jureks 28.10.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Czy można w listopadzie zrobić fundament z bloczków ? Ile dni i z jaką minimalną temperaturą potrzeba na wykonanie wszystkich prac. Grunt piaszczysty. Głębokość 1,2 m . 3 ludzi na budowie. Ponoć złota jesień nie została odfajkowana ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 28.10.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Chyba można... Proponowali mi rozpoczęcie prac po 5 listopada, z gwarancją zakończenia stanu "0" przed mrozami. Nie czekałem, już mam wymurowane fundamenty, firma buduje stan surowy z pełną świadomością tegoco czyni, stosując dodatki i bacznie obserwując prognozy pogody. Dłużej to trwa, droższe są materiały (dodatki), ale nie stać mnie na czekanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 28.10.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Aha, 114m2 , wykop - 2os =1dzien (kopara), szalunek ław - 6os = 1dzień, zbrojenie i zalanie betonem - 6os = 2dni, ściany fundamentu - 6os = 1dzeń... Geodeta wszedł na działkę 21.10., niedziela była wolna, sprzęt przywozili w trakcie roboty. Jutro ustalimy ostatecznie poziom "0" i przepusty instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 28.10.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Pogratulować wlowik ekipy !!!Jeśli do tego jeszcze dobrze robią. - No własnie - te ławy to zdążyły podeschnąć przed murowaniem ścianek? Nam robią od... 11 września ! Stan - kliknij w ikonkę domek (str.WWW) pod moim postem.Na ich usprawiedliwienie jest to, że na razie nam się nie śpieszy.Ale mieli skończyć do 20 października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 28.10.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Myślę, że dobrze... szalunki ze sklejki, wypoziomowane, zbrojenie zawieszone w szalunkach na rozpiętych drucikach, jak w pajęczynie, spoiny między bloczkami równe... I rzeczywiście, cały czas robią... Po prostu zgrana grupa. Szef firmy tylko załatwia materiały i sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 29.10.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Trzeba tylko uważaćna mrozy,a ponoćlistopad ma byćcieplejszy od października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 29.10.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Można,mozna tylko kasa ,troche szczęscia z pogodą na + i mozna jechać z koksem.U mnie w tamtym tygodniu zrobili zero,dzis robia pierwszą kondygnacje i nie ma się co oglądac na nic.Pozdrawiam i motywuje do budowania sie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jureks 29.10.2003 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Witam i dziękuję za rady a właściwie przekonanie mnie do podjęcia wyzwania.Przestudiowałem wszystkie dostępne serwisy długoterminowej pogody i wychodzi , że warto. Pogoda na początku listopada ( 10 dni ) dla Gdanska (tam sie buduje) : 6 do 11 st. w dzien , -3 do 3 w nocy (te -3 wypada dopiero 8-10.11 ). Kupilem gumaki,sznur, specjalne na te okolicznosc kalesony, czapa, gogle ( i tak nie będa mi potrzebne , bo nad morzem chyba się nie jeździ na nartach !? ; geodeta ustawiony, kierownik zaklepany. Pozostał kontakt w betoniarni, koparka, rurki i hejaa ... Wlowik, gdzie dokladnie masz swoj grajdolek ( daj Bóg w Bojanie )?, skąd masz plyty szalunkowe, ile placiles za fundament i wylewke , wykonawca , betoniarnia itp.- pytam, bo mieszkam w Beskidach, a 3miejskie katalogi budowlane są za bardzo tajemnicze.Pozdrawiam, trzymajcie sie cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 30.10.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 To ja będę kolejną odważną - w tej chwili na mojej działce jest wytyczany budynek, w przyszłym tygodniu wykop i fundamenty. Mam nadzieję na stan zero przed zimą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iktorn 30.10.2003 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Jutro u mnie zaleja fundament :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 30.10.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 U mnie budują pierwszą kondygnacje i mam nadzieje że uda mi się w tym roku zrobić stan surowy z dachem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 30.10.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Howk! Kielno niedaleko od Bojana, a ja na Pięknej, czyli dokładnie na zachód (Kielno Bożanka). Co do wykonawstwa, to ja tam teraz tylko zdjęcia wykonuję. Całość robót prowadzi firma Hydro-Term. Jedna osoba wszystko koordynuje i ustawia, pozostali (ekipa) chodzą jak w zegarku.Firmę znalazłem przez ogłoszenie zostawione w kilku składach PSB. Zgłosiło się tuzin chętnych, więc wycena, ocena, porównanie, oglądanie, ocena, wybór, umowa i robią... Nawet budy sobie nie postawili i jak trzeba to grzeją się w żuku elektrycznym piecykiem.Na razie niczego nie płaciłem, ale stan surowy otwarty, silka, dachówka cementowa Braas, okna Fakro, orynnowanie Marley, wylewki na parterze, strop Teriva... będzie mnie kosztował poniżej 100kzlp. I nic mnie nie obchodzi, ma być jak w dokumentacji. Materiały wykonawcy. Beton był chyba z Głazicy... Firma jest nowoczesna, konkretna i "innowacyjna"...Oby było cieplej, to rezerwa czasu większa zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jureks 30.10.2003 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 juhu Wlowik, cieszę się że Ci tak sprawnie idzie. Też bym tak chciał !. Miałem rozpocząć budowę na wiosne ale bankierzy nie dali mi kredyty. Postanowiłem więc zarobić je włanymi ręcyma, wymyśliłem biznesplan i wyszło, że zarobię jakieś 1 ml zł. Niestety nic z tego nie wyszło i ledwo uszedłem z życiem a zarobiłem ledwo stówkę (słownie 100 zł ). Wyobraź sobie, że chyba dzięki temu że nie wyszło, uzyskałem odpowiednią zdolnośc kredytową i po 2 tyg. od złożenia wniosku mam decyzję ! Podpisanie umowy 4 listopad ! . Ta 100-wka okazała się lepsza niż ten pieprzony milion z mojego bp ! Zjeżdzam do roboty jak tylko powstanie odpowiednia luka w pogodzie.P.s. tym pierwszym kroczkiem rozpaliłem rodzinkę do białości. Dzieciaki szykują pudła do przeprowadzki !!! A co się będzie działo, jak będzie wylewka ?!! Pozdrawiam wszystkich przed, w trakcie i po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość abc 31.10.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 W połowie września zacząłem kopać fundamenty , stan zero już jest ,parter zacznie się budować od środy stan surowy zamknięty max do końca grudnia , a 15 kwietnia 2004 przeprowadzka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jureks 31.10.2003 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 super abc ! Życzę Ci dobrej pogody. Co do pogody, to na wwwa.accuweather.com/adcbin/public/int_index.asp?partner=accuweather w przystępny sposób podawana jest prognoza na 15 dni. Jak narazie sprawdza się !. W dużym oknie Find your forecast wpisujemy duże miasto np: wroclaw,poland , zatwierdzamy i mamy pierwszy tydzień, a klikając na dużą strzałą z napisem " next 8 deys ", następne 8 dni. Aha, czy niepotrzebny duży namiot ogrodowy może się przydać przy wykonywaniu fundamentów?. Mam jeszcze w piwnicy niepotrzebne radio stereo Amator , komputerek amiga, kilkanaście kompletów nart i duży gąsior wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 31.10.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Ohoho! Widzę, że masz mnóstwo niezbędnych do budowania rzeczy... Namiot to pryszcz! Ważniejsze narty i gąsior wina. Wprawdzie po winie zakrzywienie czasoprzestrzeni skrzywia fundamenty, ale gdyby je robić na nartach... Poza tym nartami można napalić w "kozie" jak mróz przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greego 01.11.2003 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 U mnie w ub.roku lali fundamenty też w listopadzie i było o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jureks 22.11.2003 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 Czas na finał !!!! Mam fundament prawie gotowy. W poniedziałek wylewam ławę !!!!!!! Szalunki i zbrojenie gotowe ! . Ława - 50 cm , ściana fundamentowa - 24 cm . W środę stawiamy ściankę. Entuzjazmu - dzięki Wam - mi nie brakuje i mam jeszcze jedną prośbę o pomoc w podjęciu decyzji. Zakładam, że pogoda będzie do Barbary; czy wylewać podłogę? Czy pod wylewką nie dać styropian, jeśli tak, to ile i jakiej gęstości? Czy takie triki jak chudziak - ok.10 cm ( piasek wymieszany z cementem ) na gruncie potem np. 5 - 10 cm styropianu, potem znowu chudziak i właściwa wylewka mają sens i dadzą zdecydowaną poprawę zolacyjności a jednocześnie nie pogorszą wytrzymałości dla wylewki? ( podłoga na całym parterze będzie kaflowana ) Dziękuję wszystkim za doping i rady ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 22.11.2003 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 Zakładam, że pogoda będzie do Barbary; czy wylewać podłogę? ...Jak masz gotowe wod-kan, powietrze do kominka, zagęszczarkę i piasek, to tak. Ja, ze względu na brak czasu (chcę zdążyć ze stropem Teriva przed mrozami) pozwoliłem zasypać . Odkopią, zrobią instalacje, ubiją i wyleją "chudziak" jak nic innego nie da się robić. Czy pod wylewką nie dać styropian, jeśli tak, to ile i jakiej gęstości? Czy takie triki jak chudziak - ok.10 cm ( piasek wymieszany z cementem ) na gruncie potem np. 5 - 10 cm styropianu, potem znowu chudziak i właściwa wylewka mają sens i dadzą zdecydowaną poprawę zolacyjności a jednocześnie nie pogorszą wytrzymałości dla wylewki? ( podłoga na całym parterze będzie kaflowana ) Chudziak, folia, styropian 10cm, (+ew. ogrzewanie podłogowe), wylewka zbrojona, wylewka samopoziomująca, kafle... dywanik (?) Bez cudów, styropian, chyba FS 20... abo 15 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość dostawca 24.11.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Wszystkim zaczynającym roboty przy fundamentach polecam bloczek betonowy 38x24x14 lub 38x24x12 w dobrej listopadowej cenie; 602 367 030 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts