Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

wszędzie okna są ok tylko jakbym miała możliwość to powiększyłabym okno+balkon w gościnnym na dole :-? a dajesz okna w ścianie w pokojach na górze?

Niestety musiałam zrezygnowac z okna szczytowego i domówic jeszcze jedno okno dachowe :-? .Dzwoniliśmy do kierownika i chcąc w tej chwili "walic" w ściane szczytową,to musiałbym zrobic jakieś wzmocnienia,bo jest blisko końca szczytu.....że tez o tym nie pomysleliśmy wcześniej

z którego dachowego zrezygnowałaś? a co do okien szczytowych to chyba lepiej jak ich nie będziesz miała tak jakoś nie mogę ich sobie wyobrazić na tej ścianie a i będziesz miała bardziej ustawny pokój :D

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

okap kupiliśmy amici brakuje mi tylko zlewu i tu malutki problem bo nie wiem czy ten granitowy będzie pasował do blatu :roll:

A blat bedzie jasny?

tak i na dodatek będzie z motywem w kolorze szarym :-? doradzają mi abym wzięłą "normalny"taki metalowy bez połysku, chropowaty

a nie masz jakiś zastępczych,podgladowych zdjęc?tak dla przykładu.

zaraz coś poszukam

wszędzie okna są ok tylko jakbym miała możliwość to powiększyłabym okno+balkon w gościnnym na dole :-? a dajesz okna w ścianie w pokojach na górze?

Niestety musiałam zrezygnowac z okna szczytowego i domówic jeszcze jedno okno dachowe :-? .Dzwoniliśmy do kierownika i chcąc w tej chwili "walic" w ściane szczytową,to musiałbym zrobic jakieś wzmocnienia,bo jest blisko końca szczytu.....że tez o tym nie pomysleliśmy wcześniej

z którego dachowego zrezygnowałaś? a co do okien szczytowych to chyba lepiej jak ich nie będziesz miała tak jakoś nie mogę ich sobie wyobrazić na tej ścianie a i będziesz miała bardziej ustawny pokój :D

tak,to prawda :wink:

narysowaliśmy sobie okienko na ścianie szczytowej kredą i fakt ciężko byłoby ustawic mebelki :wink:

Chciałam wstawic okno do tego pokoju nad salonem,aby było cieplej, bo mamy od tej strony wiecej słońca

tak,to prawda :wink:

narysowaliśmy sobie okienko na ścianie szczytowej kredą i fakt ciężko byłoby ustawic mebelki :wink:

Chciałam wstawic okno do tego pokoju nad salonem,aby było cieplej, bo mamy od tej strony wiecej słońca

nie martw się i tak będziesz miała cieplutko :D u nas nie ma jeszcze ocieplenia a i tak jest ciepło

Danusiu, mnie się wydaje, że umieszczenie zlewu pod prawym oknem by było bardziej funkcjonalnie, bo mimo, że lodówkę dasz na prawą ścianę, to i tak bardziej układ kuchni będzie zbliżony do tego, który wkleiła Sure, czyli w „L” a nie w „U” tak jak Ty napisałaś. W „U” to chyba by było wtedy, jak by ściana po lewej i po prawej była podobnej długości a u Ciebie po prawej będzie chyba tylko lodówka, więc krótka ścianka?

Ewka, ale pięknie u Ciebie się robi! Drzwi zewnętrzne śliczne wkleiłaś, bardzo mi się podobają!

Dziewczyny a Wy planujecie lodówki wolnostojące, czy zabudowane? Ja raczej pójdę w zabudowaną, jakoś nie przekonują mnie te wielkie machiny z kostkarkami do lodu.

W sobotę wieczorem byliśmy dogadać się ostatecznie z wybraną ekipą budowlaną. Ustaliliśmy robotę na 50.000zł. Szef ekipy wydaje się konkretny i dokładny. Jeden problem mamy z głowy. Teraz czekamy na zestawienie materiałów budowlanych i jeżeli nam go dziś przyślą, to może popołudniu pojedziemy zamówić.

Co do fundamentów na rozkop o które wcześniej pytałam, to po konsultacji z budowlańcem wiem, że Ty Danusiu, masz właśnie na rozkop, albo bardzo podobne. Też takie wybraliśmy. One są droższe od normalnych o ok. 5 tys za samą robociznę, ale ponoć warto.

Kominy mamy mieć z systemów Schiedel – co myślicie?

Danusiu mam do Ciebie pytanie jak rozwiązałaś sprawę komina w tej części garażu, która przeznaczasz na kotłownię? Budowlaniec nas o to pytał, bo my podobnie jak Ty chcemy część garażu na kotłownię przeznaczyć. On nam proponował, żeby tam dobudować komin.

Dachówkę mamy wybraną Roben Fleming brązowa angobowana –chyba taka jak Twoja Danusiu? Jakiego masz koloru klinkier na kominy na dachu? Jakiej firmy?

Jeszcze nie wiem, z czego nam stropy zaproponują?

Co do porothermu, to ten z Austrii nazywa się Thermo i nasz budowlaniec ma go sprawdzić i jeżeli test wyjdzie pozytywnie, to taki kupimy.

Rozmawialiśmy też o wstawieniu okien szczytowych zamiast dachowego i opinie są różne, więc też jeszcze nie wiem jak my to zrobimy?

Ale się rozpisałam :oops:

Aga jak ekipa wybrana to już połowa sukcesu :D okna w szczycie ścian mi osobioście nie bardzo się podobają 8) może dlatego, że ich nie mam i przyzwyczaiłam się do takiego układu :wink: u mnie lodówka bądzie 60 taka boscha i chcę ją powstawić po prawej stronie od okna a tam jest troszkę mało miejsca :-? teraz czekamy na pistolet i jak tylko przyjdzie to zaczynamy malować ściany na górze :D

okap kupiliśmy amici brakuje mi tylko zlewu i tu malutki problem bo nie wiem czy ten granitowy będzie pasował do blatu :roll:

A ja wczoraj byłam u znajomych i odradzili mi granitowy zlew bo mają taki na obecnym mieszkaniu

granitowy jest fajny i ja też taki chciałam, ale jak ja będę miała balt z motywem to nie wiem czy taki zlew będzie pasował i czy nie będzie zbyt mocno wyróżniał się :roll: czy właśnie nie lepiej dać taki metalizowany, matowy :-?

Ewa, no to prawda, że wybór ekipy, to już dużo! Ceny większości ekip kształtowały się bardzo podobnie a ta wydaje się sprawdzona, więc raz kozie śmierć :lol: niech się dzieje co chce :wink: :D
Aga początki są najtrudniejsze a później to tylko z górki :wink: niecierpliwie czekam aż zaczniesz i powklejasz troszkę zdjęć :D

Aga początki są najtrudniejsze a później to tylko z górki :wink: niecierpliwie czekam aż zaczniesz i powklejasz troszkę zdjęć :D

Ewa, na razie zdjęć z budowy nie będzie, ale wkleję kilka zdjęć naszej działeczki, żebyście mogły zobaczyć naszą okolicę:

Tutaj jeziorko poniżej naszej działki:

http://img16.imageshack.us/img16/7899/wolowice246.jpg

Mąż i córcia idą na naszą działkę:

http://img199.imageshack.us/img199/1369/wolowice032.jpg

Zdjęcie zrobione z naszej działki – to będę widziała z kuchni, czyli północ i domki letniskowe pod Parkiem Krajobrazowym:

http://img651.imageshack.us/img651/7684/wolowicepodlasem4015.jpg

Widok na zachód z naszej działeczki (w tle Rodzinka pod dębem):

http://img718.imageshack.us/img718/5518/wolowice138.jpg

Aga dziewczyno Ty się buduj jak najszybciej takie widoki :o :lol: cudowne

Ewka, widoki faktycznie mam ładne, no i właśnie te widoki skłoniły nas do zmiany działki, bo na tej drugiej aż tak ładnie nie jest ;) Przez te widoki całe opóźnienie w budowie, bo na tą pierwszą działkę pozwolenie już dawno mogliśmy uzyskać.