Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORIONCZYCY II- komentarze

dankaf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O, super :) To oczko da się w ciągu jednego dnia zrobić?

A urlop mam od jutra, ale będę się na budowie relaksować :roll: Marzymy o prawdziwych wakacjach .... Może w przyszłym roku 8)

hej :D

Byłam dzisiaj w gościnie i do roboty mnie zagnali :wink: .............pomagałam koleżance "zakładac" oczko wodne.Napracowałam się strasznie ale jaką radochę z tego miałam.

Wczasy?Może..........ale kiedy? :wink: narazie muszę pilnowac budowy

A Ty kiedy wczasujesz?

dzisiaj tylko jedynie wykop pod oczko..................czyli kilka godzin roboty :wink: .................wszystko dokładnie wymierzyc,przybrac odpowiedni kształt,półeczki na roslinki itd,........... :wink:

Trzeba jeszcze kupic agrowłóknine,folię budowlaną,cement,zebrac ciekawe kamienie i jazda z dalszą robotą :lol:

Elenuś - przepraszam że dopiero odpisuję ale wczoraj padłam :wink:

Oczko u koleżanki rzeczywiście spore i to za namową moją :lol: ......nie bedzie problemu z rybkami zimą,lilia też ładnie przezimuje a poza tym ma duży ogród więc nie ogranicza ja nic "przestrzennie".

Ziemię się jakoś formuje?

Ja właśnie tak robię.......rzeźbię w ziemi taki kształt jaki chce również póleczki.........tak aby na przyszośc roślinki bagienne,płytko rosnace i te głęboko miały już swoje miejsce.

A spód takiego oczka to można wyłożyć zwykłą folią budowlaną

czy lepiej kupić takie gotowe formy i wkopać w ziemię?

Możesz gotową formę i tak jest napewno łatwiej.............wkopujesz i masz z głowy :wink: .

Ja jednak obstaję za folią :wink:

Najpierw wyłożymy geowłókniną- aby kamyszki nie uszkodziły folię .......później folia - trzeba wszystko ładnie i dokładnie poukładac- wszystkie kształaty,zakamarki.Na to pójdzie siatka z cementem na cały dół a boki będą murowane z kamieni polnych.

Ma byc również kaskada więc pracy będzie bardzo dużo.

Oczywiście nie wszystko jest zależne ode mnie czyli czasowo i finansową muszę się dostosowac do koleżanki :wink:

nie wiem, czy u mnie tak łatwo trawka przejdzie, bo wcześniej na tym miejscu był w zasadzie las... może jakiś ogród o charakterze leśnym zrobić :roll:

moim zdaniem jak się nie wie co się chce w swoim ogrodzie to najlepiej wysiac trawkę...............czysto,uporządkowanie a z czasem pomalutku zabierac i dosadzac roślinnośc :wink:

Wszystkie zadbane ogrody mi się podobają, ale ostatnio widziałam gdzieś fotkę takiego typowego leśnego zakątka, z iglakami, paprociami, itp. Ma to swój urok.

Sure, u nas też grzyby rosną :) W tamtym roku murarze co wieczór kolację sobie z grzybów robili :) Ostatecznie jakieś pieczarki też mogę wysiać wokół domu hihi