Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Kaśki.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

walczymy lub jak kto woli wykańczamy się - dom?!

skrót prac:

wykopany rów pod rury kanalizacyjne ( ręcznie, koparka nie wjedzie bo za mało miejsca),

wykłuta dziura w szambie (wykonanie mój mąż)

dom w 90% ocieplony (wykonanie ekipa, zakupy ja uff...)

wybrane kafle do małej łazienki (poczytuję to sobie za b.duży sukces)

wybrane kafle do garażu i kotłowni

stelaże zrobione w 70% (przy pomocy rodzinki)

czekam nadal:

na drzwi do garażu (zamówione na początku sierpnia)

muszę kupić:

płytki klinkierowe na parapety chciałam granit ale raz że cena a dwa że nie znalazłam ładnego kolorku takiego co to od razu wpada w oko

Edytowane przez Kaśka73

• 3 weeks później...

czesc

prace to się chyba już nigdy nie skończą, ale trochę popchnęliśmy to wszystko do przodu:

1. ocieplenie zrobione (bez tynku), poszło sprawnie ale radość popsuł nam zgrzyt przy rozliczaniu dom nam urósł do 300 mkw jest 192mkw!!! ale ostatnio jestem nieczuła zupełnie na argumenty że ciężki rok (a ja to mam lekki!!!???)

2. przyjechały długo oczekiwane drzwi (jak zadzwonili z hurtowni że jadą to nie mogłam słowa wykrztusić byłam przygotowana na wyklepaną regułkę że trudno i że czekam dalej)i nawet są już (wreszcie?) wstawione (miałam szczerą chęć też się wstawić jak przyjechały), kolor mają idealny cenę też o takie chodziło

3. kafle w garażu i kotłowni kupione położone zafugowane przez mojego teścia aktualnie schną (w LM spotkaliśmy się z TMK-mi)

4. kupiłam parapety zewnętrzne i czekam na parę suchych dni

5. stelaże w trakcie została jedna garderoba (same pie%$ skosy wkleję zdjecia pogladowe bo bliźniaczka już zabudowana) i łazienka

czekam:

1. na podłączenie gazu halo to ja!!! termin jest do końca miesiąca

2. na drzwi wejściowe

muszę kupić:

1. grzejniki i kociol gazowy

2. prezenty na Mikołaja:)

Te ostatnie wymienione przez Ciebie zakupy to chyba sama przyjemność ? :)

Pochwal się tymi parapetami zew. My na razie za przykładem TMK-ów mamy solidnie zaklejone ocieplenie i tak mamy zamiar wytrzymac tegoroczną zimę z nadzieją że nic złego się nie stanie. Takze zakup parapetó jeszcze przed nami i szukam dobrych namiarów ;)

Małgosiu no staramy się:)

Ryska co do parapetów to sprawdzałam różne ja potrzebuję 30 cm długie: te polecane przez Tomka też obdzwoniłam ale nie były tańsze, dzwoniłam też do Szymanowa i ostatecznie kupiłam w LM takie same są w Obi z cerradu

zła jestem dzisiaj na siebie bo pogoda super i teść chciał je dzisiaj zakładać a ja głupia wczoraj mu to wybiłam z głowy myślałam ze bedzie mróz i śnieg tak mówili w prognozie pogody wyrr.....

zastanawiam się czy pod parapety nie wkleić takiej taśmy (bitumiczna chyba jak do membran dachowych akurat mam?) czy to już przesada? Proszę o opinię jak macie???

wogóle od tych koniecznych, niezbędnych...... itd itp ( wstaw odpowiednie słowo) izolacji zaczynam chyba wariować:)

doszłam do wniosku że największym wrogiem naszych domów jesteśmy my żywe mostki termiczne i jeszcze parujemy !

Odnośnie parapetów to również obdzwoniłam sprzedawce TMKa i licząc z kosztem transportu (bez względu czy swój czy zlecony) koszt parapetów w LM również wydawał mi się taki sam. My również potrzebujemy 30-tek. I chyba na tym LM skończymy ale dopiero na wiosnę.

Pogodę sprawdzaj na METEO. Dla nas najbardziej wiarygodna i sprawdzalna.

Co do wariacji nt. izolacji to właśnie kładziemy na sufit w garażu styropian 10 cm (nad garażem jest pokój). Nie jesteś sama :hug:

Odnośnie parapetów to również obdzwoniłam sprzedawce TMKa i licząc z kosztem transportu (bez względu czy swój czy zlecony) koszt parapetów w LM również wydawał mi się taki sam.

Szanowne Panie co miały z matmy w szkole? :D Kupowałem po 2,2zł/szt, jazda +/- 25zł, w LM płytki 5-6zł/szt. Czyli LM 700zł (140szt), tamten 308zł + 25zł. To samo? :D

z matmy 4:)

cena za 30 cm 7,5 pln x 100szt = 750 w LM 5,4 sztuka x 100= 540 I co?

Wybacz ten "mój" miał 30cm po 2,85, a nie 5,40. Cztery stówy do przodu, czy się komuś opłaca jechać czy nie, nie mam zamiaru oceniać :)

http://allegro.pl/parapet-rozmiary-braz-orzech-ksztaltka-klinkier-i1316697203.html

Wczoraj mąż "wyłożył" styropianem 1/2 sufitu w garażu a już temperatura w pokoju nad garażem wzrosła o 2 st. C

Ten pokój od początku był dla nas problemowy. Najpierw zepsuty był rozdzielacz, potem wiało z kontaktów no i cały czas był nie ocieplony od spodu. Dzisiaj kupujemy resztę styro i wyklejamy do końca.

Co do parapetów to jak we wrześniu pytałam w LM to cena była 4,00 zł za 1 szt.

TMK nie wiem o co chodzi z tą firmą F ale mi wycenili sztukę po 7,5 (gdyby nie cena to kupiłabym u nich jestem z tych którym opłaca się pojechać:)) widziałam że teraz cena na aukcji jest 2,85 nie ogarniam

w LM cena tych parapetów urosła z dnia na dzień aktualnie ok 6 pln sztuka w obi ciut mniej

Ryska jaki gruby kleisz styro? mam 8 paczek 5cm i jeśli to nie za grubo to nie zawaham się go użyć:) kleicie z siatką czy może być bez?

Na allegro rzeczywiście cena parapetów 2,85 zł / szt. brutto + 120 zł brutto za transport za 140 płytek wychodzi 519 zł w LM we wrześniu było 4zł / płytkę (identyczną z allegro) więc wyszło 560 co daje nam 41 zł różnicy a ta różnica nie była dla mnie opłacalna bo my jesteśmy impulsywni i prawie zawsze potrzebujemy towaru na wczoraj a to prawie zapewni nam LM. Skoro warunki cenowe zmieniły się na korzyść alle. to będę mieć to na uwadze przy zamawianiu parapetów. Uff :D

Dzisiejsza inf. z LM cena parapetu 30x14,8x1,3 wynosi 5,40 zł brutto za 1 szt. bez transportu :)

Kleimy 10 cm styro na razie bez siatki bo nie ma czasu i kasy na jakieś siatki i kleje. Z tym styropianem nie powinno się nic złego stać, przecież jest w garażu tylko na suficie :D Docelowo ma być siatka, klej, tynk ew. farba. Ale chcemy jeszcze ocieplić jedną ścianę wewnątrz garażu więc to nam trochę w czasie zejdzie. Najważniejszy sufit.

Dlatego, że ściany są z porothermu :) Zdejmij gniazdo i zakituj dziurę przy kablu - silikon, akryl, gips czy co tam jest w domu :)
Święta prawda :D U nas wieje tylko u góry, ale kumpel ma właśnie z porothermu i wieje mu wszędzie. To, że wieje to niby normalka :(

Oj co do okna. Drewno jest dobrym izolatorem, ale jak to ładnie wykończyć ? :confused: