Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziewczyny dziękuję ślicznie :D

Tak się "darłam" ze szczęścia,że chyba sąsiad mnie słyszał :lol: :wink:

Okna już zamówione?

Elenuś,jeszcze nie,muszę przemyślec wszystkie szczegóły(zmieniam wielkości okien,dodaję) :lol: :wink:

takie zmiany to rzeczywiście na spokojnie trzeba, żeby potem nie żałować :roll:

Chcę wybic okno na szczycie (w pokoiku córki) zamiast dachowego.

I zastanawiamy się jeszcze czy nie zamurowac jednego wyjścia na taras z gabinetu(ale nie całkowicie tylko do wymiarów 180x150),ponieważ jest jest to strona północna :roll:.Pozostało by jedynie wyjście z salonu na taras.

Chcę wybic okno na szczycie (w pokoiku córki) zamiast dachowego.

I zastanawiamy się jeszcze czy nie zamurowac jednego wyjścia na taras z gabinetu(ale nie całkowicie tylko do wymiarów 180x150),ponieważ jest jest to strona północna :roll:.Pozostało by jedynie wyjście z salonu na taras.

u nas na taras jest wyjście tylko z salonu i teraz żałuję, że nie mamy również wyjścia z jadalni, bo taras można by spokojnie pociągnąć pod jadalnię :-?

a jesli chodzi o wyjście z gabinetu, bo wydaje mi się, że 180 jako wysokość to może być za nisko :roll:

u nas na taras jest wyjście tylko z salonu i teraz żałuję, że nie mamy również wyjścia z jadalni, bo taras można by spokojnie pociągnąć pod jadalnię :-?

a jesli chodzi o wyjście z gabinetu, bo wydaje mi się, że 180 jako wysokość to może być za nisko :roll:

chcieliśmy zrobic takie samo jakie jest obok(właśnie 180x150)aby zachowac symetrię.

to jest,to wyjście z gabinetu na taras

http://foto1.m.onet.pl/_m/5bdbf0d180fb3230c9c0901db7240145,10,19,0.jpg

a tutaj widac,to węższe wyjście z salonu

http://foto0.m.onet.pl/_m/3e6883d10ebea8bbb271551ed85f79d4,10,19,0.jpg

Nie wiem co zrobic.Mąż twierdzi,że cieplej będzie z "normalnym"oknem,bo i kaloryferek bedzie gdzie wstawic,ale z drugiej strony troszkę mi żal tego dużego przeszklenia :roll:

Danusiu a które okna powiększasz i dlaczego?

Ewa, ale tobie fajnie, że już finiszujesz! Powodzenia zyczę!

Podobno od jutra mają wrócić z powrotem ujemne temperatury i ma sypać śnieg :( Tak ma być do połowy marca a ja już myślałam, że w tym roku śniegu nie zobaczę.

Aga to straszne wiem bo mój teściu chorował na raka płuc i po zdiagnozowaniu dawli mu 3 miesiące przeżył prawie 2 lata...

Piksel, jak ja bym chciała, żeby też tak było u nas!

Danusiu, widzę, że jak ja pisałam pytanie, to Ty już napisałaś o oknach.

Ja chyba zostawię wyjście na taras z gabinetu, choć możliwe, że jak już wybuduję i zobaczę jak to wygląda, to zmienię zdanie. Ja myślałam o tym, żeby ten pokój- gabinet, służył też (czasami, raczej rzadko) jako pokój dla gości, więc takie wyjście na taras by było fajne.

A który pokój na górze, to pokój Córci?

Ja mam wejście do domu od południowego-zachodu i tutaj był dylemat czy robic garaż na zachodniej stronie czy wschodniej.Wybraliśmy piękniejszy widok z jadalni na jeziorko :wink: niż na garaż sąsiada :-? Częśc południa przypada na jadalnię i większośc czasu na kuchnię,więc nie jest aż tak źle,bo jednak kuchnia jest otwarta na salon-bedzie cieplutko :wink:

Pokoik,do którego chcę dorzucic okno szczytowe,to ten nad salonem.Zrezygnuję z dachowego,będzie wygodniej i taniej.

Pokoik,do którego chcę dorzucic okno szczytowe,to ten nad salonem.Zrezygnuję z dachowego,będzie wygodniej i taniej.

Danusiu, czyli chcesz okno wybić na tej ścianie nad salonem na której jest wykusz od jadalni obok balkonu? Nam jeden z fachowców też doradza, żeby tam gdzie się da (czyli jeszcze w pokoju nad garażem) zrezygnować z okien dachowych na rzecz takich w ścianie.

Aguś,a do jakiego rozmiaru zmniejszasz okno?

Jeszcze nie wiem, bo pewnie dopiero w „praniu” to wyjdzie (ja nie widziałam w ogóle Oriona „na żywo”), ale ja myślałam nawet o mniejszym niż wys. 180. Nie wiem ile w takim wypadku jest od podłogi do okna? Najbardziej mi zależy, żeby ta ściana z oknem była ustawna, tak jak napisałam wcześniej myślę żeby tam biurko wstawić. Chciałam zrobić coś takiego jak mam teraz w mieszkaniu, że są drzwi balkonowe a obok okno na takiej wysokości, że stół/biurko jest na równi z parapetem. Tak chyba by było najpraktyczniej, jeżeli i tak zastawię to okno biurkiem.

Danusiu, czyli chcesz okno wybić na tej ścianie nad salonem na której jest wykusz od jadalni obok balkonu?

tak na tej ścianie

Nam jeden z fachowców też doradza, żeby tam gdzie się da (czyli jeszcze w pokoju nad garażem) zrezygnować z okien dachowych na rzecz takich w ścianie.

ja niestety tutaj nie mogę,bo jestem dosunieta 3m do sąsiada

Okno od salonu jest bardzo nie ustawnę tzn.nisko od podłóg tak jak pisałaś.Doszliśmy do wniosku,że nie podoba nam się gdy oparcie od sofy wystaje z okna-a tak bedzie.Chcemy jeszcze dołozyc w salonie kaloryfer(oprócz podłogówki) i to miejsce pod oknem byłoby super(schowane za oparciem).Poźniej wstawię Ci zdjęcia jak to wyglada.

niestety nie mam wyceny na taki "normalny" wymiar okna ale tak dla porównania 90x120(na pewno musialoby byc szersze) kosztuje ok.600zł z szprosami.Okno dachowe możesz sobie porównac na stronie veluxa mają tam cennik,ale bedzie powyżej 1000zł.Chodzi mi jednak bardziej o wygodę i więcej słoneczka w pokoju.