wisia30 27.01.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam, czy ktoś spotkał się z jakimś preparatem który nadałby kolor klinkierowi? Tak właściwie to mam takie ceramiczne wypalane lampy, które chcę powiesić w domu, nie podoba mi się ich blady kolor. Jak to przetrę tym impregnatem do klinkieru to się przyciemnią, ale nie uzyskam takiego koloru o jaki mi chodzi. Nie znalazłam specjalnych produktów do ceramiki, więc pomyślałam sobie że klinkier to podobny materiał i może ktoś coś już wymyślił.Może ktoś ma jakiś inny pomysł...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 umiesz robic wielkanocne pisanki ?jesli tak to poradzisz sobie i z klinkierem nagotuj wywaru z kory debowej lub łusek cebuli itp. i mocz klinkier do skutku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 27.01.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mam nadzieję że nie robisz sobie ze mnie jaj (wielkanocnych ) bo zamierzam spróbować, co musiałabym dodać żeby uzyskać kolor terakoty, taki rudawo-czerwony? Cebula barwi na żółto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 27.01.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mam nadzieję że nie robisz sobie ze mnie jaj (wielkanocnych ) bo zamierzam spróbować, co musiałabym dodać żeby uzyskać kolor terakoty, taki rudawo-czerwony? Cebula barwi na żółto. Jak się odpowiednio mocno stężony wywar zrobi to powinno na rudo. Tylko uważaj, żeby Ci się łuski nie poprzylepiały, bo będą plamki jaśniejszo-ciemniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 10.02.2009 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 No i zrobiłam ten wywar, ale zabarwiło mi to tak na zielono bym powiedziała, może cebulę mam wcześniej umyć albo coś robię nie tak. Mam jeszcze materiał do testów, bo nie wszystkie lampy przetrwały więc jeszcze coś mogę popróbować. A na jaki kolor barwi ta kora dębu? I jeszcze jedno, może są jakieś preparaty do terakoty? przecież to prawie to samo, może z czymś takim się ktoś zetknął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts