Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

SUPER Danusiu, gratujuję!!!!!!!! Pewnie mieszka się wspaniale.

U nas na budowie problemy, musimy rozbierać jeden kawałek ściany, dlaczego to napiszę wiczorem.

Danusiu może jakieś zdjęcia wrzucisz, mnie jak zwykle interesuje ścianka kolankowa, bo dzisiaj muszę zdecydować jaką chcę wysokość. A ja nie wiem, boję się że podniesienie o 1 pustak to będzie mało, a 2 to za dużo. Co robić, wcale nie wiem? Podniosłabym o 2 ale okap później taki duży.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu,wrzucę ci dzisiaj zdjęcia przodu domku.My podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak i wieniec(oprócz tego co jest w projekcie- 1 pustak).Dla mnie domek prezentuję się bardzo dobrze,a pokoje na górze zyskały na większej funkcjonalności.Dach tak jak ci pisałam wcześniej wydłużyliśmy o 1 dachówkę-część idzie na zakładkę czyli pozostaje coś ok. 30 cm.

Aniu, twój orionek prezentuję się wspaniale.Wklejaj zdjęcia z postępów na budowie-chętnie pokibicuję koleżance:yes:.Nie przejmuj się porażkami...........każdy je miał:(.Koniecznie napisz o co chodzi z tą ścianą.

Narazicho.

Mamy mały kłopot na budowie. W ścianie, gdzie jest wykusz od ogrodu po lewej stronie jest zbrojony słup. U nas ten słup wykonawca zalał razem ze stropem i nie zabezpieczył tego kawałka ściany i przesunęły nam się niektóre pustaki, a na samym dole pękła izolacja poziomu zero. Konstrukcyjnie jest wszystko wporządku. Wykonawca przemurował uszkodzone pustaki ale mam obawy czy to nie będzie pękać. Kierownik budowy i Wykonawca twierdzą że nie będzie pękać ale konstruktor radzi żebyśmy wszystko rozmurowali i zamurowali pełną cegłą i co trzecią warstwę wwiercili pręty. Nie wiem co robić. Zdjęcia w załączeniu. Może coś doradzicie.

Zdjęcie098.jpg

Zdjęcie105.jpg

Zdjęcie100.jpg

Reniu,dziękuję :)

Aniu,u nas słup był zalewany osobno-dopiero później strop.Nie wiem co radzić - najlepiej załatwiać to z inspekt.budowlanym.

W końcu zna się na rzeczy.........powinien!A fundament nie pękł?

Nie widziałam pęknięć, przecież słup był zalany najpierw na etapie fundamentów, później szły mury i zbrojenie wyciągali do góry. Więc raczej nie możliwe jest żeby teraz przy jego zalaniu pękły fundamenty.

Edytowane przez anula25

Aniu,chyba źle ciebię rozumiem. Piszesz wczesniej,że słup zalewany był razem ze stropem.

Więźbę mamy z sosny.

Danusiu może źle to wszystko przedstawiam. Najpierw w fundamentach zbrojenie od słupa było wyciągane i ta część została zalana razem z chudziakiem. Potem szły mury i dalsze wyciąganie zbrojenia słupa do góry i ta część została zalana razem ze stropem.