalacja wodno-kanalizacyjna?

Danusiu, działkę mamy 10 arową, więc nie jakaś duża, ale budynek gospodarczy bez problemów by się zmieścił. Pewnie, że bym wolała mieć 2stanowiskowy i nie budować żadnego gospodarczego, ale gospodarczy można później wybudować, więc jeżeli by się udało trochę zaoszczędzić na początku, to by było fajnie.

Kotłownia w jednostanowiskowym zostałaby w tym miejscu, co w projekcie.

Co do kosztów instalacji i w ogóle budowy, to coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że mój region jest drogi, bo te ceny o których Ty Danusiu pisałaś, to u nas są nie do osiągnięcia. Pamiętasz, ja już kiedyś pisałam, że mnie wycenili Oriona II za robociznę i dach ok. 58 tysięcy a i to, bez przedłużenia dachu i podniesienia ścianki kolanowej.

Aguś,rzeczywiście ceny za robocizne masz o wiele wyższe i to grubo o 25 tys.

U nas wyszło taniej moze dlatego,że mieszkamy w małym miasteczku i stąd ta różnica.W samym Poznaniu ceny zwalają z nóg :-?

Jest jeden bardzo ważny argument w budowaniu z oszczędności-liczysz każdą złotówkę 3 razy :lol: :wink:

PS. mąż stwierdził,że nie będzie aż takiej różnicy w kosztach między 1 a 2 -stanowiskowym garażem.

Cześc Ewka :wink:

Napiszę Wam na ile my liczymy

-elektryka 5-6 tys materiał /robocizna ok 1500 -2000zł(więc myślę Aguś,że jedynie na robociźnie mogłaby byc różnica między naszymi wycenami)

-instalacje co,piec, grzejniki - materiał z robocizną ok 30 tys -35tys(wszystko zalezy od rodzaju pieca-jak drogi,ile podłogówki,kaloryferów itd.....)

-instalacja wodno-kanalizacyjna (tutaj podpowiedziala mi Dobrusia) ok.5 tys.