Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Kaśki.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas budują gazociąg a swoją drogą śmieszna sytuacja wyszła w lecie zgadaliśmy się z sąsiadem w sprawie ogrodzenia i gadu gadu, że gazem bedziemy ogrzewać mamy warunki itd. o on na to :o że tu gazu nie ma i nie będzie że gazociągi wszystkim odmówiły itd. mąż mu musiał warunki pokazać żeby uwierzył i się raban zrobił bo gazownia buduje nowy gazociąg dla kilku ulic tylko zapomnieli ludzi zawiadomić że będzie gaz

• 2 weeks później...

witam w mioch progach

masz piękną działkę o takiej pod lasem marzyłam a mam pole pole łyse pole i ambitne plany na ogród po świętach zaczniemy od ogrodzenia bo na razie mały remont w mieszkaniu (mam w przedpokoju kolerek orzech włoski ale tapetę :wink: ) nad mieszkaniem się ciągle zastanawiam sprzedawać wynająć

Kasiu,

czym macie zamiar ogrodzić działkę, jakiego rodzaju płotem?

Kurcze my mamy działkę pomiędzy czterema innymi i od ulicy będzie tylko brama, więc wydawać pieniądze na coś , czego nie widać i na dodatek mamy zamiar posadzić może jakieś iglaki przy płocie. W związku z tym zastanawiamy się nad czymś co będzie spełniać rolę ogrodzenia i nie będzie drogie :)

Tak mnie dzisiaj naszło na serio bardzo, bo kosztorys kosztorysem, wycena wyceną, ale ile tych PLN będzie kosztował ten mój dom :o

Czytałam na wp.pl że teraz budowa ma być tańsza ale czy to prawda?

Kombinuje tak jak forumka Nefercia 2.000 za mert kwadratowy to standart 2.500 średnio a 3.000 z wodotryskiem.

I chyba trzeba wziąć jakąś fuchę żeby na opcję standart było i pozwolenie wreszcie nareszcie dostać.

Do tego co wyliczysz dodaj 20-30%, to tak z praktyki własnej :) Przy okazji, cena za metr tak naprawdę dotyczy całkowitej powierzchni, nie użytkowej. Mój dom ma użytkowej ok 125m2, a całkowitej 178m2 i do tego raczej trzeba przyłożyć 2000zł/m2 - chociaż u mnie wyjdzie ok 1700zl/m2 przy niemałej pracy własnej, w miarę tanich ekipach i samodzielnym kupowaniu wszystkiego z nastu miejsc.

Pocieszający dla Ciebie będzie prawdopodobnie "kryzys" - materiały wciąż drogie, ale ekipy zaczynają spuszczać z tonu... dasz radę :)

ps. Megana - siatka i tylko siatka plus zwykłe słupki - przykład masz w moim dzienniku, za najgrubsza 3mm płaciłem ok 11zł/m2 a cieńsze są tańsze. Oczywiście bez podmurówki.

Kasiu , piękny Twój domek.

Obliczasz koszty - my już po wyborze ekip.

Dach mamy wycenę 17800zł

sso bez dachu 24500zł

wcześniej miałam ekipę, która wyceniła domek na 60tys. z dachem (tak po znajomości) - już wiem dlaczego TMK ich niechciał, nie dziwię się.

Jak tylko wyleczę kolanko (jutro może pojadę do Trzebnicy do szpitala) to bierzemy się za ogrodzenie.

TMK gdzie się zaopatrywałeś w ogrodzenie?

wcześniej miałam ekipę, która wyceniła domek na 60tys. z dachem (tak po znajomości) - już wiem dlaczego TMK ich niechciał, nie dziwię się.

Jeżeli mówisz o tej ekipie, która rok temu budowała zaraz za sołtysowicami (namiar chyba od Ciebie Aniu?) to fakt. Pierwsze wrażenie takie sobie, dokładność murowania przeciętna i ceny zaporowe. Niektórzy nadal żyją w roku 2007...

Tak naprawdę przy budowie poraz któryś przekonałem się że z rodziną i znajomościami, to najlepiej na zdjęciu.... Za każdym razem trwało to znacznie dłużej i z fochami. np kolega jeszcze ze szkoły - w środę dzwonię że potrzebuje na cito dwie wywrotki piasku płukanego (ekipa czeka...), "ok jutro będzie" - przywozi po 1,5 tygodnia i do dziś obrażony, że usłyszał ode mnie małe co nie co i nie odebrałem transportu...

Jak tylko wyleczę kolanko (jutro może pojadę do Trzebnicy do szpitala) to bierzemy się za ogrodzenie.

TMK gdzie się zaopatrywałeś w ogrodzenie?

W Domasławiu (za węzłem bielańskim):

"55-040 (p-ta Kobierzyce) Domasław, Wrocławska 13

(Tel) 0713118961"

słupki także brałem od nich, bodajże 8zł/szt ale sam czyściłem je i malowałem (zwykłe grubościenne pocięte rury)

[quote name="

ps. Megana - siatka i tylko siatka plus zwykłe słupki - przykład masz w moim dzienniku, za najgrubsza 3mm płaciłem ok 11zł/m2 a cieńsze są tańsze. Oczywiście bez podmurówki.[/quote]

TMK -Przeanalizujemy tą siatkę również :) :)

Napisz co ile słupek 1m czy co 1,5m?

Pozdrawiam