Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

Dziękuję Danusiu. Czeka mnie operacja więc zanim się wykuruję, to minie trochę czasu.

Pisałaś że zamontowaliście kabinę 80x100 - rozumiem że w łazience na dole? Ja chciałabym 90, myślisz że się zmieści? O ile wydłużyliście ściankę w łazience?

Napisz kiedy - będę trzymac kciukasy :)

Jeśli chodzi o kabinę,to niestety szersza niż 80 nie wejdzie.Przeszkadza okienko w tej łazience.Na długośc możesz śmiało wcisnąc wiecej.Przesuneliśmy ściankę w stronę garderoby.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze nie mam terminu operacji, czekam na tomografie głowy. Wiadomo jak jest w naszej służbie zdrowia. Też chcę przesunąć ściankę ale nie za dużo, bo chcę wstawić szafę, tak jak jest w projekcie. Więkoszość zmian mam naniesionych na projekt ale cały czas się nad nimi zastanawiam, to chyba przez to czekanie na rozpoczęcie budowy. Cały czas myślę nad wymiarami okien, czy podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki to dobry pomysł, no i mam podniesione jaskółki ze względu na podniesienie ścianki kol. U Ciebie też tak jest?

Witam. Odkąd Dobrusiu i Ewo wprowadziłyście się do swoich domków,to prawie tu nie zaglądacie :-) Danusiu dobrze że Ty jeszcze jesteś :-) Ja, to jak zwykle z kolejnymi pytaniami. Z czego macie nadproża nad oknami? Mówią, że dobrze jest mieć wszystko jednego producenta, tzn. jak cegła porotherm wienerbergera, to i nadproża, tylko że te są drogie.

Czy pamiętasz może o ile wydłużaliście krokwie? Wszyscy piszą, że wydłużają ale nikt nie podaje o ile.

Danusiu, zapytaj proszę męża o te lukarny. Nie wiem, czy po wybudowaniu domku będzie to dobrze wyglądać - tak doradziła nam Pani architekt.

Pytałam,ale nie wie.Myślę,że chyba nie,bo żadnych zmian w projekcie w tym temacie nie wprowadzaliśmy.Jedyną zmianą jeśli chodzi o dach było wydłużenie go o dł.jednej dachówki.To dobry pomysł jeśli myślisz o podniesieniu ścianki kolanowej.

Edytowane przez dankaf

Witam. Odkąd Dobrusiu i Ewo wprowadziłyście się do swoich domków,to prawie tu nie zaglądacie :-) Danusiu dobrze że Ty jeszcze jesteś :-) Ja, to jak zwykle z kolejnymi pytaniami. Z czego macie nadproża nad oknami? Mówią, że dobrze jest mieć wszystko jednego producenta, tzn. jak cegła porotherm wienerbergera, to i nadproża, tylko że te są drogie.

Czy pamiętasz może o ile wydłużaliście krokwie? Wszyscy piszą, że wydłużają ale nikt nie podaje o ile.

O krokwiach napisałam wyżej :)

Nadporoża mamy z wienerbergera - dostalismy dobrą cenę.

Sorki,że dopiero odpisuję,ale mam zapierdzielik w pracy.Ale postaram się zawsze odpowiedziec na Twoje pytania:)

Zawsze możesz na mnie liczyc:yes:

Dzięki Danusiu za odpowiedzi. Myślałam, że o więcej wydłużaliście dach niż o jedną dachówkę. Macie już wylewki u góry, możesz zmierzyć wysokość ścianki kolankowej? Zastanawiam się ile taka wylewka zabiera cm.

Ja w pracy nawet nie zaglądam na forum, bo nie mam kiedy, dopiero wieczorem mam chwile czasu. Więc nie ma problemu, cierpliwie czekam na Twoje odpowiedzi :-)

Pozdrawiam

Cześć dziewczyny!!!!!:D od dawna nie zaglądałam na forum masz rację Aniu:( ale nie z powodu przeprowadzki, chociaż też ma w tym swój udział ale dlatego, że końcówka roku to dla mnie zawsze dość pracowity moment i nawet w pracy nie mam jak poklikać:cool: postaram się częściej wpadać:yes:

jeśli chodzi o nadproża to my nie mamy firmowych ale jest ok:yes: ściankę kolanową mamy podniesioną o jednego maxa, styropian na posadzce i wylewka ma 5 cm

Cześć Ewa! Jak się mieszka? Pewnie zanim się wszystko uporządkuje, to minie trochę czasu ale najważniejsze że już u siebie :-) Czytałam, że Ty i Danusia macie podniesioną ściankę o jeden pustak. Ja ze względu na narzeczonego kazałam w projekcie podnieść o 2 ale nie jestem przekonana, z murłatą to będzie prawie 1 metr. Nie chcę żeby z zewnątrz domek stracił na uroku, a po wydłużeniu krokwi taki duży okap może nie wyglądać ładnie. A jaką masz wysoką ściankę kolankową i czy lukarny też podnosiliście? Do marca mam jeszcze czas żeby nad tym wszystkim pomyśleć.

A dla relaksu kupiliśmy wczoraj wódeczkę na wesele i próbujemy podjąć decyzję co do obrączek - chociaż to niełatwe :-) Pozdrawiam

Cześć Ewa! Jak się mieszka? Pewnie zanim się wszystko uporządkuje, to minie trochę czasu ale najważniejsze że już u siebie :-) Czytałam, że Ty i Danusia macie podniesioną ściankę o jeden pustak. Ja ze względu na narzeczonego kazałam w projekcie podnieść o 2 ale nie jestem przekonana, z murłatą to będzie prawie 1 metr. Nie chcę żeby z zewnątrz domek stracił na uroku, a po wydłużeniu krokwi taki duży okap może nie wyglądać ładnie. A jaką masz wysoką ściankę kolankową i czy lukarny też podnosiliście? Do marca mam jeszcze czas żeby nad tym wszystkim pomyśleć.

A dla relaksu kupiliśmy wczoraj wódeczkę na wesele i próbujemy podjąć decyzję co do obrączek - chociaż to niełatwe :-) Pozdrawiam

Aniu sprawa wesela to większe wyzwanie niż budowa:D ale z pewnością dojdziecie do porozumienia :yes: mieszka się cudownie i czasem rano nie chce mi się wyjeżdżać do pracy a zwłaszcza teraz kiedy zrobiło się zimno. U nas ścianka kolanka jest tak wysoka jak wysokość maxa a lukarnie mamy poszerzone ponieważ nie chcieliśmy takich "strzelistch" nie wiem o ile ale mogę poszukać fotki i przesłać je tobie. Z początku też chcieliśmy podnieść ściankę o 2 maxy ale po zobaczeniu po sąsiedzku Orionka zrezygnowaliśmy bo podnosząc o 1 maxa i tak jest wysoko. Co planujesz nad garażem? bo tam jedynie może być problem z wysokośćią

Edytowane przez EwaWoj

Aniu sprawa wesela to większe wyzwanie niż budowa:D ale z pewnością dojdziecie do porozumienia :yes: mieszka się cudownie i czasem rano nie chce mi się wyjeżdżać do pracy a zwłaszcza teraz kiedy zrobiło się zimno. U nas ścianka kolanka jest tak wysoka jak wysokość maxa a lukarnie mamy poszerzone ponieważ nie chcieliśmy takich "strzelistch" nie wiem o ile ale mogę poszukać fotki i przesłać je tobie. Z początku też chcieliśmy podnieść ściankę o 2 maxy ale po zobaczeniu po sąsiedzku Orionka zrezygnowaliśmy bo podnosząc o 1 maxa i tak jest wysoko. Co planujesz nad garażem? bo tam jedynie może być problem z wysokośćią

"Ścianka kolankowa jest tak wysoka jak wysokość maxa" - Ewa a coś bliżej chodzi mi ile ma teraz u was na gotowo np. 80 cm? Możesz podesłać jakieś zdjęcie poddasza?

Co do garażu, to my budujemy Oriona III, a garaż wolnostojący z pomieszczeniem gospodarczym.

Cześc dziewczyny:)

Ewka,no nareszcie.Myślałam,że zasypało Was..........łącznie z łączem;)

Anulka,pamiętam jak sama wybierałam obrączki,a tu już 11 latek mineło:)

Co do mojej ścianki kolankowej obiecuję,że dzisiaj obmierzę.............słowo harcerza! My mamy podniesioną o jeden porotherm i wieniec czyli o dwa pustaki.Uważam ,że teraz jest ok.Pobuszuj w moim dzienniku tam masz zdjęcia pomieszczeń.Zobaczysz czy ,to Ci odpowiada.

Cześc dziewczyny:)

Ewka,no nareszcie.Myślałam,że zasypało Was..........łącznie z łączem;)

Anulka,pamiętam jak sama wybierałam obrączki,a tu już 11 latek mineło:)

Co do mojej ścianki kolankowej obiecuję,że dzisiaj obmierzę.............słowo harcerza! My mamy podniesioną o jeden porotherm i wieniec czyli o dwa pustaki.Uważam ,że teraz jest ok.Pobuszuj w moim dzienniku tam masz zdjęcia pomieszczeń.Zobaczysz czy ,to Ci odpowiada.

hi,hi:Dzasypać to nas zasypało ale całe szczęście odśnieżyli nas:yes: a w domku przy kominku jest cudownie:D u mnie w przyszłym roku w lutym minie 18 lat ale obrączek nie wybierałm:)

"Ścianka kolankowa jest tak wysoka jak wysokość maxa" - Ewa a coś bliżej chodzi mi ile ma teraz u was na gotowo np. 80 cm? Możesz podesłać jakieś zdjęcie poddasza?

Co do garażu, to my budujemy Oriona III, a garaż wolnostojący z pomieszczeniem gospodarczym.

Aniu jak budujecie III to wydaje mi się, że podniesienie o jednego maxa wystarczy (tj.o 25 cm) u mnie jest tak samo jak u Danki. Zaraz poszukam fotki.

jak dobrze, że są zdjęcia. Okazuje się, że mamy podniesioną śicanę o 2 maxy plus wieniec:jawdrop:Danka wydaje mi się, że miałyśmy tak samo??? coś mi się chyba namieszało:stirthepot: http://picasaweb.google.com/ewawoj00/ScianaKolankowa?feat=directlink

Ewuś masz podnesione o jeden max. Jeden byl już w projekcie, a ty dodałaś jeszcze jeden więc razem 2 i wieniec. A ja mam teraz 3 cegły i wieniec (jedna z projektu i dołozone 2). Ale nie wiem czy to nie za dużo z murłatą będzie prawie metr. Ewa, masz jakieś mebelki ustawione pod ścianką kolankową?