piksel 01.02.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Aguś,Ewalinko hormony szaleją!? .........biedni mężulkowie Kaluś tak jak wspomniała Aga,schody są naszej forumowej koleżanki,która buduje taki sam dom jak my.......link powyżej. Oj szaleją szaleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 02.02.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam Śpicie? Dziewczyny, dostałam nową wycenę za SSO z dachem na 38-40tys. + koparka za 80zł/godzinę. Jakieś światełko w tunelu, bo wcześniejsza oscylowała wokół 57-60 tysięcy. Powiedzcie mi czy do kładzenia stropów trzeba dźwig? Jakie macie stropy? Jeden z wykonawców mnie pytał, bo twierdzi, że jest duża różnica w wycenie robocizny w zależności od stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Cześc Aguś Widzę,że pomalutku schodzą z ceny Znam jednego gościa,który specjalnie budował się zimą,bo taniej (było to 2 lata temu,więc zimy takiej nie było).Fachmani robili za ile mu zaproponował,bo nie mieli w tym okresie roboty.Cwany nie!?........że też nie pomyslałam Jesli chodzi o strop,to tak jak pisałam mój mąż założył go sam (teriva).Jedynie przy tych najdłuższych belkach(chyba 6m) pomógł mu kolega.Wiesz z fachmanami ,to jest tak -co mogą,czym mogą,to zastępują.Byle narobic się mniej Mąż po pracy,w weekendy nosił pustaki stropowe i jakoś dał radę.Jeśli macie brata,szwagra,który chętnie pomoże ,to nie widze problemu,tym bardziej,że mój jeden chłop dał radę.(a pracuje od 4.30 do 19). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Pytałaś o koparkę.U nas ściąganie humusu trwalo 1,5godz. i tyle samo kopanie fundamentów.Stawka 80zł/h.Wszystko odbyło się bardzo sprawnie,ale może dlatego,że ich pilnowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 02.02.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Danusiu, dziękuję za odpowiedź. To ta koparka szybko wykopała wszystko! Ja myślałam, że może to przez kilka dni się ciągnie , to wtedy cena by mi robociznę podniosła, ale jak to się zamknie w kilku godzinach, to nieźle. Danusiu, co do tych stropów, to ja zupełnie się nie znam, ale podpatrywałam wczoraj, razem z mężem, zdjęcia z Twojego dziennika i trochę nam się rozjaśniło. Z tego zdjęciowego oglądania to wydaje mi się, że to jest tak: najpierw układa się te długie, potem te małe bloczki a później leje beton, tak? A do tego lania betonu, to trzeba wynajmować betoniarkę, jakiś sprzęt? I ile to kosztuje? Czy są jakieś inne stropy, żeby np. nie lać betonu? I czy warto coś innego?Co do pomocy rodziny, to niestety ja nie mam rodzeństwa a mój mąż ma, ale mieszkają w Gdańsku i za Warszawą, więc trochę daleko od Krakowa. Myślimy, żeby Teścia ściągnąć, ale też niewiadomo, czy będzie chciał i na jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaWoj 02.02.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Danusiu, dziękuję za odpowiedź. To ta koparka szybko wykopała wszystko! Ja myślałam, że może to przez kilka dni się ciągnie , to wtedy cena by mi robociznę podniosła, ale jak to się zamknie w kilku godzinach, to nieźle. Danusiu, co do tych stropów, to ja zupełnie się nie znam, ale podpatrywałam wczoraj, razem z mężem, zdjęcia z Twojego dziennika i trochę nam się rozjaśniło. Z tego zdjęciowego oglądania to wydaje mi się, że to jest tak: najpierw układa się te długie, potem te małe bloczki a później leje beton, tak? A do tego lania betonu, to trzeba wynajmować betoniarkę, jakiś sprzęt? I ile to kosztuje? Czy są jakieś inne stropy, żeby np. nie lać betonu? I czy warto coś innego? Co do pomocy rodziny, to niestety ja nie mam rodzeństwa a mój mąż ma, ale mieszkają w Gdańsku i za Warszawą, więc trochę daleko od Krakowa. Myślimy, żeby Teścia ściągnąć, ale też niewiadomo, czy będzie chciał i na jak długo? Aga zastanów się czy sama chcesz strop kłaść jest to jeden po dachu najważniejszy element domu, źle położona konstrukcja może mieć poważne skutki. Danusi mąż zna się na budowlance a jeżeli twój małżonek nie bardzo zorientowany w temacie to tak według mnie ryzyko. Może rozważ wzięcie "budowlańca" a do pomocy twój małżonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 02.02.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Ewa, generalnie, to bym wolała żeby to robiła ekipa a mąż ewentualnie pomagał, ale ekipy chcą wiedzieć jaki strop planuję i o to teraz bardziej mi chodzi, czy taki jak Danusia, czy są jakieś inne stropy? Nie wiem co im powiedzieć a to do wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobrusiak 02.02.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Danka czy zastanawiałaś się już jaki kominek u siebie zrobicie? Szukam na gwałt jakiegoś fajnego pomysła bo za miesiąc gościu ma mi zacząć robić, a przeca trzeba jeszcze materiał zakupić na ten kominek Jeśli masz jakieś fajne inspiracje to zamieść je proszę u siebie na stronie to chętnie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Dziewczyny. Przygotowanie podciągów,zakończeń stropów(wieńce) robił juz fachowiec.To tak na marginesie,żebyśmy się dobrze zrozumiały. Aguś,jeśli mąż nie ma czasu,lub nie bardzo wie jak do tego podejśc,to niech to zostawi fachowcom.U nas przebiegało,to w tej sposób,że obaj panowie ze sobą współpracowali.Udek murował ściane a w tym czasie mąż zakładał strop z jednej strony.Udek skończył podciąg w danym miejscu,to mąż wskakiwał na inne. ( w ramach wyjaśnienia - strop zakłada się kilka dni(zakładając ,że robimy to kilka godz.dziennie po pracy)więc nie wiem czy Twoim fachowcom chciałoby się tyle czekac.) Aga,każdy strop zalewasz cementem.W projekcie jest teriva czyli zakładasz belki stropowe a na to idzie pustak stropowy-później zalewasz betonem z gruchy(my wzieliśmy miksokreta,bo wyszło nam taniej-stąd ten przyrząd w dzienniku) strop monolityczny-taki jak ma Ewka.Musi byc zmieniony przy adaptacji projektu.Monolityczny czyli same podciągi z desek,płyt OSB na to stal i zalewamy gruchą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Dobrusiu,a widziałś te z dziennika? http://foto1.m.onet.pl/_m/3f909873d4861fdab236e20c8b544df9,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 02.02.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Danusiu, wielkie dzięki Kochana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 http://foto3.m.onet.pl/_m/f5ef617eead9018be1cef7c223220f3b,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Danusiu, wielkie dzięki Kochana Kochaniutka, nie ma za co!!!!!!!!!!! A wiesz o tym,że możesz wymienic swój projekt (chyba coś się za to płaci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Danka czy zastanawiałaś się już jaki kominek u siebie zrobicie? Szukam na gwałt jakiegoś fajnego pomysła bo za miesiąc gościu ma mi zacząć robić, a przeca trzeba jeszcze materiał zakupić na ten kominek Jeśli masz jakieś fajne inspiracje to zamieść je proszę u siebie na stronie to chętnie zobaczę Mam chyba z 30 różnych inspiracji.A jakie Ci się najbardziej podobają?wersja bardziej nowoczesna?Napisz coś bliżej.Te które wkleiłam wyżej,to chyba najblizsze mojemy sercu .........chociaż mam na oku pare nowoczesnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 02.02.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 A wiesz o tym,że możesz wymienic swój projekt (chyba coś się za to płaci). Danusiu, ale myślisz o wymianie na zupełnie inny? Nie wiem, czy można wymienić? Wiem, że już trochę czasu od kupna projektu minęło i chyba już tak łatwo z wymianą nie jest. Jak chciałam wymienić na wersję podstawową, bo my mamy lustrzane odbicie a na nową działkę musimy mieć wer. podstawową, to mi powiedzieli, że wymienić nie można i, że w ogóle, to nie muszę mieć wersji podstawowej, bo przecież oni wyrażają zgodę na budowanie w jakiejkolwiek wersji. Jedynie, jak bym chciała dokupić dla robotników wersję podstawową, żeby im się łatwiej wymiary do budowy zbierało, to mogę za 1500zł. Pewnie dla robotników będę musiała taką wersję skombinować, ale tutaj, to myślałam, że może Ty, albo ktoś inny budujący Oriona II podstawową wersję, będzie tak miły i zrobi mi ksero rzutów. Jak coś, to będę się uśmiechać do Ciebie w tej sprawie. O innym, mniejszym domku myśleliśmy, jak dostaliśmy wycenę robocizny na 60 tysięcy, i nawet wysłaliśmy mniejszy o 30m2 dom do wyceny, ale różnica była tylko 4tysiące, więc bardzo marna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobrusiak 02.02.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mnie interesują kominki rustykalne. Ogromnie podoba mi się łupek kwarcytowy (ale nie wiem, czy będzie mi się podobała cena). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Aga na pewno można było wymienic,bo nas ten temat przez chwilkę interesował (ze względu na strony świata).A co do robotników poradzą sobie bez problemów ,ale gdybyś potrzebowała,to na mnie możesz liczyc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 02.02.2010 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mnie interesują kominki rustykalne. Ogromnie podoba mi się łupek kwarcytowy (ale nie wiem, czy będzie mi się podobała cena). Zobaczę może mam coś ładnego. A czy to ma byc nowoczesna forma z tym łupkiem czy forma bardziej tradycyjna tak jak ma Pablitoo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 02.02.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Aga na pewno można było wymienic,bo nas ten temat przez chwilkę interesował (ze względu na strony świata).A co do robotników poradzą sobie bez problemów ,ale gdybyś potrzebowała,to na mnie możesz liczyc! Danusiu, jak dzwoniłam do Dobrych Domów, to mi powiedzieli, ze można oddać/wymienić, ale, nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś do 2 tygodni, czy miesiąca a my projekt kupiliśmy już kilka miesięcy temu, jesienią tamtego roku. Po takim czasie, można tylko kupić niby taniej, bo za 1500 zł. właśnie odbicie lustrzane, bądź wersję podstawową, ale nie wymienić. Zadzwonię do nich jeszcze raz i się upewnię. Dziękuję, ze na Ciebie mogę liczyć, to bardzo miłe Tak sobie myślałam o Twoich inspiracjach kominkowych i tym co napisałaś, że chcesz białe drzwi wewnętrzne i powiem Ci Danusiu, że do tego stylu, to by i białe okna w Orionie bardzo Ci pasowały. W swoim dzienniku masz coś takiego wklejone w inspiracjach: http://img522.imageshack.us/img522/7914/1236201209.jpg To idealnie pasuje do białych drzwi i do tych kominków, które wkleiłaś. Tyle, że i schody byś musiała zrobić białe, albo biało/drewniane a nie brązowe. Bardzo piękne te inspiracje wkleiłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 03.02.2010 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Aguś,napisz dokładnie ,które strony Ciebie interesują,to skseruję i wyślę. Jeszcze m-ąc temu myślałam o białych oknach,bo zobaczyłam inspiracje u Arctici,później rozmyslanie o łatwiejszym w urządzaniu wnętrzu .........wiesz takie wymyślanie.Ale jak przejechaliśmy się do składu i popatrzyłam z bliska na ten biały plastik,to mi się odwidziało (drewno białe,to co innego) iiiiii jeszcze ta polna droga przed domem - przejedzie samochód i tabun kurzu Staneło na tym,że mam miec wygodnie przy tej ilości okien. Widziałam gdzieś fajną inspiację połaczenie schodów brązowych i drzwi a listwa biała-jak znajdę,to wkleję.Już się zaczynam gubic w tym wszystkim Ten taras ze zdjęcia jest z firmy LIBET.W ogóle takie inspiracje są mi najbliższe ech Aguś ja nie wiem jak sobie poradzic,bo lubię kolonialnie,nowocześnie,klasycznie a i mebelki z okresu Bidermaiera wpadaly mi w oko (ale nie wszystkie,bo nie lubię mocno urzeźbionych-wole prostotę) ..........taki masz masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts