Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może w kopertę?Jeśli dziecko ma swoje marzenie i chciałoby coś droższego?

Albo fajną encyklopedię zwierząt lub matematyki,biblię dla dzieci,złote kolczyki.......

dziewczynka czy chłopczyk?

chłopiec:D w dalszym ciągu brak pomysłu a tu czasu coraz mniej;) masz rację w razie czego pozostanie koperta:cool:

Danusiu, bardzo dziękuje za odpowiedź, byłam ciekawa ponieważ sama jestem teraz na etapie takich poszukiwań, zamieściłam na forum Oriona ceny, jakie mi podano.

Czekam też na wycenę okien, w jednej z firm z mojego regionu policzono mi ok 17tys, oczywiście bez dachowych, ciekawa jestem jaką cenę poda mi oknoplast- profil platinium- najbardziej mi się podobał no i kolor orzech- piękny, rownież dąb bagienny śliczny, ale mam obawy, że wewnątrz będzie zbyt ciemny, a białych w środku nie chcę

Reniu,(mogę tak?tak wołam na swoją koleżankę -przyzwyczajenie ;)).Dąb bagienny jest piękny.Sama zastanawiałam się nad nim,ale zrezygnowałam z tych samych obaw co Ty- ciemno w środku.Orzech jest jednak wdzięcznym kolorem i łatwiej jest dobrac mebelki.

Co do okienek dachowych,to niespodziewałam się,że tyle za nie "zabulę";)

Witam Dziewczyny.

Potrzebuję pomocy odnośnie wymiarów okien w kuchni, łazience i kotłowni. W projekcie jest 180x120, chciałam wydłużyć je do 140cm ale wtedy parapet będzie równy z blatem a tak nie chcę. W związku z tym jestem zmuszona zostawić 120cm. Czy takie okno daje wystarczająco światła? Szkoda, że tak daleko budujecie swoje Orionki, chętnie bym je obejrzała, zdjęcia to nie to samo. Pozdrawiam

Witam Dziewczyny.

Potrzebuję pomocy odnośnie wymiarów okien w kuchni, łazience i kotłowni. W projekcie jest 180x120, chciałam wydłużyć je do 140cm ale wtedy parapet będzie równy z blatem a tak nie chcę. W związku z tym jestem zmuszona zostawić 120cm. Czy takie okno daje wystarczająco światła? Szkoda, że tak daleko budujecie swoje Orionki, chętnie bym je obejrzała, zdjęcia to nie to samo. Pozdrawiam

Cześc anula 25.Ja mam większe- 130,5cm.Miałam miec 140,ale wyszło jak wyszło.

Jak chcesz ,to mogę dokładnie zmierzyc otwór okienny na budowie-podam wieczorkiem.

Edytowane przez dankaf

Reniu,czytałam Twoje pytanie dotyczące wymiarów okienek dachowych.My zdecydowaliśmy się na 78x140 i zupełnie wystarczą.Sama pytałam na forum i takie również wstawiali inni-np.Dobrusia.Myślę,że nie warto przepłacac.Inny mam wymiar w garderobie 78x118,ale to pomieszczenie jest mniejsze.

Co do dachówki,to nie mam przekonania co do cementowej.

Natomiast z ceramiki:

Dobrusia ma Ruppa-sirius-a.

Ewka chyba creatona(albo i nie-najwyżej mnie poprawi ;))

Ja robena,ale to już pewnie wiesz.

Danusiu dzieki! na Ciebie zawsze można liczyć:), jeśli możesz to napisz mi jeszcze jak podzieliłaś sobie górę, bo przerabiamy z mężem różne wersje, ale do końca nie jesteśmy do żadnej przeknani, zrobiłaś garderobę i korytarz który do niej prowadzi?, a w drugiej części masz suszarnię z wejściem z łaienki?

Reniu,czytałam Twoje pytanie dotyczące wymiarów okienek dachowych.My zdecydowaliśmy się na 78x140 i zupełnie wystarczą.Sama pytałam na forum i takie również wstawiali inni-np.Dobrusia.Myślę,że nie warto przepłacac.Inny mam wymiar w garderobie 78x118,ale to pomieszczenie jest mniejsze.

Co do dachówki,to nie mam przekonania co do cementowej.

Natomiast z ceramiki:

Dobrusia ma Ruppa-sirius-a.

Ewka chyba creatona(albo i nie-najwyżej mnie poprawi ;))

Ja robena,ale to już pewnie wiesz.

dobrze Danuś pamiętasz mam creatona:yes::D

Danusiu dzieki! na Ciebie zawsze można liczyć:), jeśli możesz to napisz mi jeszcze jak podzieliłaś sobie górę, bo przerabiamy z mężem różne wersje, ale do końca nie jesteśmy do żadnej przeknani, zrobiłaś garderobę i korytarz który do niej prowadzi?, a w drugiej części masz suszarnię z wejściem z łaienki?

Reniu,pokaże Ci na zdjęciach,bo one najlepiej zobrazują

Korytarz prowadzi do całego pomieszczenia nad garażem.Wszystko kosztem łazienki i pokoju obok(ale tylko "tyci";)).

Tutaj jest łazienka.Myślę,że nie straciła na wielkości.Dalej wejście do pomieszczenia.

http://foto2.m.onet.pl/_m/9587c7cec1c3472f16eed4a134cd076a,10,19,0.jpg

tutaj korytarz

http://foto1.m.onet.pl/_m/6980b9d9eab1c9697cd255f460212379,10,19,0.jpg

a tutaj własnie garderoba

http://foto3.m.onet.pl/_m/3e7c94cbe44ac4d8b484cec3e2aa95f3,10,19,0.jpg

i po wymurowaniu

http://foto2.m.onet.pl/_m/71c51d59b1e79a1c4a726b2ac46205ce,10,19,0.jpg

tak prezentuję się w całości w tym pomieszczeniu

http://foto0.m.onet.pl/_m/cc933069145762151ba0720eb9867928,10,19,0.jpg

Czyli podsumowując-korytarz wydzielony kosztem łazienki i pokoju obok.Wchodzimy do pralnio-suszarni (w kształcie L odwróconego).W tym pom. wydzieliliśmy miejsce na garderobę -będzie zamknięta.

Możnaby było inaczej gdyby pokój okok łazieni był nasz.Wtedy wystarczyłoby podzielic pom.na pół do garderoby wejście z pokoju,a do pralni z łazienki.Nie wszystkim takie rozwiązanie pasuje.Korytarz,to zawsze korytarz łatwiejszy dostęp w razie zmiany planów;).

A jakie u Was będzie ogrzewanie?i gdzie?My zmienilismy miejsce i mamy kotłownię w garażu,więc pom.gospodarcze zrobiło się wolne...........ale,ale nie mam takiego łatwego życia;),to pom.zgranął mąż:yes:

Dziękuję Danusiu będę wdzięczna za informacje. Jeżeli możesz to zmierz jeszcze na jakiej wysokości masz parapet. Architekt chce wszystkie zmiany nanieść na projekt przed złożeniem dokumentów o pozwolenie na budowę. Myślę jeszcze nad skróceniem okna w salonie do 140cm.

Anula,przepraszam Ciebie wiem,że obiecywałam:( ale tak mnie chłopaki zakręcili wczoraj z elektryką,że zapomniałam.

Obiecuję dzisiaj - najpoźniej jutro napisac;)Wszystko zależne jest od netu-będzie przerabiany.