Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa, ale super kominek! Aż mi się cieplutko zrobiło :lol: Dziękuję za zdjęcie pomieszczenia na górerz, wydaje się wystarczająco wysokie, więc nie będziemy dokładać drugiego pustaka. Ewa, ty dołożyłaś okno dachowe w tym pokoju nad kuchnią i zmieniłaś drzwi balkonowe na pojedyncze? Ależ u Ciebie wszystko już prawie wykończone. :o Znając życie, to my się na taki stan już będziemy zmuszeni wprowadzić 8) i wykańczać jak już zamieszkamy.

Danusiu, Ewka dobrze napisała, że z tymi szprosami, to w dużej mierze kwestia przyzwyczajenia. Wg mnie jak najbardziej okna bez szprosów będą pasowały do takiego stylu jaki planujesz w domku. Szprosy bardziej dookreślają styl na taki wiejsko-dworkowo-klasyczny a bez szprosów można też wprowadzić więcej nowoczesności. Wiesz, może spróbuj sobie w mieszkaniu ponaklejać na okna taśmę papierową w takim układzie jak byś miała szprosy i zobaczysz jak się z tym czujesz?

Ja jeszcze wyceny nie dostałam a miała być już w poniedziałek – ach słowność w branży budowlanej jest powalająca. :evil:

cieszę się, że kominek Wam się podoba :lol: chciałabym aby był już całkowice wykończony z kaflami i strukturą a to troszkę jeszcze potrwa :( Aga dodaliśmy okno dachowe na górze nad kuchnią bo uznaliśmy, że mimo dużych drzwi balkonowych może być w nim troszkę za ciemno i mieliśmy rację dlatego polecam :D teraz pokój jest jasny i to powoduje, że jest bardziej przytulny. U nas w każdym pomieszczeniu jest okno dachowe

Dziewczyny,a więc tak :

Mam ustalone,że okna dachowe mam z upustem 25% póki co lepsza cena niż na allegro.

Pustak na ściany działowe 11,5 wienerbergera za 5,20zł-szkoda,że nie kupiłam na jesień,bo był tańszy :-?

Wniosek o podłącze licznika wczoraj złożyliśmy.Najlepsze z tego wszystkiego jest to,że "tyraliśmy"przedwczoraj do 20 w mrozie,aby zdążyc poprzeciągac kable,a pan dachówkarz zadzwonił wczoraj,że skoro nie mamy jeszcze prądy,to w tym czasie wejdzie do kogoś innego.Ja się pytam,to po co ja tyle "latałam"do tej energrtyki :-?............uwielbiam takie załatwianie spraw :evil: Mąż stwierdził,że weźmie innego :wink:

Pustak na ściany działowe 11,5 wienerbergera za 5,20zł-szkoda,że nie kupiłam na jesień,bo był tańszy :-?

Danusiu, co do działówek, to może sprawdź sobie cenę tego porothermu z Austrii, bo on jest trochę tańszy a jak go widzieliśmy w składzie, to wygląda dużo lepiej niż ten wienerbergera, no i jest twardszy. Nam bardzo ten austriacki polecali. Nie mam jeszcze wyceny, więc nie powiem Ci ile 11,5 kosztuje, ale 25 kosztuje 5,3 do 5,4zł/sztukę, więc myślę, że 11,5 powinien być tańszy.

Danusiu, no to was ładnie ten pan od dachu załatwił. :evil: Oby udało się znaleźć szybko innego.

Niezły masz upust na okna dachowe!

Piksel, jak samopoczucie? Ja już czasami ledwo się turlam ;) a tu jeszcze 3 miesiące.

Ewa, Piksel, zdjęcia proszę wkleić z prac na budowie!

Samopoczucie rano ok od 16 do bani ale rozmów z kibelkiem nie prowadziłam od 3 tygodni. We wtorek ide do lekaża mam nadzieje że moze da mi jakieś zwolnienie bo bym sobie odpoczeła.

Danusiu, co do działówek, to może sprawdź sobie cenę tego porothermu z Austrii, bo on jest trochę tańszy a jak go widzieliśmy w składzie, to wygląda dużo lepiej niż ten wienerbergera, no i jest twardszy. Nam bardzo ten austriacki polecali. Nie mam jeszcze wyceny, więc nie powiem Ci ile 11,5 kosztuje, ale 25 kosztuje 5,3 do 5,4zł/sztukę, więc myślę, że 11,5 powinien być tańszy.

Aguś,niestety 11,5 jest drozszy od 25-jest dłuższy :wink:

Jaką ma nazwę ten porotherm z Austrii

Danusiu, no to was ładnie ten pan od dachu załatwił. :evil: Oby udało się znaleźć szybko innego.

nie wiem czy warto szukac innego :roll:

ten jest sprawdzony i wszedłby za 2 tyg.

Dwa tygodnie, to nie długo, myślałam, że to dłużej może potrwać. Szukać możecie dłużej niż 2 tygodnie, więc to się chyba nie opłaca.

Co do porothermu, to nie wiedziałam, że ten 11,5 jest dłuższy ;) Niestety nie znam nazwy tego z Austrii, bo nam nie podali, tylko określali go jako austriacki. Może dziś dostanę wycenę, to jeżeli tam będzie napisane, to dam znać.

Ja też się zdziwiłam jak usłyszałam,że 11,5 jest o tyle droższy :wink:

Co do okien dachowych,to składy budowlane sprzedają je po cenach brutto jakie mozemy znaleźc na stronie veluxa.Jaki upust dostaniemy ,to zależy od sprzedającego.Fakro są tańsze ale zbyt dużo czytałam opini o ich przemarzaniu i stąd mój wybór.

Aguś,przygotuj się niedługo zaczyna się walka budowlana :lol: :wink:

A jak tata się czuje?

Danusiu, ja już się nie mogę tej budowy doczekać! Właśnie dostałam następne dwie wyceny za SSO i jedna nie bardzo, ale druga fajna i ekipa ze wsi obok, więc bliziutko by mieli. Wycenili nam sso z dachem, obsadzonymi oknami, rynnami i kominami z klinkieru, działówkami, bez tarasów i schodów zewnętrznych (bo cena zależy od wybranych materiałów), ale z kolumnami zewnętrznymi, na 45.100zł, więc super cena. Te 45.100zł, to na zwykłym fundamencie izolowanym pionowo, ale on twierdzi, że bardziej się opłaca wziąć na fundamencie tzw „na rozkop”, który podobno jest dużo lepszy, ale też więcej kosztuje i wtedy wycena wychodzi na 49.800zł. Słyszałyście o takim fundamencie „na rozkop”? Tak, czy inaczej, chyba jest to najlepsza oferta z dotychczasowych. Jak mąż wróci z delegacji, to będziemy debatować.

Danusiu, Tata jest jeszcze w szpitalu, może wyjdzie jutro, albo w sobotę. Niestety stan jest bardzo poważny. Raka nie da się leczyć a oprócz tego ma płuca w kiepskim stanie. Cały czas ma podłączony do nosa tlen i takie urządzenie musimy kupić do domu, bo to ułatwia oddychanie. Niestety sporo to kosztuje, bo nowe ok. 4000zł, ale używane można już za 1500zł kupić i od takiego zaczniemy. Z pozytywnych informacji, to taka, że lekarka mnie uspokoiła, że w starszym wieku ten rak rozwija się powoli, więc (ona twierdzi), że na pewno Tato doczeka się narodzin wnuczka i, że jeszcze później może pożyć. Oby tak było! Zobaczymy, bo widzę, że Tata się podłamał i jakoś trudno mu uwierzyć, ze jeszcze pożyje – musimy go podbudować jak wróci do domu. Bardzo schudł przez tę chorobę, waży 45 kg – nigdy nie należał do grubasów, ale zawsze ważył tak 55kg. Mało je i boli go ten guz. Musi żyć, bo chcemy wziąć do siebie Rodziców i dla nich ma być gabinecik w Orionie!