Krzysio 28.10.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 http://www.krzysio74.webpark.pl/projdom2.gif Przepraszam, że odręcznie.Jedna kratka = 0,5 m Dom ok 124m2 netto W= wiatrołap - 4,25m2Pg= Pom. Gosp - 1,6 m2 - na narzędzia ogrodowe etc.Pr= Pralnia/suszarnia -2,2 m2Sp= spiżarenka 1,1 m2K = kuchnia - 13,5m2K1 = komunikacja - 3,75 m2Łg = łazienka gościnna - 3,25 m2Łr = łazienka rodziców - 5,5 m2Łd = łazienka dla dzieci - 4m2Gt = garderoba tatusia -2,2 m2Gm = garderoba mamusi - 2,8 m2Sr = sypialnia rodziców- 15,75 m2K2 = komunikacja strefy nocnej - 6,75 m2Sd1 = sypilania dziecka 1 - 12,9 m2Sd2 = jw 2- 12,1 m2Sd3 = jw 3 - 13,5 m2Pd = pokój dzienny - 24,75 m2 Bedę wdzieczny za wszelkie komentarze (najbardziej za te krytyczne).Domek ma służyć rodzinie 5 osobowej (dzieci w odstępach dwuletnich). Proszę o krytykę funkcjonalności i wierności ideom domu pasywnego.Okna rzecz jasna w maksymalnej liczbie od strony południowej. Oczywiście powierzchnia pomieszczeń jest nieco zawyżona (nie uwzględnia grubości ścian działowych) Z dostrzeżonych przeze mnie mankamentów - zwężenie przy wyjsciu z wiatrołapu oraz przy wejściu do jednego z pokojów dziecinnych (Sd2).Wiadomo mi też, że pokój zbliżony na planie do kwadratu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Nie mam na razie pomysłu na nic lepszego na tak małej powierzchni. Mam architekta, któy mi z tego planu jest w stanie zrobić prawdziwy projekt. Prawdopodobnie mógłby mi też narysować coś z polotem, niestety jego polot kosztuje - metraż domu z "polotem" wychodzi mu zawsze większy niż mój bez polotu (przy tej samej funkcjonalności). Dom planuję mimo wszystko bez poddasz użytkowego - niektórzy mówią , że tak wychodzi drożej. Inni twierdzą, że jak się zrobi dobry projekt domu parterowego, to koszty metrażu netto (bez komunikacji) są zbliżone. W tej sytuacji wolę dom parterowy. Tym bardziej, że marzą mi się wysokie pomieszczenia tak ze 3m wysokości, a to mogłoby zaburzyć proporcje domu gdybym się uparł na dwa piętra po 3 metry wysokie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 29.10.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 No dobra - sam tego chciałeś 1. Zanzacz chociaż mniej więcej okna - będziesz wiedział dlaczeho Pd - jest niewygodny. 2. gdzie kominek ?? 3. gdzie wanna dla dzieci - ja bym się obraził, jakby rodzice mieli a ja nie 4. Podział po między kuchnią a pokojem dzienym - nie rozumiem 5. konstrukcja ? - taki kwadrat 12 x 12 ? - da się wizary drewniane,ale lepiej założyć jakąś konstrukcję i zmniejszyć rozpiętości 6. jak chcesz robić dom bez okien od pólnocy to go spłascz na kierunku północ - południe - wtesy więcej ciepła będzie pobierał z południa i taki 14x10 - chyba ci się lepiej rozplanuje !! - powaznie unikniesz pozostałych wad które musiałbym teraz wymieniać w punktach 7,8,9 i 10 - podłużne przjścia - niedoświetlenia itd ... 11. Za mało szaf wnękowych 12. za mało pomiesczeń gospodarczych i jescze dużo dużo dużo ... ale na razie spróbuj go troszkę przeprojektowac i przemyslec - na zasadize uproszczeń - równe ciągi scian mniej niepotrzebnych "wcięć" piszesz dizeci w odstepach dwuletnich - a ile masz ???? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysio 30.10.2003 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Bardzo dziękuję za Twoje uwagi - o taką krytykę właśnie mi chodziło. 1)Okna w pokoju dziennym planuję wyłącznie od strony południowej - napisz proszę dlaczego uważasz, że to nie byłoby wygodne? 2) kominka nie ma, bo nie planuję. Trochę nad tym myślałem ostatecznie stwierdziłem, że po okresie pierwszej fascynacji i tak nikomu nie będzie się chciało podkładać drewna... może mnie jeszcze ktoś przekona... 3) Wannnę ma tyko mama - pierwotnie nawet tej jednej wanny nie było, ale skoro tak bardzo chce.. W praktyce obecnie korzystamy z wanny zgodnie z przeznaczeniem może raz na rok... Dzieci mogłyby się jeszcze obrazić, że nie mają garderoby i no i mają sporo mniejsze pokoje... 4) Ten podział to sprawa dyskusyjna. Ja miałem ideę taką by móc oddzielić w pełni Pd od reszt pomieszczeń - chodzi o to by np podczas oglądania filmu dzieci mogły nie przeszkadzając pójść do kuchni. Moja żona z kolei właśnie nie chce odzielać kuchni murem. To co teraz jest narysowane to jakaś konstrukcja ażurowa - może z drewna i będzie się tam piął jakiś bluszcz? Czy twoim zdaniem lepiej byłoby w żaden sposób nie oddzielać kuchni od Pd? 5) to jest 11,1 x 12 jest więc trochę spłaszczone w kierunku północ południe. Nie chcę zwiększaśc powierzchni domu - koszty. Bardzo proszę Cię o rozwinięcie tematu wiązarów drewnianych - jestem laikiem niestety. Idea która mi przyświeca to położenie jakiejś belki w poprzek tak by podzielić dom na połowę. Generalnie nie ukrywam, że zastanawiam się mocno nad dachem jednospadowym nachylonym w kierunku południowym. Dach ma być lekki pokryty blechodachówką z niewielkim kątem nachylenia. 6) Komunikacja ma byc doświetlona dużym oknem kuchennym, które planuję zrobić od granicy z Pd. 11. Co do szaf wnękowych - Twoim zdaniem gdzie by się one najbardzie przydały? W pokojach dzieci? 12. A dodatkowe pomieszczenia gospodarcze czemu miałyby służyć? Zaznaczam, że planuję ogrzewanie prądem - kotłowania jest więc zbędna. Dzieci trójka znaczy trzecie w drodze Nie ukrywam, że rysunek tu załączony jest efektem stworzonym już po kilkudziesięciu próbach, poprawkach etc. Dodam, iż myślę też o tym by w może w przyszłości (jak środki pozwolą) dobudować od strony północnej garaż na dwa samochody, dodatkowy pokój przeznaczony na siłownię/gabinet/samotnię etc. oraz dodatkowe pomieszczenia gospodarcze związane z ogrodem (na kosiarkę taczkę, rower etc.) Na razie w tym pierwszym etapie bardzo bym nie chciał zwiększać powierzchni domu. Jeśli chciałbyś mi doradzić coś bez zwiększania tej powierzchni, to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.10.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Skupię się na dwóch zagadnieniach - konstrukcja i dążenie do domu pasywnego.Zgadzam się z mrtn, zmiana proporcji z kwadratu 12m x 12m na prostokąt np. 10m x 14,4m (lub nawet 9m x 16m) spowoduje, że dom będzie bardziej ustawny, na dłuzszej ścianie od strony południowej możesz dać większe przeszklenie - rzecz bardzo istotna przy dążeniu do domu pasywnego (strona północna oczywiście bez otworów okiennych). Powierzchnia ścian zewnętrznych wzrasta przy tym niewiele (ok. 4% w drugim wariancie). Dach może być dwuspadowy lub jednospadowy (przy spadzie dachu w kierunku południowym w sezonie grzewczym uzyskuje się dodatkowe "dogrzewanie" poddasza nieużytkowego i tym samym mniejsze straty ciepła przez sufit). Przy rozpiętościach rzędu 10 - 12 m Konstrukcja dachu może opierać się na wiązarach kratowych, jednak niższe koszty konstrukcji można osiągnąć wykonując dodatkowe podparcie w środku budynku. O konstrukcji ścian napisałem już w wątku : Najtańsze ściany zewnętrzne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysio 31.10.2003 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 HenoK! Pisałem już, że projekt nie jest w kwadracie 12x12 lecz 11,1x12. 