Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien - NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?

Recommended Posts

Jutro ekipa podwykonawców montuje u mnie okien. Jako inwestor na co mam zwrócić uwagę? Pianka i jej rodzaj, sposób mocowania do muru, wysokość od jeszcze nie wylanej podłogi??? Obawiam się, że kierownika budowy nie będzie, inspektora nadzoru nie mam, kierownikiem budowy jest pracownik wykonawcy. Mam mnóstwo wątpliwości i zastanawiam się nad inspektorem nadzoru, chociaż na kilka ostatnich odbiorów - dach, ocieplenia, izolacje, okna, wylewki, tynki, instalacje.

Jeśli masz dobrze przygotowane otwory to powinieneś ty a nie monterzy zapodać sposób montażu-kotwy czy kołki?

Opinie są skrajne co do techniki.

Poza tym tylko piony i poziomy skrzydeł i ramy.Jak otworzysz skrzydło na 45* to powinno ani drgnąć.Nie może być wyobleń ramy( idealna linia pozioma). :lol:

może = wybrano sposób montażu na śruby - niezbyt to estetyczne ale jak dasz na to kapturki - będzie jako tako wyglądać

Jest tak, najczęściej przy nowo powstałych domach montuje się na kotwy

Przy wymianie okien, gdzie nie zawsze można prawidłowo podeprzeć później okno najczęściej stosuje się dyble bądź widoczne tu śruby

Czyli montaz poprawny ? ktos mnie nastraszyl ze przy takim montazu niszczy się jedną zkomór i okna tracą własciwosci czyli nie mają własciwej szczelnosci.

Sprawdziłam tez instrukcję tej firmy i ku mojemu zdziwieniu był tam montaz taki jak u mnie wiec nie sądzę ze producent zrobił błąd.

Ale uwazam ze jest to niezbyt esteycznie zwazywszy ze w starych oknach nie miałam tych srub :(