zywik 22.07.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 witam mam podobny problem co inni tzn: 1. chciałbym zakupić działkę (5500m)która jest w części budowlana i w części rolna z zabudowaniami (w gminie jest uchwalony Plan Zagospodarowania Przestrzennego) 2. dom chciałbym postawić w części rolnej z zabudowaniami 3. gmina odesłała mnie do Starostwa - bo to oni wydają pozwolenia 4. Starostwo na podstawie wypisu z MPZP który głosi "...dopuszcza się adaptację i modernizację istniejącej zabudowy zagrodowej oraz jej wymianę w ramach istniejących siedlisk.." stwierdziło, że wyda zgodę jeśli w sumie będę posiadał 1h ziemi. PYTANIE:1. czy wystarczy że wydzierżawię 5000m ziemi w gminie by dostać zgodę?2. na jaki czas mam mieć dzierżawę ziemi? pozdrawiam żywik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 15.08.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Trzeba zmienić przeznaczenie działki z zagrodowej na budowlaną. Piszesz pismo do Urzędu Miejskiego i czekasz w moim przypadku może 3,4,5 a nawet 10 lat aż Studium w swoich planach nie zaplanuje zmiany w MPZP . Mi to tłumaczyli brakiem kasy Zrezygnowałam z budowy na tej działce i kupiłam w miejscowości ,gdzie nie ma tego planu tylko WZ a wniosek o zmianę już leży z 3 lata i nic.Będzie akurat jak syn dorośnie i zachce mu się budować Co ciekawe po jednej i drugiej strony działki stoją domy,działka jest przy głównej drodze.Jest to tzw luka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zywik 18.08.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 No to przykro mi bardzo że w waszym PZP nie ma informacji nt. adaptacji istniejących już siedlisk Ja w żadnym przypadku nie chcę przekształcać zagrodówki w budowlankę ponieważ mija się to całkowicie z celem z wielu powodów: podatki, dotacje, czas na przeznaczenie nierolnicze... Generalnie dowiedziałem się że wystarczy dodzierżawić 0.5ha i złożyć wn. o wymianę w ramach istniejącego siedliska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.08.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 witam 1. czy wystarczy że wydzierżawię 5000m ziemi w gminie by dostać zgodę? 2. na jaki czas mam mieć dzierżawę ziemi? 1.Tak 2. Nigdzie nie zostało to określone, a więc należy rozumieć, że umowa musi obowiązywać w chwili złożenia wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Takie wyjaśnienie.Jeśli w MPZP określono że teren na budowę zagrodową, to wystarczy być rolnikiem ustawowych z areałem nie mniejszym niż 1ha (może być dzierżawa).Jeśli chce się budować „zagrodę” poza obszarem MPZP lub przy jego braku, należy być rolnikiem ustawowym + areał nie mniejszy niż średnia w danej gminie - teraz też może być dzierżawa, natomiast po wejściu noweli PB (zmienia też inne ustawy), to będzie musiała być własność lub współwłasność. ClaudiiW zasadzie „odralnianie” i cała ta długa procedura, dotyczy gruntów klasy III i wyższej – w pozostałych przypadkach wystarczy, że dany teren spełnia warunki do uzyskania WZ.Kupując działkę z gruntami wyższej klasy należy liczyć się z „kłopotami” w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zywik 18.08.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 ... Jeśli chce się budować „zagrodę” poza obszarem MPZP lub przy jego braku, należy być rolnikiem ustawowym + areał nie mniejszy niż średnia w danej gminie - teraz też może być dzierżawa, natomiast po wejściu noweli PB (zmienia też inne ustawy), to będzie musiała być własność lub współwłasność. o którym PROJEKCIE nowelizacji piszesz? ponieważ nie znam takiej która by wprowadzała zmianę nt. własności areału z dzierżawy na własność/współwłasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Fakt, w noweli PB uchwalonej nie ma już tego zapisu - mój błąd . Zamiast tego, przygotowano projekt noweli ustawy o planowaniu ….(na stronie MI) i tam jest nowy zapis Art.4.5.1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 02.03.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Ja w moim planie mam napisane tak: Dla terenów zabudowy zagrodowej oznaczonej na rysunku symbolem 1.RM ustala się: 1. Przeznaczenie podstawowe: tereny zabudowy zagrodowej w gospodarstwach rolnych, hodowlanych i ogrodniczych. 2. Przeznaczenie uzupełniające: 1) budynki mieszkalne, zabudowa inwentarska, w tym zabudowa związana z produkcją rolną, obiekty i urządzenia obsługi rolniczej, silosy. 2).... 3) Zabudowa usługowa, w tym związana z agroturystyką. 3. W ramach przeznaczenia uzupełniającego dopuszcza się i ustala: 1) adaptację, remont i przebudowę istniejących obiektów budowlanych z uwzględnieniem ustaleń planu. 2... 3) możliwość adaptacji istniejących budynków, z przeznaczeniem na usługi, a także realizację nowej zabudowy uzługowej, w tym rzemiosła, pod warunkiem ograniczenia uciążliwości do granic własności i nieprzekroczenia 30 % powierzchni funkcji podstawowej w obrębie działki budowlanej. 4). Dopuszcza się samodzielne funkcjonowanie zabudowy usługowej związanej z obsługą ludności/drobny handel, usługi podstawowe, usługi turystyki/ na odrębnych działkac h, pod warunkiem ograniczenia uciążliwości. 5) Dopuszcza się realizację obiektów i urządzeń związanych z agroturystyką, Teraz sam już nie wiem czy mogę się budować. Bardzo proszę o Wasze opinie. Dodam, że działka ma 1506 m2, i graniczy z działkami budowlanymi z 2 stron. Co zrobić w tej sytuacji. Kasy na nową działkę już nie mam, a ta mi się cholernie podoba. Pani w gminie powiedziała, że budować się można, ale starostwo już takie skore nie jest, a przecież to starostwo wydaje pozwolenia. Na razie nie powiedzieli ani nie ani tak podchodzą do tego jak do jeża. Złożyłem dokumenty o pozwolenie. Dostałem po 2 tygodniach decyzję o umorzeniu postępowania w sprawie odrolnienia gruntu. Czyli jak na razie jest dobrze część na której ma stanąć dom jest odrolniona. Teraz tylko pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 09.03.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam, Dzisiaj byłem w starostwie kontrolnie i mam donieść jakieś szczegóły i Pani powiedziała, że się zastanawiali i dostanę pozwolenie na budowę na tej działce. Uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts