Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak wogóle to u nas znowu się wszystko przesunęło. Nowy termin to ostatni tydzień kwietnia. Jestem przerażona tym wszystkim, nie mogę się zorganizować, bo nie wiem co do czego.

Danusiu mam prośbę, wiem że jesteście zajęci ale może w wolnej chwili napisałabyć co po kolei w fundamentach, jakie izolacje i z czego? Twój mąż robił to sam, a to jego dziedzina więc wiarygodne informacje, a budowlańcy to tylko dają te najtańsze rozwiązania, a niekoniecznie dobre.

Aniu,na pewno-nie kołkuj styropianu,ponieważ uszkodzisz izolację.

Pamiętaj o wypełnieniu pianką łączeń pomiedzy styropianem.

Bardzo dobrą izolacją płynną jest SIPLAST PRIMER.

1 etap-na to przyjdzie jeszcze chudziak.

Obraz 068.jpg

2 etap - wylanie ław.Musisz wysmarowac je SIPLAST PRIMER-em i na to ułożyc papę.

Obraz 084.jpg

3 etap-murowanie fundamentów.

Obraz 136.jpg

4.etap-smarowanie SIPLASTEM zewnetrznych i wewnetrznych ścian.

Obraz 175.jpg

5.Przyklejanie styropianu.Zwróc uwagę na łączenia styropianu-musi byc pianka.

Później zatapianie siatki w kleju;) i na to jeszcze SIPLAST,ale tylko częśc podziemna

Obraz 540.jpg

Więcej jak 5 zdjęc wkleic nie można :cool:

Na górę ścian fundamentowych przyjdzie jeszcze papa.

Budynek ładny i na pewno bardzo potrzebny;)

A dlaczego znów masz przesunięty termin rozpoczecia budowy?

Mój mąż dawno rozpoczął sezon budowlany.

Dlatego, że wykonawca kończy dach i dopiero w zeszłym tygodniu zwieźli dachówkę, więc ja wciąż czekam na swoją kolej. Wkurza mnie to, chcemy zadaszyć do września, mam nadzieje, że się uda.

Danusiu a jaki styropian dawaliście, zwykły czy ekstrudowany (podobno lepszy ale i cena wysoka), jaką grubość?

Papa ma być w kilku warstwach - rozumiem że chodzi o dysperbit?

Po 5 etapie trzeba jeszcze folię kubełkową?

Aniu,co wiem to odpiszę, a resztę podpytam męża.

Styropian dawaliśmy kropkowany(nazwę podam Ci później)

Papa-jedną warstwę,ale na zakładkę.

Siplast-jedną warstwę, ale nie oszczędnie;)

Jesli chodzi o 5 etap,to na siplast jeszcze folię kubełkową.Oczywiście zdania są podzielone.Ja byłam za - mój mąż nie widział potrzeby(do dzisiaj jej nie widzi).Folia jednak została położona;)

Dziękuję Danusiu za informacje. Co ja zrobiłabym bez Ciebie :-) Na ogólnym forum pytałam o filary, czy murować czy szalunki i beton. Ale zdecydowałam że będą murowane, jakoś to rozwiązanie wydaje mi się trwalsze.

Miałam spotkanie z budowlańcem i troszkę się uspokoiłam, myślący człowiek i dokładny, zwraca uwagę na szczegóły. Ale pilnować trzeba każdego.

Danusiu a jak jest z przyłączem wody i prądu do domu. Woda to już na etapie wykopów ze względu na strefę przemarzania, a na prąd zostawialiście jakieś otwory w fundamencie?

Aniu, wodę mamy puszczoną pod ławą,a prąd przez porotherm.

Rzadko ostatnio piszę,ale wolny czas(czyli sobota,niedziela) spędzam w ogodzie.Tak naprawdę, to nie mam wolnego czasu na odpoczynek:cool:.Ale ogród musi jako tako wygląc.Nie byłabym sobą gdybym siedziała i gapiła się tylko w niebo...............;)

Aniu, wodę mamy puszczoną pod ławą,a prąd przez porotherm.

Rzadko ostatnio piszę,ale wolny czas(czyli sobota,niedziela) spędzam w ogodzie.Tak naprawdę, to nie mam wolnego czasu na odpoczynek:cool:.Ale ogród musi jako tako wygląc.Nie byłabym sobą gdybym siedziała i gapiła się tylko w niebo...............;)

Danusiu praca w ogrodzie to sama przyjemność, taka piękna pogoda że aż żal siedzieć w domu :-)

Ja niestety czas spędzam w domu analizuję projekt (po świętach nareszcie ruszamy z budową) i wypisuję zaproszenia na ślub. Dużo z tym wszystkim roboty doba to dla mnie mało :-)

Odebrałam wyniku i byłam na kontroli lekarz powiedział że wszystko jest OK!

Jesli chodzi o filary.Uważam,że cegła to jest to!

Betonowe,a później obróbka........jednym słowem eeeeetam!A jak ktoś kopnie nogą,albo źle zamachniesz miotłą przy sprzątaniu - w końcu to tylko styropian;)

Też tak pomyślałam i dlatego narzeczonemu oświadczyłam że zrobimy je z cegły, niech budowlańcy się meczą za to im płacę :-)

Wasze filary są takie jak w projekcie? Każdy coś zmienia i nie wiem które zdjęcia oddają ich stan projetkowy.

Aniu,super że z wynikami wszystko ok :).Ciekawe czym bardziej się stresujesz ślubem czy budową!?

Dziękuję za pochwały w sprawie schodów .........wiem,wiem,że mówiłaś ;)

Nie pamiętam jak było z biegem schodów(znaczy się jak kiedyś planowałam),ale facet stwierdził,że takie będą najwygodniejsze..........i miał rację.Nie zamieniłabym ich na żadne "kręciołki" i takie tam........Co do reszty kształt stopni - ogólnie wygląd,to już moje sugestię.Nie miał ze mną facet łatwo;)

Ester-masz rację takie filary robią wrażenie;)

Nasze filary też są murowane z cegły. Sam budowlaniec nam to zaproponował powiedział, że będzie to o wiele ładniej wyglądać

Dziękuję Ester za zdjęcia. Ładnie prezentuje się Wasz Orion. Również budujemy Oriona III, powiem że im dłużej czekam na rozpoczęcie budowy tym więcej mam wątpliwości odnośnie ścianki kolankowej, wielkości okien itd. :-) Nie oglądałam żadnego Oriona "na żywo", tylko dzięki zdjęciom forumowiczów staram się wyobrazić sobie wnętrza. Jest to niełatwe :-)

Danusiu żałuję trochę, że robimy wesele, bo nie mam na to wszystko czasu. Narzeczony jest tylko co drugi weekend w domu, wszystko na mojej głowie, rozmowy z budowlańcami, gościami od instalacji (cały czas jeszcze zbieram oferty), umawianie terminów, dzwonienie po hurtowniach, itd. Dodam, że nikt nie chciał nam przetrzymać materiałów, więc nie mamy nic kupionego. Mam nadzieje że nie wykończy nas to finansowo.