aru 14.11.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 a czekanie na mróz to lepszy?jeżeli jest szansa zalania to poczynając odpowiednio lepiej to chyba zrobić przed zimąa że wybrać błotoko + pospóła to pisałeś więc nie będę powielał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.11.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 a czekanie na mróz to lepszy? jeżeli jest szansa zalania to poczynając odpowiednio lepiej to chyba zrobić przed zimą a że wybrać błotoko + pospóła to pisałeś więc nie będę powielał Jak wleje beton w to błoto to będzie miał później cuda z osiadaniem. Ja bym zrobił jeśli jest możliwość odpływ w najniższych poziomach wykopu i stamtąd odpompowywał wodę, wygrzebał to błoto i nawet zrobił suchy beton jeśli jest problem z chudym. Chyba sie powtarzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 14.11.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Wody nie ma jest tylko takie małe błotko z 4 cm ,grucha najbliżej podjedzie 70 m więc chyba nie da rady. Przed zalewaniem to błoto oczywiście wybiorę.Kiedy te mrozy będą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 14.11.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Wody nie ma jest tylko takie małe błotko z 4 cm ,grucha najbliżej podjedzie 70 m więc chyba nie da rady. Przed zalewaniem to błoto oczywiście wybiorę.Kiedy te mrozy będą ? Mrozów z w tym tygodniu nie będzie, ma być nawet 16 stopni: na plusie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 18.11.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Załamałem się. Naciskałem (chyba skutecznie) majstra żeby zaczął fundament od zaraz, bo na wiosnę będzie tam bajoro, ale po dzisiejszej wizytacji działki po prostu się załamałem. Jest podobnie jak na wiosnę. Po odkopaniu gruntu na głębokość szpadla stoi woda. Nawet nie pod humusem, a w nim! I to po kilku słonecznych dniach! W tygodniu zamierzam ściągnąć humus i jestem pewny że po tej operacji grunt będzie w całości przykryty wodą. Jak tu szalować, gdzie odprowadzić to g... A jak którejś nocy zamarźnie to co najwyżej na łyżwach pojeżdżę . Chyba już mi wszystko jedno czy zacząć teraz czy na wiosnę. Jeden grzyb! Majster jeszcze nie świadomy wyzwania. Podpisujemy po niedzieli umowę i niech on się martwi o pompę, studnię chłonną czy inne ustrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 18.11.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Załamałem się. Naciskałem (chyba skutecznie) majstra żeby zaczął fundament od zaraz, bo na wiosnę będzie tam bajoro, ale po dzisiejszej wizytacji działki po prostu się załamałem. Jest podobnie jak na wiosnę. Po odkopaniu gruntu na głębokość szpadla stoi woda. Nawet nie pod humusem, a w nim! I to po kilku słonecznych dniach! W tygodniu zamierzam ściągnąć humus i jestem pewny że po tej operacji grunt będzie w całości przykryty wodą. Jak tu szalować, gdzie odprowadzić to g... A jak którejś nocy zamarźnie to co najwyżej na łyżwach pojeżdżę . Chyba już mi wszystko jedno czy zacząć teraz czy na wiosnę. Jeden grzyb! Majster jeszcze nie świadomy wyzwania. Podpisujemy po niedzieli umowę i niech on się martwi o pompę, studnię chłonną czy inne ustrojstwo Cholerka, kiepska sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.11.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 oooo...to i ja się podłączę. Mamy juz zrobione fundamenty i szczezrze mówiąc troche sobie odpuściliśmy, bo mąż stwierdził, że nie będziemy w tym roku już nic nie robić. We czwartek przekonałam go jednak, żeby robic dalej. Po troszeczku. Jak będzie naprawdę zimno to przestaniemy i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 18.11.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 oooo...to i ja się podłączę. Mamy juz zrobione fundamenty i szczezrze mówiąc troche sobie odpuściliśmy, bo mąż stwierdził, że nie będziemy w tym roku już nic nie robić. We czwartek przekonałam go jednak, żeby robic dalej. Po troszeczku. Jak będzie naprawdę zimno to przestaniemy i już. Wiem, wiem. Śledziłem Twój wątek o przekonywaniu Jesteś duży krok do przodu przede mną, fajnie masz. Ale ja w ściany w grudniu chyba bym nie brnął. Chociaż nie wiem. Apetyt wzrasta w miarę jedzenia - ciekawe co będę myślał jak już uda się zalać te cholerne fundamenciska w wodzie, a zimy nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.11.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Ustaliliśmy z mężem i kiero, że budowa ścian będzie na spokojnie, jak przymrozi to przykrywamy od góry folią (beton komórkowy) i odpuszczamy. Wole budować zimą nawet dwa miesiące, ale na spokojnie niżczekać aż w marcu będzie można wejść na budowę i budować szybko, żeby do lipca się wyprowadzić. Chyba, że się mylę to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 18.11.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Ustaliliśmy z mężem i kiero, że budowa ścian będzie na spokojnie, jak przymrozi to przykrywamy od góry folią (beton komórkowy) i odpuszczamy. Wole budować zimą nawet dwa miesiące, ale na spokojnie niżczekać aż w marcu będzie można wejść na budowę i budować szybko, żeby do lipca się wyprowadzić. Chyba, że się mylę to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu Ja chyba też bym tak chciał A dlaczego nie masz dziennika budowy? Chętnie śledzilibyśmy Wasze zmagania z zimą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.11.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Juz jakis czas zabieram sie do tego dziennika, ale jakoś zawsze brakuje mi czasu. Poza tym chciałam mieć od razu do tego dziennika zdjęcia, a z tym jest problem, bo ostatniej kliszy fotograf nie zgrał mi na płytę no i jakoś mi nie po drodze do niego....ale w końcu chyba usiądę i zacznę pisać nawet bez tych zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.11.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ustaliliśmy z mężem i kiero, że budowa ścian będzie na spokojnie, jak przymrozi to przykrywamy od góry folią (beton komórkowy) i odpuszczamy. Wole budować zimą nawet dwa miesiące, ale na spokojnie niż czekać aż w marcu będzie można wejść na budowę i budować szybko, żeby do lipca się wyprowadzić. Chyba, że się mylę to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu Ja Ciebie z błędu nie wyprowadzę, bo robię tak samo! Najgorsze jest to, że za jakieś 2 tyg ściany będą skończone, a cieśla wejdzie dopiero w połowie stycznia, bo takie ma terminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 21.11.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 No i jak listopadowcy wam idzie??? U mnie dziś decyzja będzie podjęta (tj, my jesteśmy zdecydowani, to murarz ma sie zdecydować)! Pogoda - rewelacja Prognozy - nie najgorsze Plac budowy - przygotowany (dziś ostatnie przewózki) ciemno wszędzie, głucho wszędzie co to będzie, co to będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 21.11.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 no my barak będziemy mieć w tym tygodniu, prąd podłączy nam brat.....powoli ruszamy do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 21.11.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Heja! Dziś odebrałem opieczętowany dziennik budowy. Pogoda rzeczywiście zapowiadana niezła, obdzwaniam koparki żeby zepchnąć ziemię i wytyczyć budynek, ale z majstrem cały czas nie mam umowy. Jutro go odwiedzę z pytaniem czy startujemy od poniedziałku. Tak jak Paulka - to murarz ma się zdecydować, bo ja chcę. Ale ta woda... No, Agnieszkakusi, szybko nadrobiłaś brak forumowego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 21.11.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Jaro, dzieki...już niedługo wstawie ceny dachówki braasa. Czekam jeszcze na faks z dwóch hurtowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qkipati 21.11.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 jutro leja strop (monolit), przy obecnych prognozach pogody wyrobią się ze stanem surowym z więźbą przed zimą właściwą (której podobno ma nie być a w styczniu dach... slusznie ktos napisal, że apetyt rośnie w miarę jedzenia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 26.11.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 No jak tam listopadowicze? Bo niedlugo miesiac sie konczy. Pogoda jeszcze tylko ten tydzien, chorobcia. Budynek wytyczony, koparka na jutro zamowiona, tak samo prety zbrojeniowe, beton może na czwartek . Jak majster nie zachoruje to moze sie uda... Kurde, za tydzien o tej porze bedę albo szczęśliwym posiadaczem fundamentów albo wsciekłym, zawiedzionym na całą budowlaną gawiedź drobnym inwestorkiem, którego majstry mają w poważaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.11.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 @Jaro Ja rozpczynając w tym roku w listopadzie liczyłem po cichutku że pogoda będzie łaskawa. No i udało się, w środę zalewam wieniec. Szkoda tylko, że cieśla ma termin dopiero w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 26.11.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 niema na co czekać zalewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts