Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

Witaj Danusiu, Cześć Dziewczyny!

Danusiu, ale się u Ciebie zmieniło! Zdjęcie budowlańca w szambie rewelacyjne ;) orionem ocieplony wygląda ślicznie! Kiedy przeprowadzka? ;))

Dobrusiu przeprowadzkowe gratulacje! Życzę żeby się super mieszkało!

Danusiu, przepraszam, że tak rzadko w ostatnich miesiącach Cię odwiedzam, ale czas mi się skurczył straszliwie. Dzieciaki mi chorują za zmianę, oprócz tego skończył mi się macierzyński a ja nie chce wracać do pracy, więc rozkręcam swoją działalność. Pyzatym w końcu, po ponad roku czekania dostaliśmy pozwolenie na budowę i właśnie dzisiaj geodeta wytyczył nam naszego Oriona!!! Jutro wchodzi ekipa i będą robić fundamenty i podpiwniczenie pod garażem. Zdecydowaliśmy się jednak na częściowe podpiwniczenie, bo budujemy w terenie gdzie nie podchodzi woda a dodatkowo brak tam gazu i na początku myśleliśmy, żeby zrobić tak jak Ty Danusiu, że przenieść kotłownię do garażu, ale później rozmyśliliśmy się i postanowiliśmy zrobić kotłownię na ekogroszek w piwnicy. Wcześniej trochę się wstrzymywaliśmy też ze względu na koszty, ale teraz stwierdziliśmy, że i tak pewnie nam zabraknie ;) a brak kotłowni w piwnicy może nas denerwować.

To tyle, tak w telegraficznym skrócie. Zmykam i mam nadzieję, że niedługo będę miała trochę więcej czasu żeby popisać z Wami Dziewczyny. Pozdrawiam Was serdecznie!

gratulacje z otwarcia swojego biznesu -powodzenia:wave: a przede wszystkim gratulacje z otrzymania pozwolenia na budowę oraz jej rozpoczęcia. Chociaż jeszcze kawałek roboty przed tobą ale mogę Ciebie zapwenić, że będzie warto:) mieszkanie w Orionku to czysta przyjemność:) nawet w kwestii sprzątania można dojść do niezłej wprawy;) półtorej godziny i po robocie:cool:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Danusiu piękne drzwi! Sama bym wybrała podobne.

Danusiu, Ewa, dziękuję za gratulacje i proszę o trzymanie kciuków i za budowę i za firmę :)

Ewa, nie wiedziałam, że już mieszkasz!! Gratulacje i dobrego, szczęśliwego mieszkania!

Mam pytanie w Orionowej sprawie. Musimy szybko podjąć decyzję, bo w poniedziałek ma wejść hydraulik zrobić otwory i rury w fundamencie i nie bardzo mamy czas na sprawdzenie ofert innych hydraulików. Czy możecie mi powiedzieć czy koszty które nam podał są ok., czy chce z nas zedrzeć skórę? Podał nam takie ceny:

- wykonanie instalacji wody zimnej i ciepłej, cyrkulacji, oraz kanalizacji wraz z materiałem wewnątrz budynku 9150zł +VAT (instalacja wody zostanie wykonana z rur poli…(coś tam, nie mogę odczytać) łączonych przez zgrzewanie. Kanalizacja zostanie wykonana z materiałów firmy Wawin.)

- wykonanie instalacji centralnego ogrzewania. Kwota robocizny bez materiałów typu grzejniki, rury, zawory, czujnik grzejny (? też nie wiem, czy dobrze odczytałam), oraz bez montażu kotłowni 4500zł +VAT

Nie ma cen pieca (ekogroszek) i podłogówki.

Proszę pomórzcie, to dużo, mało, czy w sam raz?

Napiszę też na ogólnym forum Oriona, bo zależy mi na odpowiedzi, tam też wstawię jakieś zdjęcie z naszej budowy, żeby nie zaśmiecać Tobie Danusiu wątku.

Aguś,nie wiem jak Ci najlepiej napisac?

Hydraulik wziął 5400zł za wykonanie kanalizy,rozprowadzenie wszelakich rurek;),podłączenie kaloryferków,rozprowadzenie podłogówki,podłączenie pieca.Podałam Ci cenę za robociznę.Zrobił nam wszystko co powinien zrobic hydraulik na budowie.

Całośc C.O. wyniosła nas 35tys zł w tym piec 9600zł.

Danusiu, bardzo Ci dziękuję za odp. Czyli 5400, to cała jego robocizna a reszta to materiały?

Najgorsze są takie decyzje, które trzeba podjąć natychmiast. Bardzo tak nie lubię, bo zawsze wolę przemyśleć sprawę, ale na budowie to chyba tak jest. Chyba weźmiemy tego hydraulika żeby zrobił nam podłączenia w fundamentach a później, to musi nam dać szczegółową wycenę na całość robocizna + materiały. Tak chyba będzie najbezpieczniej.

Danusiu, mąż jeszcze dopytuje, czy wodę ciepłą i zimną też w tej cenie wam rozprowadził?

Edytowane przez aga_i_wojtek

Danusiu, bardzo Ci dziękuję za odp. Czyli 5400, to cała jego robocizna a reszta to materiały?

Najgorsze są takie decyzje, które trzeba podjąć natychmiast. Bardzo tak nie lubię, bo zawsze wolę przemyśleć sprawę, ale na budowie to chyba tak jest. Chyba weźmiemy tego hydraulika żeby zrobił nam podłączenia w fundamentach a później, to musi nam dać szczegółową wycenę na całość robocizna + materiały. Tak chyba będzie najbezpieczniej.

Danusiu, mąż jeszcze dopytuje, czy wodę ciepłą i zimną też w tej cenie wam rozprowadził?

Aguś,bardzo przepraszam,że dopiero teraz odpisuję,ale nie mam szans z mężem.Każdą wolną chwilę przeznacza na studiowanie-"jak tu najlepiej ocieplic poddasze";).Mi pozostaje sprzątanie chałupy i cała reszta;).

5400zł ,to sama robocizna.Tak jak wspomniałam zrobił nam wszystko,to co powinien hydraulik na budowie.Zaczął od rozprowadzenia kanalizy, wszelakich rurek,kaloryferów,montowania geberitów,podłączenia pieca ........wszystko.:)

Cześć Dziewczyny. Dobrusiu i Ewa gratuluję przeprowadzki!! Danusiu bardzo ładne drzwi. My w tym roku nie zrobimy nic, gdyż wszystkie firmy u których byliśmy nie mają na ten rok czasu. Ruszamy dopiero wiosną. W związku z tym nadal przeprowadzamy rozmowy z potencjalnymi wykonawcami i robimy wyceny materiału. Napiszcie proszę, z jakiego drzewa macie więźbę dachową?? Pozdrawiam :-)

Cześć Dziewczyny. Dobrusiu i Ewa gratuluję przeprowadzki!! Danusiu bardzo ładne drzwi. My w tym roku nie zrobimy nic, gdyż wszystkie firmy u których byliśmy nie mają na ten rok czasu. Ruszamy dopiero wiosną. W związku z tym nadal przeprowadzamy rozmowy z potencjalnymi wykonawcami i robimy wyceny materiału. Napiszcie proszę, z jakiego drzewa macie więźbę dachową?? Pozdrawiam :-)

Dziękuję :)

W sprawie więźby-przypomnij jakie są? sosna,świerk.Coś chyba z tego.

Danuśka, jakie Ty masz fajowe drzwi!! Dawno nie zaglądałam, przepraszam. Jestem pod wrażeniem jak polecieliście z budową do przodu :jawdrop:

Pozdrawiam serdecznie :)

Ślicznie dziękuję :).

A mnie wydawało się, że nie ruszamy z miejsca;)(przez te szpachlowanie).Codziennie słyszę o szpachlowaniu.........jutro też ma byc;).Ale z drugiej strony ile zostaje w kieszeni:)

Pozdrawiam

Danusiu budujesz dom ze ściany grubości 24. Wiem, że twój mąż jest fachowcem od ociepleń. Jak to jest, lepiej budować z grubszej ściany, czy cieńszej i dać więcej ocieplenia?

Dziewczyny proszę Was również o wypowiedź, każdy buduje z innej grubości, a czym się kierujecie? Jak każdemu, zależy nam żeby dom był ciepły. Obiecaliśmy sobie że na murach nie będziemy oszczędzać ale czy grubsza ściana i mniej ocieplenia, to dobre rozwiązanie?

Edytowane przez anula25