robert58 26.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 witam, mój problem jest chyba zgoła inny niż trudności zazwyczaj spotykane na forum. Jestem właścicielem prywatnej drogi dojazdowej, na której ustanowiona jest służebność dla sąsiada. Niestety dokumentacji zawarte są jedynie zapisy dot. służebności przechodu, przejazdu oraz możliwości podłączenia się do mediów (za stosowną odpłatnością). Planuję utwardzić drogę, zamontować oświetlenie oraz bramę wjazdową sterowaną przy użyciu pilota. Sąsiad niestety w żadnym wypadku nie chce słyszeć o jakimkolwiek współfinansowaniu powyższego. Pytanie:czy po realizacji utwardzenia, oświetlenia, bramy na własny koszt (jako właściciel prywatnej drogi) mogę wymagać w sposób formalny zwrotu pokrycia proporcjonalnej części wydatków od sąsiada, który posiada służebność na mojej drodze dojazdowej? Serdeczne dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 26.01.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Brutalnie powiem, że raczej nie zmusisz go do dołożenia się do ulepszenia drogi. On ma prawo przejazdu tą drogą bez względu na to czy jest utwardzona, oświetlona czy co tam jeszcze. Jego zaś obciążać może jedynie bierzące utrzymanie i naprawa tej drogi i to w cęści skoro to wspólna droga. Poza tym za tą służebność ci płaci więc też nie jest to takie niemoralne z jego strony. A i pamietaj o pilocie dla sąsiada do bramy. I chyba ci za niego nie zwróci nawet kasy. Służebność to zawsze jakieś obciążenie ale za to wziełeś pieniążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts