Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy zmieniałyście coś w konstrukcji Oriona?? Na forum "Kto buduje dom Orion" znalazłam taki post:

"Mówię o przekroju stropu a-a. W projekcie konstrukcyjnym ścianka na poddaszu stoi dokładnie na płycie, a nie na zbrojonych belkach. To jest w środku między podciągami Poz.2.4 i poz.2.3. Pomiędzy tymi podciągami jest wymiar 190cm. Belki te idą dokładnie po bokach schodów, a ścianka ta (ta w której są drzwi w pomieszczeniu 2/4) jest w środkowej osi schodów"

Wiecie coś na ten temat?

Danusiu masz racje za wygody trzeba płacić. Developer jest wygodnym rozwiązaniem, zwłaszcza że w przyszłym roku wychodzę za mąż i mam dodatkowo na głowie organizację wesela :-)
łał:wiggle:to będzie się działo:) super, wesele to fantastyczne wydarzenie a planujesz większe czy takie mniejsze?

Wesele na 80-100 osób. Pewnie zmniejszy się bo jak to zawsze bywa niektórzy goście odmówią. Mam już zaklepane terminy u kamerzysty, fotografa, orkiestry no i zarezerwowaną salę (wszystko załatwiałam już w grudniu 2009 r. i miałam problemy z terminami). Pod koniec tego roku jadę wybierać suknie ślubną, będą nowe kolekcje. Zdecydowanie wolę organizować wesele niż budowę domu :-)

Danka kiedy będziesz miała drzwi? i czy wzięłaś z witryną czy bez? Ewelina ma właśnie z witryną i bardzo mi się podobają:)

Wzieliśmy z witrynką ale z oknoplastu z wypełnieniem Adeco-super ciepłe;)

Tak zdecydował mój luby ,a ja ?................

........................ja to już chce miec z głowy;)

Jestem już wykończona tymi decyzjami-tylko proszę się nie śmiac ze mnie!

Cześć Danusiu i Dziewczyny!

Oj Danusiu, chyba tak jest, że na pewnym etapie, to człowiek ma ochotę mieć dylematy wnętrzarskie z głowy i podejmuje decyzję szybciej niż na początku budowy. Ja jeszcze nie zaczęłam budować a już czuję się zmęczona podejmowaniem niektórych decyzji dotyczących papierologii.

Anula25, pytałaś o wycenę Oriona, więc jeżeli można , to powiem Ci jak to wygląda u nas. My też wynajmujemy firmę do wybudowania domu w SSO z dachem, ale sami kupowaliśmy wszystkie materiały w jednym składzie budowlanym. Budujemy Oriona II i za materiały wyszło nam coś około 80 000 a za robociznę mamy zapłacić 55 000 brutto. Mieliśmy wycenę robocizny od 40 do 80 tysięcy i wybraliśmy taką pośrodku, bo ekipa nam przypadła do gustu. Z tego, co teraz się orientowałam (bo my ekipę i wycenę robiliśmy w marcu tego roku), to teraz ceny robocizny jeszcze spadły w dół, bo jest po sezonie, więc można coś taniej znaleźć. My budujemy się pod Krakowem a tutaj nigdy zbyt tanio nie było. 187.250 zł za Oriona III, to wg mnie dużo i ekipa chce Was mocno naciągnąć.

U nas na działce coś w końcu drgnęło. Ekipa wykarczowała nam stary sad i działka zasłana jest teraz stertami drzew. W przyszłym tygodniu ruszają prace z rurociągiem wodnym. Rurociągiem, bo robimy go wspólnie ze wszystkimi sąsiadami (10 działek) i rurociąg ma prawie 300metrów. Cały czas czekamy na pozwolenie i podobno mamy go dostać już tuż, tuż :)

Danusiu, jak Ci się pracuje? Przywykłaś już do tej zmiany? Jak Dzieci zareagowały na brak Twojej obecności w ciągu dnia? No i pytanie najważniejsze, kiedy się wprowadzacie, bo grzać już możecie! ;) :)

Aguś,masz rację.Cena wydaje się zawyżona i to bardzo.Mogłabym podac kosztorys tak dla porównania, ale niestety mam tyły w zapiskach i najpierw muszę nadrobic zaległości;).Deweloper zawsze był drogi i nic tego nie zmieni.

A co słychac u mnie?Pracuję i jest ok.Zawsze, to pare groszy więcej w budżecie rodzinnym;)

W pierwszym tyg.pracy mała dostała prawie 40 st.gorączki z wrażenia,że nastał koniec dobrych i wygodnych czasów;)

Jest dzielna i polubiła przedszkole.Wszyscy sobie radzimy-angażujemy do pomocy dziadków.Właśnie przed chwilką dowiedział się mój tato,że jutro idzie z Małgosią do dentysty

Zapomniałam napisac o przeprowadzce:)

Aguś,tak pocichutku,to ja bym chciała najpóźniej na wiosnę.Jesteśmy na etapie "zrób to sam",więc za szybko nie idzie tym bardziej,że robota ruszana jest po pracy.Oj chciałoby się ,chciało:)

Cieszę się ,że u Ciebie zaczyna się już coś dziac.Pamiętaj o zdjęciach z pierwszej łopaty.Musisz się pochwalic;)

Danusiu, nie ma jak instytucja Dziadków! Wiem coś o tym, bo jak Tato jeszcze żył, to opiekował się razem z Mamą moją starszą córką a ja mogłam iść zaraz po macierzyńskim do pracy. Teraz Babcia sama już nie da rady zostać z Dawidkiem, więc planuję wychowawczy, ale zawsze na pomoc Mamy mogę liczyć i to jest bardzo duża ulga.

Co do cen deweloperów, to śmieszne jest to, że nie powiedzą np. 180, albo chociaż 187 tysięcy brutto, tylko muszą jeszcze dorzucić końcówkę 250zł, tak jakby to miało świadczyć o tym, że wyliczają wszystko szczegółowo do złotówki. Śmieszy mnie to i trochę drażni.

Danusiu, dziewczyny planujecie rozprowadzanie ciepłego powietrza z kominka po domu? Powiem Wam, że teraz w tym wynajmowanym domu mamy takie rozprowadzenie i już teraz zaczęliśmy palić w kominku i w całym domu jest bardzo ciepło. Jak na razie uważam, że super sprawa i planuję zrobić tak w Orionie.

Anulka,nic nie zmianiliśmy w stropie.Przynajmniej nie pamięta nic w tym temacie mój mąż.Ale tam jest wzmocnienie (wylewany strop) i zazbrojony i to porządnie.

Dzięki Danusiu. Przepraszam, że tak wypytuję, pewnie te kwestie były już poruszane na forum ale nie mam czasu żeby wszystko przeczytać.

Dziewczyny jeżeli chodzi o moją wycenę SSO, to nie dam się tak łatwo. Wzięłam urlop i w poniedziałek jestem umówiona z developerem, może uda się zbić cenę. Mam spotkania jeszcze z innymi ekipami. Polecono nam jedną, chce 45 tys brutto za robociznę, nasze materiały z tym, że gościu zajmuje się ich organizacją. Zamawia koparkę, piach, cegły, więźbę itp. a my według WZ sprawdzamy czy faktycznie tyle było potrzeba i ostatecznie płacimy. Powiedział z jakich firm bierze materiały, są one nam znane, gdyż byliśmy pytać o ceny i rabaty. Takim systemem będzie na pewno taniej. W poniedziałek napiszę jak poszły negocjacje :-)

Agnieszko jeżeli chodzi o rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka, to ja rozważam taką opcje. Jestem strasznym zmarźluchem więc im cieplej tym lepiej :-) Ale niestety nie tylko ja podejmuje decyzje więc muszę przekonać narzeczonego, bo on nie chce. Nasi znajomi mają takie rozprowadzenie i uważam że to świetna rzecz. Myślałam o kominku grzejącym powietrze, który wymaga systemu kanałów do jego rozprowadzania, czyli DGP (skrót od dystrybucji gorącego powietrza). Dogrzewane byłyby tylko sypialnie i gabinet. Nie chcę kominka z płaszczem wodnym. A wy na jaki się decydujecie?

Danusiu, nie ma jak instytucja Dziadków! Wiem coś o tym, bo jak Tato jeszcze żył, to opiekował się razem z Mamą moją starszą córką a ja mogłam iść zaraz po macierzyńskim do pracy. Teraz Babcia sama już nie da rady zostać z Dawidkiem, więc planuję wychowawczy, ale zawsze na pomoc Mamy mogę liczyć i to jest bardzo duża ulga.

Ja nie mam jeszcze dzieci ale również zawsze mogę liczyć na pomoc Mamy i oczywiście Siostry chociaż mieszka daleko, bo w Poznaniu ale wspiera nas telefonicznie :-)Tata zmarł 2 lata temu na raka. Ciężko to przeżyłyśmy ale najważniejsza jest rodzina i trzeba trzymać się razem. Tata był murarzem i miał nam pomóc przy budowie domu. Teraz mama wspiera mnie w tym wszystkim i pomaga przy podejmowaniu decyzji na tyle ile może. Tacy rodzice, to skarb.

Edytowane przez anula25

Zapomniałam napisac o przeprowadzce:)

Aguś,tak pocichutku,to ja bym chciała najpóźniej na wiosnę.Jesteśmy na etapie "zrób to sam",więc za szybko nie idzie tym bardziej,że robota ruszana jest po pracy.Oj chciałoby się ,chciało:)

Cieszę się ,że u Ciebie zaczyna się już coś dziac.Pamiętaj o zdjęciach z pierwszej łopaty.Musisz się pochwalic;)

Danusiu.........u nas też jest etap "zrób to sam" i straaaaaasznie się to ciągnie i efekty mało widoczne:(

ogarnia mnie czasem zwątpienie..... czy kiedykolwiek skończymy:):):)

Danusiu.........u nas też jest etap "zrób to sam" i straaaaaasznie się to ciągnie i efekty mało widoczne:(

ogarnia mnie czasem zwątpienie..... czy kiedykolwiek skończymy:):):)

sprawdza się to co większość osób powtarza: wykończeniówka wykańcza;) u mnie też się wszystko przeciąga:( teraz czekamy na drzwi garażowe i w zasadzie tylko to nas wstrzymuje od wprowadzenia się a w sobotę będziemy kończyć kominek:)

Wesele na 80-100 osób. Pewnie zmniejszy się bo jak to zawsze bywa niektórzy goście odmówią. Mam już zaklepane terminy u kamerzysty, fotografa, orkiestry no i zarezerwowaną salę (wszystko załatwiałam już w grudniu 2009 r. i miałam problemy z terminami). Pod koniec tego roku jadę wybierać suknie ślubną, będą nowe kolekcje. Zdecydowanie wolę organizować wesele niż budowę domu :-)
to dość duże wesele ale też bym wolała jego organizację niż budowę;) brałam ślub jakiś czas temu;)ale pamietam, że też mieliśmy problem z rezerwacją sali i jedynym wolnym, sobotnim terminem był 13 luty bo jedna para się wycofała i co zrobiliśmy:cool: oczywiście zarezerwowaliśmy tą salę i ślub braliśmy 13-go lutego o godz.13/00:wiggle: