Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Kaśki.

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie..... no nie mogłam znaleźć komentarzy..... nikt do mnie nie zagląda czy co???

no dobra mam wodę i kanalizację jestem lżejsza o parę tyś. chyba mam ekipę do tynkowania, ale żeby nie zapeszyć:)

i co jest prawie nie możliwe a jednak dalej mam chore zatoki no żesz......łykam te antybole juz drugi rodzaj i nic dalej nie celny strzał bakteria ma się dobrze ja nie

nie..... no nie mogłam znaleźć komentarzy..... nikt do mnie nie zagląda czy co???

no dobra mam wodę i kanalizację jestem lżejsza o parę tyś. chyba mam ekipę do tynkowania, ale żeby nie zapeszyć:)

i co jest prawie nie możliwe a jednak dalej mam chore zatoki no żesz......łykam te antybole juz drugi rodzaj i nic dalej nie celny strzał bakteria ma się dobrze ja nie

Zaglądać, zaglądamy :) Przy tej pogodzie nawet nie chce się za bardzo pisać.... U nas po sąsiedzku jeszcze w starym poniemieckim domu jest 70cm wody w piwnicy!

Nie łykaj eksperymentów naszych konow...tj lekarzy i jedź zrobić wymazy. Bez tego będą zmieniać piguły, aż się uda :(

Cześć Kasiu :)

Tomek ma rację :) Od siebie mogę dodać, że na Chałubińskiego na mikrobiologii zrobią to dobrze.

Z tydzień temu mój najmłodszy pisklak dostał skierowanie na wymaz z nosa, przy czym pediatra była w niezręcznej sytuacji, bo wymaz powinien być pobrany przez laryngologa, a z góry było wiadomo, że pomażą w gabinecie zabiegowym tylko w nosie. Nawet mój mąż był zdziwiony - sam by mógł pobrać taki wymaz...

I po co się fatygować w ogóle na taki wymaz??

Pisałam Ci kiedyś ponownie PW z moją wyceną od hydraulika. Dostałaś, czy nie? Miałam wtedy problemy z wysłaniem wiadomości...

z tymi lekarzami..... ja chyba się jednak wybiorę do jakiegoś speca prywatnie będzie bez żadnych dziwnych kolejek i skierowań

jak ostatnio próbowałam zarejstrować dziewczyny (leczą się już po parę lat ) to alergolog i ortopeda najwcześniej lipiec a do lipca wszystko pełnopłatne wizyty więc jaka państwowa służba zdrowia?????

Aga oczywiście dostałam nawet Ci podziękowałam meilowo ba p. Adam już skończył pierwszy etap ale najlepszy numer to był jak się okazało że hurtownię z której ma materiał to prowadzi nasz znajomy:) wiec co tu dużo mówić

ze spraw czysto budowlanych to brama czeka w hurtowni

brak drzwi garażowych nie dość że kolor.... to rozmiar 110!!!! szukam

tynkarze wydziwiają nad skzynkami do rolet są lekko cofnięte w głąb 3 cm i bez doklejania styropianu się nie obejdzie nie wiem czy tylko u mnie tak jest ale miny mają takie jakby mieli tak robić po raz pierwszy (muszę polukać jak to w innych domach było rozwiązane)

a i wielki dylemat co pod styropian w wylewce skłaniam się do folii na i tu tak, ale jaka...... czekam na podpowiedzi dodam że mam już pierdylion rurek na podłodze.......

z tymi lekarzami..... ja chyba się jednak wybiorę do jakiegoś speca prywatnie będzie bez żadnych dziwnych kolejek i skierowań

jak ostatnio próbowałam zarejstrować dziewczyny (leczą się już po parę lat ) to alergolog i ortopeda najwcześniej lipiec a do lipca wszystko pełnopłatne wizyty więc jaka państwowa służba zdrowia?????

Ja mam zamiar położyć laskę na nich. Zbieram się i zbieram i zebrać nie mogę, ale w końcu wykupię polisę i za 130 zł miesięcznie cała rodzinka będzie miała darmowe wizyty lekarskie i badania. Postanowiłam, gdy ze skierowaniem udałam się do laboratorium i wyszłam bez paru ml krwi i bez 55 zł wrrrr...

Aga oczywiście dostałam nawet Ci podziękowałam meilowo ba p. Adam już skończył pierwszy etap ale najlepszy numer to był jak się okazało że hurtownię z której ma materiał to prowadzi nasz znajomy:) wiec co tu dużo mówić

Nic nie dostałam. O powiadomieniach nie wspomnę :(

Pozdrów od nas Adama :)

a i wielki dylemat co pod styropian w wylewce skłaniam się do folii na i tu tak, ale jaka...... czekam na podpowiedzi dodam że mam już pierdylion rurek na podłodze.......

Z pierdyliona się uśmiałam :)

My dawaliśmy żółtą folię i po sprawie. Ale pod tym pierdylionem rurek masz już papę?

Aga jakby Ci to delikatnie powiedzieć..... tylko nie krzycz...... nie mam

1. argumenty za papą czy za grubą folią to jak udowadnianie wyższości Swiąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą

2. jedno i drugie zostanie przedziurawione przy mocowaniu instalacji w stu miejscach więc położę folie dopiero po instalacjach

3. nawet najgorszy KB= mój był przeciwny papie

Pod chudziakiem mam już grubą folię i siatkę

Kogo nie ptyam to każdy ma pomysł "autorski" więc mój będzie taki:

gruba folia albo dwie cieńsze podwójnie (na te miejsca gdzie jest mało rur na inne jeszcze kombinuję) czy p. Adam mowił Ci o ewentualnym uzupełnianiu szczelin piaskiem????

2 razy styropian ( powinnam zacząć szukać jekiegoś w dobrej cenie)

folia aluminiowa

wylewka

kto ma lepszy pomysł słucham:)

Aga co u Ciebie bo wpadnę wkońcu na kontrolę!!!!

1. argumenty za papą czy za grubą folią to jak udowadnianie wyższości Swiąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą

2. jedno i drugie zostanie przedziurawione przy mocowaniu instalacji w stu miejscach więc położę folie dopiero po instalacjach

3. nawet najgorszy KB= mój był przeciwny papie

Mój także (o najgorszy) nie chciał papy. Papa poszła pod ściany, na resztę później folia. Dziury i tak będą ;) Papa na całości jak i parę innych pomysłów najpopularniejsze się na niniejszym forum :)

Jasne, że podziurawi się papa jak sito. Też bym już nie dawała śmierdzącej papy (tylko pod ściany coś porządniejszego). Folia jest teoretycznie tylko po to by oddzielić reagujące ze sobą chemicznie warstwy (np. styro i niektóre papy) lub i ułatwić poślizg wylewkarzom :) Sama folia nie stanowi żadnej warstwy izolacyjnej. U mnie w projekcie była aż 2x papa na lepiku :)

Tak sobie myślę, że styro nad chudziakiem chłonie wilgoć podciaganą kapilarnie z chudziaka. Gdy na styro pojawi się folia i wylewka, dostajemy zamknięty termos. czyli co? Może paroprzepuszczalną??

Eeeee... Jakbyśmy się tak przejmowali to mielibyśmy już siwe włosy:) (Ja juz kilka zanalazłam:))

Miałam na myśli z ta papą tylko tyle, że teraz na pierdyliony rurek ciężko będzie ułożyć folię i styro.... Gdyby rozłożyć folię przed rurkami też byłoby do bani - z folii zostałoby sito.

A skoro i tak źle i tak niedobrze, chyba lepiej wybrać najtańsze i najmniej pracochłonne rozwiązanie :)

Adam mowił Ci o ewentualnym uzupełnianiu szczelin piaskiem????

Na początku byłam oburzona jak on mi może z takimi bredniami wyjeżdżać. Sama próbowałam ułożyć styro naokoło kilku rurek i wiem, że albo jest niedokładnie i się styro kiwa albo robota stoi bo człowiek wkur@#$%^.:) Z tego najlepszy ten piasek. Ale u nas poszło 17 cm styro w posadzkę 5+2+10.

Teoretycznie powinno sie uzupełnić dziurska wszelkie np pianą niskorozprężną (część tak zrobiliśmy, ale to przy okrągłych balach ścian zewnętrznych).

Co u mnie?

Układam w głowie projekt nowego domu :)

Może będzie prąd w wakacje.

Wodę trzeba kopać (szczęście, że już można).

Poddasze ocieplamy od 3 miesięcy (z czego 9/10 roboty zrobione w pierwszym tygodniu).

Kupiliśmy płytki na cały parter za 1/10 ceny i się kłócimy jak je położyć (ja chcę się trzymać dylatacji posadzki, Konrad oczywista ma je w dupie).

Zrobili na autostradę tłuczniową.

Mamy już odebrany węzeł cieplny (nigdy więcej się na takie przeżycia nie piszę - pachnie jeszcze komuną).

I, przede wszystkim - mamy KOLOSALNEGO LENIA :)

:) u mnie też bez papy tylko 2x folia

Folia górą !!! Znaczy się pod styropianem, w sumie na samym dole ale górą w rankingu :)

Kasia z tymi naszymi tynkarzami gadałaś ? jestem ciekawa - to taka babska ciekawość :)

Pochwal się choćby na PW ile za tą elektrykę ubyło ci z portfela.

gruba folia albo dwie cieńsze podwójnie (na te miejsca gdzie jest mało rur na inne jeszcze kombinuję) czy p. Adam mowił Ci o ewentualnym uzupełnianiu szczelin piaskiem????

2 razy styropian ( powinnam zacząć szukać jekiegoś w dobrej cenie)

folia aluminiowa

wylewka

Mam identycznie ! rób tak, potem będziemy razem szukać rozwiązania jak to nie zda egzaminu :D razem raźniej :D

no to widzę że co do izolacji pod wylewką żadnej Ameryki nie odkryłam:)

Aga pięknie się wyspowiadałaś możesz czuć się zupełnie rozgrzeszona i kawał roboty za Wami gratulacje

w taką pogodę to lenistwo jest naturalne

pod ścianami fundamentowymi mam plastpapę raz i pod ścianami nośnymi i działowymi dwa myślę że starczy

1czyli co ta opcja z piaskiem to ok? myślałam jeszcze o styropianowych granulkach!?

2 chcemy osobiście układać styro czy to dziwne czy normalne?

Ryska z p. tynkarzem rozmawiałam widać że zna się na sprawie (chwalił Twój domek no i inwestorów oczywiście) ale pojawił się jeszcze jeden (polecany muszę go sprawdzić oczywiście) ma nam wycenić i prawdopodobnie wyjdzie taniej o 5 zł na metrze ale pożyjemy zobaczymy co wybierzemy nie wiem ale za namiary na pana tynkarza bardzo dziękuję:)

robocizna za przyłacze, rolety, elektrykę, tv, alarm, internet i 100 innych cudów wyszło 9000 po małym rabacie tak więc czasami warto mieć teścia elektryka:)

Ps

Aga co to było za cudo od p. Rafaela bardziej folia czy papa (miałam zapisane w skrzynce ale pi... pi....mamy nowe forum)

Edytowane przez Kaśka73

1czyli co ta opcja z piaskiem to ok? myślałam jeszcze o styropianowych granulkach!?

Najlepiej coś ciepłego! A piasek ukryć się nie da, nie należy do ciepłych. My zgodziliśmy się na piach, bo przy 17 cm styro i tak nam rybka, czy piach czy coś cieplejszego...

2 chcemy osobiście układać styro czy to dziwne czy normalne?

Normalne, że chcecie. Ale...

Adam z Pawłem zrobią to w dwa dni, a Wy w 2 tygodnie.

Za 2 zeta za metr to katorga. Przypomnij sobie te pierdyliony rurek na podłodze!

Ja, oszczędna kobieta - ODRADZAM - szkoda nerwów. Zaoszczędź na czymś innym.

Adam bardzo kulturalnie układał ten styro, nie musieliśmy zwracać uwagi, że dziury. W dodatku piorunem poszło.

Powiedz, że nie chcesz piachu i tyle.

Ps

Aga co to było za cudo od p. Rafaela bardziej folia czy papa (miałam zapisane w skrzynce ale pi... pi....mamy nowe forum)

Nie mam pojęcia :eek:

Znajomy mówił, żeby za dach płacić dopiero po ulewnych deszczach i stwierdzeniu że nic nie przecieka. My oczywiście zapłaciliśmy już za cały :( i też nam komin jeden przesiąka :(

Kasiu wołaj dachowca na poprawkę i patrz czy wełna nie nasiąkła (o ile masz ją założoną ) My mamy już ocieplone poddasze i to nas najbardziej martwi , że dopiero jak wełna przesiąknie wodą to bedzie widać na płytach czy przecieka :(

Zaglądać, zaglądamy :) Przy tej pogodzie nawet nie chce się za bardzo pisać.... U nas po sąsiedzku jeszcze w starym poniemieckim domu jest 70cm wody w piwnicy!

Nie łykaj eksperymentów naszych konow...tj lekarzy i jedź zrobić wymazy. Bez tego będą zmieniać piguły, aż się uda :(

Zaglądamy, czytamy...ino pisać się nie chce.

Na zatoki polecam inhalacje z Mucosolvanu. Ale inhalatorem elektrycznym. Obkurcza naczynia i rozrzedza wydzielinę, dzięki czemu lepiej się oddycha i łatwiej spływa /znaczy można się wysmarkać/ ^-ty rok tak się leczę i całej rodzince polecam i DZIAŁA.

Znajomy mówił, żeby za dach płacić dopiero po ulewnych deszczach i stwierdzeniu że nic nie przecieka. My oczywiście zapłaciliśmy już za cały :( i też nam komin jeden przesiąka :(

Kasiu wołaj dachowca na poprawkę i patrz czy wełna nie nasiąkła (o ile masz ją założoną ) My mamy już ocieplone poddasze i to nas najbardziej martwi , że dopiero jak wełna przesiąknie wodą to bedzie widać na płytach czy przecieka :(

Święta racja. Inaczej się nie sprawdzi.

Rysko lepiej teraz, niż później jak będziecie mieszkali.

Kasia, czy w swoich oknach pościągałaś już folię ochronną ? Ja cały czas zastanawiam się czy ściągać czy nie. Z jednej strony chciałabym, żeby już chociaż okna jakoś wyglądały, a z drugiej boje się, że przy tynkowaniu z zewnątrz, zakładaniu parapetów porysują profile... hmm.... i sama nie wiem co robić. Mam taki dylemat "chciałabmym, a się boję" :)

Cześc sprawdzam sytuacje na froncie :)

My na zrobilismy tak 1) dysperbit,

2) 2x folia 2mm

3) styropian weddle uznania wylewkarza

4) folia 1x 2mm

wylewkarz ma przywieźć dylatację, siatkę i utwardzacz do cementu.

dysperbit jest zamiast papy i swietnie sprawdza sie pod truylionem rur na podłodze, sie je podnosi i smaruje, a pewnośc że od gruntu woda sie nie przebije przez to gumowe coś jest duża.

pzdrw