Dobrusiak 03.03.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jeśli ja mogę wtrącić swoje 3 grosze to uważam że z tym oknem w szczycie to b. dobry pomysł i żałuję że ja na to nie wpadłam. Nie dość, że taniej to jeszcze więcej światła - same plusy. A jeśli chodzi o okno w gabinecie to przy węższym na pewno pokój będzie bardziej ustawny, natomiast teraz wpada tędy bardzo dużo światła. Ja początkowo chciałam tam zrobić normalne okno, nie balkonowe, ale mój mąż powiedział, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że na starość przeniesiemy się do tego pokoju, żeby nie biegać po schodach (wtedy dzieciakom zostawi się górę) i mąż będzie mi robił śniadania i nie będę musiała z pokoju wychodzić, żeby sobie na taras wyjść. To mnie przekonało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 03.03.2010 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dobrusiu,te śniadania to bardzo dobry pomysł Byliśmy na działeczce i jednak skrócimy okno w salonie o 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 03.03.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Danusiu, myślę, że to dobry pomysł, bo jeżeli sofa miałaby wystawać ponad parapet, to i tak z takiego dużego okna żadnego pożytku byś nie miała a nawet estetycznie by to nie wyglądało. Ja pewnie też tak zrobię, bo tez w tamtym miejscu będę miała sofę. Dobrusiu, mój mąż też myśli o tym żebyśmy na starość w tym gabinecie mieszkali, dlatego ja jedne drzwi balkonowe zostawię a z drugich okno. Najlepiej nagraj deklarację męża o śniadaniach do pokoju, bo pewnie jak dojdzie co do czego, to się wyprze wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 03.03.2010 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Aguś, wkleję zdjęcie jednego z naszych orionowiczów-później wykasuję,aby właścicielowi nie przeszkadzało Chyba będzie lepiej jak skrócę o 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 03.03.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Danusiu, teraz jak wkleiłaś zdjęcie, to sama nie wiem, bo wygląda, że 20 cm, to będzie znowu powyżej sof. Chyba, że innej wysokości są te sofy? Może 20 to za dużo? Kurcze, jednak na żywo, to nie wygląda tak źle. Zastanawiam się teraz, czy takie o 20cm okno nie będzie zbyt krótkie samo w sobie, czy szprosy nie będą śmiesznie wyglądać? Ależ Ci teraz namieszałam – przepraszam, ale teraz, to już sama nie potrafię podjąć decyzji. Szczerze mówiąc, to byłam przekonana, że te sofy dużo bardziej wchodzą na okna. A tak z innej beczki, to czyje to wnętrze, bo tego Oriona, to jeszcze nie widziałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 03.03.2010 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 proszę o to link do zdjęc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 03.03.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dziękuję Danusiu za link. Teraz widzę, że część zdjęć widziałam, ale nie wszystkie. Kurcze z tymi oknami, to może Dziewczyny by pomogły, bo ja już zgłupiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 03.03.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 nie przejmuj się pomyślimy z mężulkiem, pogdybamy i cos wykombinujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 03.03.2010 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Aguś,spójrz jaka piękna elewacjia i okna http://images36.fotosik.pl/154/cd37dd067a0df851med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaWoj 03.03.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 takie zmiany to rzeczywiście na spokojnie trzeba, żeby potem nie żałować Chcę wybic okno na szczycie (w pokoiku córki) zamiast dachowego. I zastanawiamy się jeszcze czy nie zamurowac jednego wyjścia na taras z gabinetu(ale nie całkowicie tylko do wymiarów 180x150),ponieważ jest jest to strona północna .Pozostało by jedynie wyjście z salonu na taras. Danka zastanów sie nad liwkidacją drzwi balkonowych w gabinecie taras jest "zadaszony" i to powoduje, że w gabinecie nie jest zbyt jasno. W planie też mieliśmy tylko okno ale u nas w wioseczce odwiedziliśmy Orionka i w pokoju było ciemnawo dlatego wstawiliśmy onko+drzwi węższe niż w projekcie. Przemyśl bo ja teraz dałabym oprócz drzwi większe okno ale u nas już przepadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaWoj 03.03.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Danusiu a które okna powiększasz i dlaczego? Ewa, ale tobie fajnie, że już finiszujesz! Powodzenia zyczę! Podobno od jutra mają wrócić z powrotem ujemne temperatury i ma sypać śnieg Tak ma być do połowy marca a ja już myślałam, że w tym roku śniegu nie zobaczę. Aga to straszne wiem bo mój teściu chorował na raka płuc i po zdiagnozowaniu dawli mu 3 miesiące przeżył prawie 2 lata... Piksel, jak ja bym chciała, żeby też tak było u nas! Aga wszystko będzie dobrze a lekarze to też ludzie i czasem zgadują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaWoj 03.03.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 dziewczyny powiem Wam tak, że generalnie w naszym Orionku ślicznie wyglądają "duże" okna i nie skracałabym ich a co do mebli to dziś ustawisz tak a jutro inaczej wszystko będzie kwestią przyzwyczajenia, doboru kolorów dodatków i pewnie nikt nie zwróci uwagi czy sofa będzie wchodzić w światło okna czy też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 04.03.2010 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Danka zastanów sie nad liwkidacją drzwi balkonowych w gabinecie taras jest "zadaszony" i to powoduje, że w gabinecie nie jest zbyt jasno. W planie też mieliśmy tylko okno ale u nas w wioseczce odwiedziliśmy Orionka i w pokoju było ciemnawo dlatego wstawiliśmy onko+drzwi węższe niż w projekcie. Przemyśl bo ja teraz dałabym oprócz drzwi większe okno ale u nas już przepadło Ewka,dzięki za radę.Masz rację z tym światłem.Jak myslisz może nam tam byc zimno(północna strona)?Właśnie ze względu na stronę mąż stwierdził,że ciężko będzie dogrzac ten pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaWoj 04.03.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Danka zastanów sie nad liwkidacją drzwi balkonowych w gabinecie taras jest "zadaszony" i to powoduje, że w gabinecie nie jest zbyt jasno. W planie też mieliśmy tylko okno ale u nas w wioseczce odwiedziliśmy Orionka i w pokoju było ciemnawo dlatego wstawiliśmy onko+drzwi węższe niż w projekcie. Przemyśl bo ja teraz dałabym oprócz drzwi większe okno ale u nas już przepadło Ewka,dzięki za radę.Masz rację z tym światłem.Jak myslisz może nam tam byc zimno(północna strona)?Właśnie ze względu na stronę mąż stwierdził,że ciężko będzie dogrzac ten pokój po pierwsze ten pokój masz między garażem a salonem z obu stron bedzie grzanie a po drugie to jak będziesz miała grzejnik dobrany do wielkości pokoju to nagrzejesz bez żadnych problemów. Z zewnątrz dasz ocieplenie i będzie ok. U nas północ jest od strony garażu i na górze w garderobie powinno być teoretycznie zimno (bo cała ściana szczytowa) nie ma jeszcze ocieplenia i jest ciepło - ale tam mamy dobrze dobrane grzejniki właśnie do wielkości pomieszczeń. W całym domu jak się napali to jest cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 05.03.2010 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Cześc dziewczyny A,wiec tak, postanowilismy,że zostawiamy okno tarasowe w gabinecie,a oprócz kaloryfera dodajemy tam podłogówkę(powtórzenie z salonu).Myślimy jeszcze nad oknem w salonie-czy nie skrócic je o 20cm.To zdjęcie ,które pokazywałam wcześniej-chyba okienko jest skrócone. Jak ładnie wyglada ten Orionek bez szprosów..........prawda? problem z wyborem szprosów miałabym z głowy http://images45.fotosik.pl/32/01583893797e7bd3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 05.03.2010 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Wkleję troszkę więcej zdjęc. http://images27.fotosik.pl/296/667aeb72eaebd6c2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaWoj 05.03.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Danuś jak już wszystko będzie wykończone to czy będziesz miała szprosy czy też nie to i tak będzie ślicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 05.03.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Danusiu, piękny ten Orionek! Czyj to? Bez szprosów też wygląda ślicznie, bo to w ogóle ładny projekt. A powiedz mi, tych szprosów, to nie można domówić później, np. za rok jak Ci się zachce? Bo przecież, je chyba się nakleja na okno? Mnie się też wydaje, że na tamtym zdjęciu, które wcześniej wstawiłaś, to okna już skrócone były. Może trzeba by było spytać właściciela tamtych okien? My dzisiaj jedziemy do składu budowlanego zrobić wycenę i wstępnie zamówić materiały na Oriona. Mają porotherm 25 w promocji po 5,3 - 5,4zł. jakiś z Austrii, podobno dużo lepszy gatunkowo niż ten Wienerberga. Nie wiem co sadzić, ale hurtownik bardzo poleca. Zobaczymy tez dachówki i resztę rzeczy. Dachówkę chcę taką jak masz Ty Danusiu i chyba Pablitto też taką ma – czyli ciemny brąz. W ogóle będę się bardzo sugerować tym, co większość Orionowiczów kupowała. Ponoć trzeba się śpieszyć z kupnem materiałów, bo już stal poszła w górę i reszta też ma iść. Aga wszystko będzie dobrze a lekarze to też ludzie i czasem zgadują Ewa, dziękuję Kochana za pocieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_i_wojtek 05.03.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Danusiu, piękny ten Orionek! Czyj to? Już wiem czyj jest ten Orionek, bo znalazałam zdjęcia u siebie, to dom "Agata_i_Tomek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaWoj 05.03.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 my tu szykujemy się do wiosny a tu zima za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts