Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator łazienkowy.. w suficie czy na ścianie ?

Filippo

Recommended Posts

Mam możliwość zamontowania wentylarora elektrycznego w ścianie lub w suficie podwieszanym. Wentylator jest w okolicach WC. W suficie byłby nad WC. Moja ekipa wykończeniowa twierdzi, że zamontowany w suficie będzie "mocniej" słychać i oni nie biorą odpowiedzialności za hałas z tak zamontowanego wentylatora. Na ścianie mówią, że będzie mniej słychać, jednak ściana będzie bardzo ciemna, a wentylatory są zazwyczaj białe i pierwsze co będzie się rzucać po wejściu do łazienki to biały wentylator na ciemnej płytce.

Jakie są Wasze doświadczenia z montowania wentylatorów w sufitach podwieszanych? Moze polecicie jakiś rodzaj wentylatorów, który wydaje minimalne hałasy?

Po pierwsze wydaje mi się, że istnieją nie tylko białe wentylatory!!!

Na pewno można znaleźć jakieś ciemniejsze (choć większej gamy kolorów to nie widziałam :( )

A po drugie. Oczywiście fajniej jest jak wszystko jest idealnie dopasowane, ale kiedy wchodzę do łazienki to nie zastanawiam się czy kolor wentylatora pasuje do reszty. Uznaje go po prostu za element konieczny w łazience - czasem nawet nie zauważam, że tam jest...

Zawsze możesz też nie kłaść kafelków do samej góry tylko np. 20 cm niżej i biały wentylator zamontować na tym kawałku, który będzie biały jak sufit (o ile będzie biały) - u nas tak jest :)

Pozdrawiam

Marta

Mam możliwość zamontowania wentylarora elektrycznego w ścianie lub w suficie podwieszanym. Wentylator jest w okolicach WC. W suficie byłby nad WC. Moja ekipa wykończeniowa twierdzi, że zamontowany w suficie będzie "mocniej" słychać i oni nie biorą odpowiedzialności za hałas z tak zamontowanego wentylatora. Na ścianie mówią, że będzie mniej słychać, jednak ściana będzie bardzo ciemna, a wentylatory są zazwyczaj białe i pierwsze co będzie się rzucać po wejściu do łazienki to biały wentylator na ciemnej płytce.

Jakie są Wasze doświadczenia z montowania wentylatorów w sufitach podwieszanych? Moze polecicie jakiś rodzaj wentylatorów, który wydaje minimalne hałasy?

Montaż jest dowolny. Hałas zależeć będzie między innymi od mocowania. Jeśli brak koloru to za 10zł kup puszkę sprayu w wybranym kolorze i pomaluj.