12x12, czy 10x 14 to jednak sporo metrów więcej. Pierwotnie plan był 10x12, dodałem 1,1 m aby zmieścić trzecią łazienkę, garderoby, Pg, Pr, Sp. Nie chcę już dodawać więcej powierzchni (chyba, że nie będzie wyjścia). Będę więc wdzięczny przede wszystkim za porady jak poprawić ten projekt, nie zwiększając powierzchni domu. Co do okien. Nie bardzo rozumiem Twoje uwagi. Raczej nie planowałem aby cała ściana południowa była ze szkła. Tak więc aby zwiększyć liczbę okien (jeśli ma to sens) nie muszę chyba powiększać ściany południowej (a tym samym północnej) - wystarczy, że powiększę otwory okienne? Przyznam się, że kwestii okien jeszcze nie przemyślałem. Czy podparcie na środku budynku muśi być w postaci jakiejś belki położonej przez środek, czy też punktowe? Dzięki za Twoje uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 31.10.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Okna w pokoju dziennym planuję wyłącznie od strony południowej - dlaczego uważasz, że to nie byłoby wygodne? A nie będzie zbyt słabo doświetlony? W praktyce obecnie korzystamy z wanny zgodnie z przeznaczeniem może raz na rok... A niezgodnie? Jednak wstawiłabym wannę, bo co zrobisz, jeśli za jakiś czas zmienisz zdanie na jej temat? Co do szaf wnękowych - gdzie by się one najbardziej przydały? W pokojach dzieci? A chociażby, tym bardziej, że nie mają garderoby i no i mają sporo mniejsze pokoje Chyba, że planujesz pojemne meblościanki. Wraz z wiekiem dzieci wzrastają ich potrzeby na powierzchnię ubraniową i nie tylko. I do tego, jak szybko ... A dodatkowe pomieszczenia gospodarcze czemu miałyby służyć? A temu wszystkiemu, czemu w blokowym mieszkaniu służy piwnica i jeszcze paru innym rzeczom. w przyszłości dodatkowe pomieszczenia gospodarcze związane z ogrodem (na kosiarkę taczkę, rower etc.) A do tej pory, to gdzie będziesz je trzymał? Bo tam, gdzie zaplanowałeś na nie miejsce, to prosi się szafa na pozostawienie ubrań po wejściu do domu. Poza tym: -pralnia z suszarnią o powierzchni 2,2 m2 jest jakimś nieporozumieniem. Przeciez to połowa blokowej, i tak tyciej, łazienki. - Spiżarnia o pojemności większej lodówki raczej niekoniecznie się sprawdzi. A usytuowanie jej w rogu, zaburzy ustawność kuchni, bo przecież jakoś trzeba się będzie do niej dostać. Lepszym wyjściem byłby pojemny słupek wkomponowany w zabudowę. - zrezygnowałabym z łazienki gościnnej na rzecz garderoby przy wejściu lub pomieszczenia gospodarczego, zamiennie z dotychczas przewidzianym. - nie planujesz drzwi do salonu? Z własnego doświadczenia ci powiem, że jeśli pomieszczenia sypialne są na jednym poziomie z salonem, to co wrażliwsi mogą mieć problemy z zaśnięciem, jeśli jest włączony telewizor, lub są goście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 31.10.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Po obejrzeniu Twojego "projektu" i jako, że: Nie mam na razie pomysłu na nic lepszego na tak małej powierzchni polecam rozmowę z architektem i przejrzenie paru projektów katalogowych. Powierzchnia nie jest aż taka mała, ale czy ten dom jest pasywny to też wątpię i jakim kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysio 01.11.2003 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Okna w pokoju dziennym planuję wyłącznie od strony południowej - dlaczego uważasz, że to nie byłoby wygodne? A nie będzie zbyt słabo doświetlony? Rozważam okna w pokoju dziennym o powierzchni ok 8-9 m2 wydaje mi się że także okno w kuchni doswietli pokój dzienny (będzie tuż przy granicy Pd/kuchnia) W praktyce obecnie korzystamy z wanny zgodnie z przeznaczeniem może raz na rok... A niezgodnie? Jednak wstawiłabym wannę, bo co zrobisz, jeśli za jakiś czas zmienisz zdanie na jej temat? Niezgodnie to znaczy w charakterze prysznica... Po przemyśleniu sprawy przyznaję Wam rację - tyle, że po prostu powiększę łazienkę dziecięcą i tam wstawię wannę. Do łazienki rodziców wstawię prysznic. A chociażby, tym bardziej, że nie mają garderoby i no i mają sporo mniejsze pokoje Chyba, że planujesz pojemne meblościanki. Wraz z wiekiem dzieci wzrastają ich potrzeby na powierzchnię ubraniową i nie tylko. I do tego, jak szybko ... j.w. - przyznaję Wam rację. A dodatkowe pomieszczenia gospodarcze czemu miałyby służyć? A temu wszystkiemu, czemu w blokowym mieszkaniu służy piwnica i jeszcze paru innym rzeczom. w przyszłości dodatkowe pomieszczenia gospodarcze związane z ogrodem (na kosiarkę taczkę, rower etc.) A do tej pory, to gdzie będziesz je trzymał? Bo tam, gdzie zaplanowałeś na nie miejsce, to prosi się szafa na pozostawienie ubrań po wejściu do domu. Tu też się zgadzam - wymyśliłem sobie, że skoro i tak potrzebny będzie jakiś budynek gospodarczy podczas budowy, to postaram się go zrobić tak by po budowie służył właśnie temu celowi (tymczasowo). Poza tym: -pralnia z suszarnią o powierzchni 2,2 m2 jest jakimś nieporozumieniem. Przeciez to połowa blokowej, i tak tyciej, łazienki. - Spiżarnia o pojemności większej lodówki raczej niekoniecznie się sprawdzi. A usytuowanie jej w rogu, zaburzy ustawność kuchni, bo przecież jakoś trzeba się będzie do niej dostać. Lepszym wyjściem byłby pojemny słupek wkomponowany w zabudowę. - zrezygnowałabym z łazienki gościnnej na rzecz garderoby przy wejściu lub pomieszczenia gospodarczego, zamiennie z dotychczas przewidzianym. - nie planujesz drzwi do salonu? Z własnego doświadczenia ci powiem, że jeśli pomieszczenia sypialne są na jednym poziomie z salonem, to co wrażliwsi mogą mieć problemy z zaśnięciem, jeśli jest włączony telewizor, lub są goście. Ta łazienka gościnna na początku będzie jedyną wykończoną łazienką. Poza tym myślę o sytuacji gdy dzieci będą miały np 10,12,14 lat i wszystkie będą się myły na raz do szkoły - wtedy ta łazienka będzie jak znalazł.. Co do drzwi do salonu - strefę nocna oddzielają drzwi przesuwne. Może nie narysowałem ich zbyt pięknie, ale chcę zgodnie z Twoimi sugestiami oddzielić jakoś Pd. Zwróć proszę uwagę, że Twój przedmówca (mrtn?) sugeruje nie oddzielanie w ogóle kuchni od Pd. Zabudowę kuchni plamuję wyłącznie na jednej ścianie - tej wewnętrznej, tak więc spiżarenka nie będzie chyba kolidować - jej pojemność ok 3 m3 wydaje mi się że też chyba wystarczy. Co do pralni/ suszarni = faktycznie jest to malutkie pomieszczenie. Kombinuje jakoś tak zrobić by na czas jej używania nie było ciasno przez wspóldzielenie przestrzeni z kyuchnią. Na czas suszenia/prania będzie oczywiście zamknięta (wentylacja mechaniczna) Do maag: rozmwów z architektem odbyłem już kilkadziesiąt, gotowych projektów przejżałem setki. Niestety gotowe projekty, które zapewniaja zbliżoną funkcjonalność mają 160-200m2. funcjonalność to dla mnie przede wszystkim ilość i wielkość sypialini, Pd, kuchni. Nie wspomnę już o tym że z domem pasywnym mają dużo mniej wspólnego niz to co ja narysowałem i nie sa bynajmniej na planie prostokąta... W poniedziałek postarm się zamieścić zmieniony projekt zgodnie z niektórymi Waszymi sugestiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts