Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka z zabudową zagrodową

techen

Recommended Posts

witam

mam podobny problem co inni tzn:

1. chciałbym zakupić działkę (5500m)która jest w części budowlana i w części rolna z zabudowaniami (w gminie jest uchwalony Plan Zagospodarowania Przestrzennego)

2. dom chciałbym postawić w części rolnej z zabudowaniami

3. gmina odesłała mnie do Starostwa - bo to oni wydają pozwolenia

4. Starostwo na podstawie wypisu z MPZP który głosi "...dopuszcza się adaptację i modernizację istniejącej zabudowy zagrodowej oraz jej wymianę w ramach istniejących siedlisk.." stwierdziło, że wyda zgodę jeśli w sumie będę posiadał 1h ziemi.

PYTANIE:

1. czy wystarczy że wydzierżawię 5000m ziemi w gminie by dostać zgodę?

2. na jaki czas mam mieć dzierżawę ziemi?

pozdrawiam

żywik

• 4 weeks później...

Trzeba zmienić przeznaczenie działki z zagrodowej na budowlaną.

Piszesz pismo do Urzędu Miejskiego i czekasz w moim przypadku może 3,4,5 a nawet 10 lat aż Studium w swoich planach nie zaplanuje zmiany w MPZP .

Mi to tłumaczyli brakiem kasy :evil: Zrezygnowałam z budowy na tej działce i kupiłam w miejscowości ,gdzie nie ma tego planu tylko WZ a wniosek o zmianę już leży z 3 lata i nic.Będzie akurat jak syn dorośnie i zachce mu się budować :o

Co ciekawe po jednej i drugiej strony działki stoją domy,działka jest przy głównej drodze.Jest to tzw luka.

No to przykro mi bardzo że w waszym PZP nie ma informacji nt. adaptacji istniejących już siedlisk :(

Ja w żadnym przypadku nie chcę przekształcać zagrodówki w budowlankę ponieważ mija się to całkowicie z celem z wielu powodów: podatki, dotacje, czas na przeznaczenie nierolnicze...

Generalnie dowiedziałem się że wystarczy dodzierżawić 0.5ha i złożyć wn. o wymianę w ramach istniejącego siedliska... :)

witam

1. czy wystarczy że wydzierżawię 5000m ziemi w gminie by dostać zgodę?

2. na jaki czas mam mieć dzierżawę ziemi?

1.Tak

2. Nigdzie nie zostało to określone, a więc należy rozumieć, że umowa musi obowiązywać w chwili złożenia wniosku.

Takie wyjaśnienie.

Jeśli w MPZP określono że teren na budowę zagrodową, to wystarczy być rolnikiem ustawowych z areałem nie mniejszym niż 1ha (może być dzierżawa).

Jeśli chce się budować „zagrodę” poza obszarem MPZP lub przy jego braku, należy być rolnikiem ustawowym + areał nie mniejszy niż średnia w danej gminie - teraz też może być dzierżawa, natomiast po wejściu noweli PB (zmienia też inne ustawy), to będzie musiała być własność lub współwłasność.

Claudii

W zasadzie „odralnianie” i cała ta długa procedura, dotyczy gruntów klasy III i wyższej – w pozostałych przypadkach wystarczy, że dany teren spełnia warunki do uzyskania WZ.

Kupując działkę z gruntami wyższej klasy należy liczyć się z „kłopotami” w tym zakresie.

...

Jeśli chce się budować „zagrodę” poza obszarem MPZP lub przy jego braku, należy być rolnikiem ustawowym + areał nie mniejszy niż średnia w danej gminie - teraz też może być dzierżawa, natomiast po wejściu noweli PB (zmienia też inne ustawy), to będzie musiała być własność lub współwłasność.

o którym PROJEKCIE nowelizacji piszesz? ponieważ nie znam takiej która by wprowadzała zmianę nt. własności areału z dzierżawy na własność/współwłasność.

• 6 months później...
Ja w moim planie mam napisane tak:

Dla terenów zabudowy zagrodowej oznaczonej na rysunku symbolem 1.RM ustala się:

1. Przeznaczenie podstawowe: tereny zabudowy zagrodowej w gospodarstwach rolnych, hodowlanych i ogrodniczych.

2. Przeznaczenie uzupełniające:

1) budynki mieszkalne, zabudowa inwentarska, w tym zabudowa związana z produkcją rolną, obiekty i urządzenia obsługi rolniczej, silosy.

2)....

3) Zabudowa usługowa, w tym związana z agroturystyką.

3. W ramach przeznaczenia uzupełniającego dopuszcza się i ustala:

1) adaptację, remont i przebudowę istniejących obiektów budowlanych z uwzględnieniem ustaleń planu.

2...

3) możliwość adaptacji istniejących budynków, z przeznaczeniem na usługi, a także realizację nowej zabudowy uzługowej, w tym rzemiosła, pod warunkiem ograniczenia uciążliwości do granic własności i nieprzekroczenia 30 % powierzchni funkcji podstawowej w obrębie działki budowlanej.

4). Dopuszcza się samodzielne funkcjonowanie zabudowy usługowej związanej z obsługą ludności/drobny handel, usługi podstawowe, usługi turystyki/ na odrębnych działkac h, pod warunkiem ograniczenia uciążliwości.

5) Dopuszcza się realizację obiektów i urządzeń związanych z agroturystyką,

Teraz sam już nie wiem czy mogę się budować. Bardzo proszę o Wasze opinie. Dodam, że działka ma 1506 m2, i graniczy z działkami budowlanymi z 2 stron. Co zrobić w tej sytuacji. Kasy na nową działkę już nie mam, a ta mi się cholernie podoba. Pani w gminie powiedziała, że budować się można, ale starostwo już takie skore nie jest, a przecież to starostwo wydaje pozwolenia. Na razie nie powiedzieli ani nie ani tak podchodzą do tego jak do jeża.

Złożyłem dokumenty o pozwolenie. Dostałem po 2 tygodniach decyzję o umorzeniu postępowania w sprawie odrolnienia gruntu. Czyli jak na razie jest dobrze część na której ma stanąć dom jest odrolniona. Teraz tylko pozwolenie.