Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament w listopadzie ?

jureks

Recommended Posts

Eh, nici z dzisiejszych negocjacji z wykonawcą :( - ma spotkanie rodzinne, musimy czekać do poniedziałku. A już myślałem, że poznam ostateczne ceny za fundamenty i za całość stanu surowego. Chciałbym jak najszybciej zaczynać, bardziej od mrozu martwi mnie deszcz, bo grząski grunt. Na mróz są sposoby odnośnie betonu. Z błotem gorzej. No, ale póki co musimy czekać z "wykopkami"...

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie rowy wykopane zbrojenie włożone ale nie można dojechać gruchą bardzo grząsko .Czekam na przymrozki.

Wyciagnij to zbrojenie przed betonowaniem usuń wierzchnie 15-20 cm gruntu, zastąp zagęszczonym piaskiem (grubym), pospółką lub chudym betonem, ewentualnie suchym betonem. W przeciwnym wypadku zacznie osiadać.

Ja właśnie zamykam parter. I przyznam szczerze że boje się dalej ciągnąć. I nie chodzi o mróz (bo są dodatki) tylko o to że ekipa w końcu powie: jest za zimno, spadamy stąd, do zobaczenia wiosną. I wiem co mówię, bo już trzecia ekipa robi mój parter. A ja płacę i płaczę i mam już dość martwienia się...

u nas ekipa weszla 23 X i muruja obecnei sciany - wszystko piknie, tylko ze w zeszlym tygodniu nie bylo ich 4 dni i nie ma ich dzis :(

ale glowny majster ;) zarzeka sie ze do konca listopada dom stanie (115 m2) ;), az pod wiezbe

nawet nnie wiedzialem, ze tyle osob zaczelo w tym czasie budowe :)

powodzenia i pozdrówka

ps. co do pogody to polecam http://meteo.icm.edu.pl/gpp/ dla kazdej gminy w Polsce

A ja ide jak burza. Tydzień temu zalali ławy, a w środę będą gotowe ściany parteru - nośne i działowe.

Wow!

Rób chociaż jakieś krótkie przerwy technologiczne :wink: Kolega też miał takie tempo, a teraz mieszka 5 cm poniżej niż wtedy, kiedy miał gotowy stan zero...

Odnośnie pogody to wszystkie zamieszczone linki przestudiowałem i jest generalnie optymistycznie.

Mój majster bardzo się dziś wzbraniał na umówienie roboty w tym roku, ale go godzinę przekonywaliśmy z żoną, że bardzo chcemy w tym roku zrobić fundament. Oby mu się nie odwidziało, bo narzeka na ludzi, pogodę. Wolałby wszystko na wiosnę. A ja nie :evil:

Wow!

Rób chociaż jakieś krótkie przerwy technologiczne :wink: Kolega też miał takie tempo, a teraz mieszka 5 cm poniżej niż wtedy, kiedy miał gotowy stan zero...

Oj, będzie przerwa technologiczna, i to całkiem niezła, do czasu dostarczenia płyt stropowych.

Nie kumam, dlaczego majstry u Was nie chcą robic, przecież w dzień jest pond 10 stopni, a ma być nawet koło 13-14...

Znowu napadało i zrobiło się bajoro , załamka totalna. :(

może zamów pompę (nawet z rurociągiem) - koszt niewielki porównując do baraniny którą niedługo będziesz miał

Pisałem kloedze wyżej małą podpowiedź ale nie chce słuchac chyba :wink: - inaczej nigdy się nie wygrzebie a jak wleje ten beton w błoto to bedzie całkiem "wesoło"...