Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator łazienkowy.. w suficie czy na ścianie ?

Recommended Posts

Mam możliwość zamontowania wentylarora elektrycznego w ścianie lub w suficie podwieszanym. Wentylator jest w okolicach WC. W suficie byłby nad WC. Moja ekipa wykończeniowa twierdzi, że zamontowany w suficie będzie "mocniej" słychać i oni nie biorą odpowiedzialności za hałas z tak zamontowanego wentylatora. Na ścianie mówią, że będzie mniej słychać, jednak ściana będzie bardzo ciemna, a wentylatory są zazwyczaj białe i pierwsze co będzie się rzucać po wejściu do łazienki to biały wentylator na ciemnej płytce.

Jakie są Wasze doświadczenia z montowania wentylatorów w sufitach podwieszanych? Moze polecicie jakiś rodzaj wentylatorów, który wydaje minimalne hałasy?

https://forum.murator.pl/topic/115614-wentylator-%C5%82azienkowy-w-suficie-czy-na-%C5%9Bcianie/

Po pierwsze wydaje mi się, że istnieją nie tylko białe wentylatory!!!

Na pewno można znaleźć jakieś ciemniejsze (choć większej gamy kolorów to nie widziałam :( )

A po drugie. Oczywiście fajniej jest jak wszystko jest idealnie dopasowane, ale kiedy wchodzę do łazienki to nie zastanawiam się czy kolor wentylatora pasuje do reszty. Uznaje go po prostu za element konieczny w łazience - czasem nawet nie zauważam, że tam jest...

Zawsze możesz też nie kłaść kafelków do samej góry tylko np. 20 cm niżej i biały wentylator zamontować na tym kawałku, który będzie biały jak sufit (o ile będzie biały) - u nas tak jest :)

Pozdrawiam

Marta

Oczywiście, że są nie tylko białe. poniżej przykład

http://www.otopr.pl/pr/wentylatory-venucci-silver--funkcjonalnosc-i-estetyka,art,2114.html#

W łazienkach u siebie mam i w suficie i na ścianie. Nie słyszę różnicy w głośności.

Wentylatory są w różnych kolorach, ja mam np. standardowo biały a w drugiej łazience chromowany.Wydaje mi się ,że wentylator musi być zamontowany w miejscu gdzie jest komin, czyli na ścianie.Ale pewności nie mam.
Mam możliwość zamontowania wentylarora elektrycznego w ścianie lub w suficie podwieszanym. Wentylator jest w okolicach WC. W suficie byłby nad WC. Moja ekipa wykończeniowa twierdzi, że zamontowany w suficie będzie "mocniej" słychać i oni nie biorą odpowiedzialności za hałas z tak zamontowanego wentylatora. Na ścianie mówią, że będzie mniej słychać, jednak ściana będzie bardzo ciemna, a wentylatory są zazwyczaj białe i pierwsze co będzie się rzucać po wejściu do łazienki to biały wentylator na ciemnej płytce.

Jakie są Wasze doświadczenia z montowania wentylatorów w sufitach podwieszanych? Moze polecicie jakiś rodzaj wentylatorów, który wydaje minimalne hałasy?

Montaż jest dowolny. Hałas zależeć będzie między innymi od mocowania. Jeśli brak koloru to za 10zł kup puszkę sprayu w wybranym kolorze i pomaluj.

Była mowa, o ile się nie mylę o wentylatorze łazienkowym :o

Jak każdy wentylator odprowadza również wilgoć, więc chyba szkodliwie działać nie będzie :lol:

Do łazienek są dobre z higrostatem, które same uruchomią się po przekroczeniu zadanej wilgotności.

:wink:

Ale w toalecie używamy ich nie tylko do odprowadzenia wilgoci :oops:

Zobacz na temat wątku

:D

Napisz proszę, czy możesz go też włączać niezależnie od stopnia wilgotności :roll:

Z tego co wiem to tak,jak były te siarczyste mrozy to zatkaliśmy wszystkie otwory no i wiatrak aby nie gwizdało zimnem:D