Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

Cześc dziewczyny:)

Ewka,no nareszcie.Myślałam,że zasypało Was..........łącznie z łączem;)

Anulka,pamiętam jak sama wybierałam obrączki,a tu już 11 latek mineło:)

Co do mojej ścianki kolankowej obiecuję,że dzisiaj obmierzę.............słowo harcerza! My mamy podniesioną o jeden porotherm i wieniec czyli o dwa pustaki.Uważam ,że teraz jest ok.Pobuszuj w moim dzienniku tam masz zdjęcia pomieszczeń.Zobaczysz czy ,to Ci odpowiada.

Dobrze Danusiu, czekam :-)

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewuś masz podnesione o jeden max. Jeden byl już w projekcie, a ty dodałaś jeszcze jeden więc razem 2 i wieniec. A ja mam teraz 3 cegły i wieniec (jedna z projektu i dołozone 2). Ale nie wiem czy to nie za dużo z murłatą będzie prawie metr. Ewa, masz jakieś mebelki ustawione pod ścianką kolankową?
niewiele:cool: ale zrobię kilka fotek:yes:

Dziękuję Ewa za zdjęcia. Ładnie prezentuje się Wasz domek wewnątrz, bardzo ładne kolory ścian w pokojach - pastele i mocniejszy akcent - super. Jestem spokojna, teraz wiem, że jeżeli zdecyduję się na obniżenie ścianki kolankowej to i tak zawsze coś się pod nią zmieści, a pokój nadal będzie przestronny.

Dziękuję Ewa za zdjęcia. Ładnie prezentuje się Wasz domek wewnątrz, bardzo ładne kolory ścian w pokojach - pastele i mocniejszy akcent - super. Jestem spokojna, teraz wiem, że jeżeli zdecyduję się na obniżenie ścianki kolankowej to i tak zawsze coś się pod nią zmieści, a pokój nadal będzie przestronny.
fajnie, że podoba się Tobie mój Orionek:) wczoraj doszła do mnie druga sztuka tapety do przedpokoju także w sobotę bierzemy się za tapetowanie:D miałam problem z tą tapetą bo jedną sztukę kupiłam w Castoramie i doszliśmy do wniosku, że jedna będzie za mało więc poszłam dokupić drugą i klops okazało się, że już tych tapet nie ma. Całe szczęście jest internet i udało mi się ją dokupić.

Aniu pokoje wydają się takie małe dopóki nie da się tynków i kolorów dopiero po tym nabierają kształtów i teraz odwrotnie wydaje mi się, że mogłyby być ciut mniejsze:)

fajnie, że podoba się Tobie mój Orionek:) wczoraj doszła do mnie druga sztuka tapety do przedpokoju także w sobotę bierzemy się za tapetowanie:D miałam problem z tą tapetą bo jedną sztukę kupiłam w Castoramie i doszliśmy do wniosku, że jedna będzie za mało więc poszłam dokupić drugą i klops okazało się, że już tych tapet nie ma. Całe szczęście jest internet i udało mi się ją dokupić.

Aniu pokoje wydają się takie małe dopóki nie da się tynków i kolorów dopiero po tym nabierają kształtów i teraz odwrotnie wydaje mi się, że mogłyby być ciut mniejsze:)

Ewuś nie żartuj z tymi mniejszymi pokojami. W pokojach ze skosami musi być przestrzeń.

Życzę udanego tapetowania :-) Tak, bez internetu, to ani rusz w dzisiejszych czasach :-)

Ewuś.........................zazdroszczę:)

Anulka,więc tak:ścianka kolankowa ma 0,63m wysokości - z murłatą ok.80cm

Dzięki Danusiu. Ze zdjęć w Twoim dzienniku myślałam, że masz wyższą ściankę kolankową. 2 cegły po 25cm, wieniec też ok. 25cm (jak na moje oko) i murłata 14cm - to daje ok. 90 cm??

Cześć Danka:) a jak u Ciebie postępują prace????????? nic sie nie chwalisz:cool:

A,bo wszystko ciągnie się jak flaki w oleju;).Z drugiej strony człowiek cieszy się,że kasa za robociznę zostaje w kieszeni:)...........i tak w kółko.

Nie zdążymy w tym roku z elewacją "tak na cacy",bo facet od balustrad zrobił nas w balona.Listwy ozdone-tzw.ramki okienne i podokienne poczekają do wiosny,tynki i kolorek:(.W tej chwili mężuś ociepla poddasze,później szpachlowanie góry iiiiiii......................coraz bliżej przeprowadzki :)

Dzięki Danusiu. Ze zdjęć w Twoim dzienniku myślałam, że masz wyższą ściankę kolankową. 2 cegły po 25cm, wieniec też ok. 25cm (jak na moje oko) i murłata 14cm - to daje ok. 90 cm??

O którym zdjęciu mówisz?

Możliwe,że było pstryknięte przed wylaniem posadzki;)

Posadzka 5cm + 5cm styropianu.

A,bo wszystko ciągnie się jak flaki w oleju;).Z drugiej strony człowiek cieszy się,że kasa za robociznę zostaje w kieszeni:)...........i tak w kółko.

Nie zdążymy w tym roku z elewacją "tak na cacy",bo facet od balustrad zrobił nas w balona.Listwy ozdone-tzw.ramki okienne i podokienne poczekają do wiosny,tynki i kolorek:(.W tej chwili mężuś ociepla poddasze,później szpachlowanie góry iiiiiii......................coraz bliżej przeprowadzki :)

znam to:cool: opcja "zrób to sam" rozciąga wszystko w czasie ale pocieszeiem jest pozostająca w kieszeni kasa a to akurat przy końcówce baaaardzo się przydaje:yes: my na wiosnę plnujemy zająć się przodem czyli płot, brama wjazdowa i kostka, później tynk, kolor i podbitka ale czy to nam wyjdzie to zobaczymy

Danka a co z dołem co masz zrobione????

Ewuś nie żartuj z tymi mniejszymi pokojami. W pokojach ze skosami musi być przestrzeń.

Życzę udanego tapetowania :-) Tak, bez internetu, to ani rusz w dzisiejszych czasach :-)

hi,hi Aniu jak się wprowadziłam to było wszystko ok, i wielkość pokoi też była wystarczająca ale teraz zimą mogłyby być troszkę mniejsze ze względu na ogrzewanie:D

hi,hi Aniu jak się wprowadziłam to było wszystko ok, i wielkość pokoi też była wystarczająca ale teraz zimą mogłyby być troszkę mniejsze ze względu na ogrzewanie:D

Ja cały czas boję się o to ogrzewanie. Wiadomo mniejszy domek, mniejsze rachunki. Szukaliśmy projektu 120m2, a wyszło 140 - cały czas myślę że to za dużo ale inne nam się nie podobały układem wewnąrz i napewno też będziemy na ogrzewanie narzekać :-) Wszystkich to czeka :-)

Danka a co z dołem co masz zrobione????

Ewuś,prawie cały dół jest wyszpachlowany-prawie,bo został gabinet,pom.gosp.,i garaż.

Łazienkę mamy wykafelkowaną-jeszcze kibelek,zlew,lustro.Kabina jest:).

Kafle w w jadalni,kuchni,hollu,wiatrołapie SĄ,ale troszkę zabrakło i jestem zmuszona czekac ;)

Tak,więc sama widzisz skaczemy z kawiatka na kwiatek;)

Zapomniałam-mam tak na 100% wykończoną kotłownię

No fakt, to było przed wylaniem posadzki

Anulka,od tych 68cm(po wylaniu posadzki) musisz odjac np.1cm-1,5 np.na panel,płytkę.Oprócz tego zabudowe skosów (k-g,wełna)-odchodzi kolejne 5cm.

Na gotowo(oczywiście w przybliżeniu) zostaje 61,5cm wysokości ścianki kolankowej.

{Zaraz Ci coś jeszcze wyjaśnię.My dajemy 5cm wełny pod krokwie-dodatkowo.Oprócz tego poszło 20cm na ocieplenie dachu miedzy krokwie.}

Anulka,od tych 68cm(po wylaniu posadzki) musisz odjac np.1cm-1,5 np.na panel,płytkę.Oprócz tego zabudowe skosów (k-g,wełna)-odchodzi kolejne 5cm.

Na gotowo(oczywiście w przybliżeniu) zostaje 61,5cm wysokości ścianki kolankowej.

{Zaraz Ci coś jeszcze wyjaśnię.My dajemy 5cm wełny pod krokwie-dodatkowo.Oprócz tego poszło 20cm na ocieplenie dachu miedzy krokwie.}

Dziękuję Danusiu za szczegółowe wyjaśnienia :-) Muszę to wszystko sobie policzyć. Jeżeli chodzi o ocieplenie poddasza, to wiem, że min 25cm. Kolega dał tylko 18 cm i teraz narzeka. A dawaliście w sypialniach folię paroizolacyjną, czy tylko w łazience?

Edytowane przez anula25

Dziękuję Danusiu za szczegółowe wyjaśnienia :-) Muszę to wszystko sobie policzyć. Jeżeli chodzi o ocieplenie poddasza, to wiem, że min 25cm. Kolega dał tylko 18 cm i teraz narzeka. A dawaliście w sypialniach folię paroizolacyjną, czy tylko w łazience?

Aniu,nie ma za co :)

Co do folii,to my dajemy wszędzie taką srebną........wybacz nie pamiętam nazwy.Wiem,że jest bardzo dobra i droga.Dostaliśmy gratis;)

Postaram się popstrykac zdjęcia w wolnej chwili tak, abyś mogła sobie porównac poźniej ze swoją robotą;)

Jeśli chodzi o okienka - mamy 140(jeszcze krótsze w gadrerobie) i nam, to zupełnie wystarczy.Wiem,że w projekcie są 78x160.

Aniu,ile dajecie styropianu w posadzkę na dole?