Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Kaśki.

Recommended Posts

Witam w moim dzienniku.

Tak wyglądała nasza dzialka kiedy ją kupiliśmy.

http://images43.fotosik.pl/53/61d3e76cf25b83d3med.jpg

Od tego czasu niewiele się zmieniła, ale w okolicy przybyło nowych domów, a nam nowych sąsiadów?

Myśl o budowie domu towarzyszy mi od dawna i zawsze myślalam, że będzie to jakiś projekt Horyzontu, ale nie po ponad pół rocznym wybieraniu budujemy Damiana z pracowni Dom dla Ciebie.

Są dwa powody dla których się buduję:

chcę mieć swój ogród bo w bloku się duszę

dziewczynki muszą mieć osobne pokoje żeby można bylo ustalić czyj jest bałagan.

Komentarze

• 4 weeks później...

Mrozy i lody puszczają pora się chyba ruszyć i coś podziałać.

Tak z dwa tygodnie temu mnie olśniło, albo i więcej, żeby się zabrać za kupno materiału na ogrodzenie. Zrobiłam rozeznanie co i jak ma być podmurówka systemowa i siatka 1,5h i montaż. Ceny trzymaja sie dzielnie niestety ok. 80 zł za metr więc chyba będziemy robić sami wyjdzie taniej. Więc aby kupić co trzeba i ile trzeba zmierzyliśmy działkę dokładnie.

I tu nastąpił mały bardzo zaskakujący zwrot akcji na wszystkich mapach projektach i innych dokumentach przygotowanych do PnB moja działka jest o 1 mert szersza :o :o :o niż w rzeczywistości.

Tak więc połot stał sie mniej istotny, a ja wydzwaniam po geodetach i idę do katastru zapytać co jest grane, bo chałupa mi się nie zmieści :evil:

Mam małą nadzieję, że tylko słupki są przestawione.

Z moją działką wszystko ok mrozy puściły to działka się odmroziła :wink:

poszłam do geodezji a co, przy okazji wzięłam wypis i wyrys, ładnie poprosiłam (zamrugałam rzęsami ) o wymiary działki z operatu i już wiem że mam słupki graniczne przestawiane, ale to przy wytyczaniu domu sobie poprawię, a pan geodeta uroczy :oops:

A z tego stresu i zimowej bezczynności zarządziłam remont malowanie i tapety albo tynk w domu sajgon ale już mi lepiej ciśnienie schodzi.

Znalazłam takie tapety do przedpokoju i kusi mnie zrobić jedną ścianę w kwiaty tylko nie mogę się zdecydować zielone czy brązowe?

Widziałam je w realu są świetne no i ojciec dyrektor (mąż) je zaakceptował. Tylko jaki kolor? Brązowy?

http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/683/68/74/683687481

• 2 weeks później...

Tak mnie dzisiaj naszło na serio bardzo, bo kosztorys kosztorysem, wycena wyceną, ale ile tych PLN będzie kosztował ten mój dom :o

Czytałam na wp.pl że teraz budowa ma być tańsza ale czy to prawda?

Kombinuje tak jak forumka Nefercia 2.000 za mert kwadratowy to standart 2.500 średnio a 3.000 z wodotryskiem.

I chyba trzeba wziąć jakąś fuchę żeby na opcję standart było i pozwolenie wreszcie nareszcie dostać.

• 2 weeks później...

Skrót wiadomości lifting mieszkania trwa i mówi się trudno, część zrobiona, przedpokój rozwalony, duży nawet nie ruszony i ciągle sprzątam wiecie jak to po remoncie :wink:

Na Świeta wyjeżdżam wiec mam to w nosie, że nie skończone.

Ciągle biegam z młodą na rehabilitację a to trż troche czasu zajmuje, ale jest lepiej.

Ponieważ małż. i córcia maja urodziny to mam też inne sprawy na głowie typu prezenty i torty :D :D :D

Sprawy papierkowe z PNB sie ciagną... ale do przodu z rzeczy śmiesznych pt. Człowiek uczy się przez całe życie: wydawało mi się że mam wszystkie zapewnienia dostawy mediów i inne papiery a tu architekt rzuca pytaniem

czy mam " uzgodnienie odbioru nieczystości stałych?"

myślę gorączkowo o co kaman, o co kaman, kanalizacji brak, będzie szambo ale co uzgadniać, wywóz szamba, jestem blondynką czy co :o

od słowa do słowa już wiem co uzgadniać i nawet już załatwiłam ten świstek, ale że to też. Czy w naszym kraju na wszystko jest świstek i biuro???

Dodam że dzwoniłam najpierw do urzędu gminy nikt nie wie, odesłali mnie do zakładu usług komunalnych nikt nie wie, odesłali mnie do zakładu oczyszczania miasta i tam miła pani spisała sobie moje dane i wystawi mi zaświadczenie o odbiorze ŚMIECI i je prześle mam nadzieje szybko.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

No to tak w skrócie:

garaż już stoi

ogrodzenie nie bo pada i pada :evil:

Architekt- to była porażka, wszystko zrobi wszystko załatwi cena umówiona była na 3.000 no to ok, później + VAT :o, i tak szło, aż do 4.850, a jeszcze nawet kreski na projekcie to się wściekłam i zabrałam papiery bo do ilu byśmy doszli???

Znalazłam inną architekt no i zobaczymy.

Zmiany będą takie: na parterze zamiana miejscami spiżarki z przedsionkiem, w oknach narożnych słupki murowane, strop jednak terriva, okno w garażu w innym miejscu i chyba bez drzwi na ogród z gabinetu, dach z naczółkami z przodu i z tyłu.

No i to tyle zmian :wink:

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Uzgadnianie zjazdu część 1.

24 sierpnia,

złożylismy osobiście wniosek w gminie o uzgodnienie zjazdu z działki na drogę gminną, pani rzuciła okiem kazała zaznaczyć że po drodze jest działka sasiada i ok mamy dzwonić do 31 sierpnia papier będzie.

Po wkurzalismy się na naszą architekt jak mogła to przrgapić i na panią w starostwie wkońcu projekt leży tam już chwilę a ona dopiero teraz wyskakuje z tym zjazdem.

Ale poczekamy jeszcze tydzień i bedzie ok.

Uzgadnianie zjazdu część 2

1 września

po 2 telefonach i 2 wycieczkach do gminy ( bo nie miał kto podpisać) odebraliśmy postanowienie!? o przekazaniu sprawy do starostwa bo zjazd dotyczy drogi powiatowej!!!!!

Jedziemy do starostwa wściekamy sie na architektkę, na p. urzednik od pozwolenia i na p. urzednik z gminy od uzgodnień, że nie odróżnia drogi gminnej od powiatowej!!!

W starostwie ok p. rzuca okiem na dokumenty ok decyzja będzie za tydzień , proszę dzwonić, no to ok.

Jak już jestem w starostwie to idę pogadać do p. od PnB że sprawa się przeciągnie bo czekamy na to uzgodnienie zjazdu.

Rozmawiamy ładnie pięknie i ja tak pytam z zawodowej ciekawości jak oni te uzgodnienia wydają bo my pomiędzy naszą działką a drogą powiatową mamy prywatną droge sąsiada :o

Tu pani patrzy na mapę mruga oczami i mówi że my dostaniemy decyzję ale ODMOWNĄ bo nie mamy służebności przejazdu!!!

Ja już się gotuję, pytałam o to już parę razy wszystkich, ale co może wiedzieć petent.

Resztką przytomności mówię że z działki jest również wyjazd w drugą stronę na drogę. Pani nam to uprzejmie sprawdza, no oczywiscie jakoś wcześniej nie popatrzyła, tak droga gminna zjazd ok przez droge której jesteśmy współwłaścicielem, ale decyzja jest dalej potrzebna i mamy wrócić do urzedu gminy i zaczynać od poczatku.

Jestesmy wściekli jedziemy z powrotem do gminy.

Uzgadnianie zjazdu część 3

w gminie idziemy prosto do kierownika (podpisywał 1 decyzję), patrzy na dokumenty na mapę lekkie zdziwienie, potwierdza że decyzja starostwa będzie odmowna i jedyne wyjście to druga decyzja uzgadniajaca dojazd do drogi gminnej, zrobią to od ręki, ale potrzebujemy mapy do celów opiniodawczych :cry:

Umawiamy sie na jutro i jedziemy po mapę.

Nawet nikt nas nie przeprosił za swój błąd( p. od PnB było przykro) ba w stwrostwie leży wniosek bo nawet go nie wycofałam.

Jestesmy wściekli na max. porażajaca nie kompetencja i jedynie wizja że sprawę jednak pchniemy do przodu trzyma nas w pionie.

W katastrze ok po moich prośbach mapa będzie szybko ale jutro.

Uzgadnianie zjazdu część 4.

Mapy były na 13- tą tak jak się umówiłam (koszt 90pln :evil: ) Przemo zawiózł je do gminy, pana od decyzji nie ma, ale decyzja będzie po południu, albo jutro, no ok.

O 14 telefon, że decyzja jest do odbioru no to w samochód i do gminy, a z gminy do starostwa do p. od PnB.

Pani od PnB w lekkim szoku, że już załatwione i że teraz to już tylko PnB, oby :D