Spirea 30.01.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 dom w Smolcu mały, ale chodziło mi o układ zabudowy. Podobnie u Anuli, aby pokazać wyciągnięcie zabudowy do końca. Przypomniałam sobie, że muszę zacząć szukać miejsca dla Małej na przyszły rok. Tatarak, gdzie wysyłasz Juniora? - do szkoły, przedszkola czy oddziału przedszkolnego przy szkole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.01.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Kaśka, po przeprowadzce zmieniacie jej szkołę czy jak? Spireo - rozmawiałam z wychowawczyniami w grupie i rodzicami innych dzieci z grupy i zrobimy tak, jak od początku postulował mąż: Junior zrobi zerówkę jeszcze raz w przedszkolu. Argumenty: 3 posiłki, świetnie przystosowana sala z własną toaletą, super plac zabaw - wszystko takie, jak potrzeba dzieciom w tym wieku. I klasa w ogóle odpada - co z tego, że mały umie czytać i pisać, jeśli każde pojawienie sie pani z innej grupy (np. jak wychowawczyni zachorowała), że są łzy i dramaty nie potrafi pojąć, że czasami trzeba się zająć czymś, co go akurat w tej chwili nie interesuje; albo że trzeba przegłoskować słowo "kot", chociaż "jest głupie" i wolałby "halabardnik z wielką maczugą" Z kolei w zerówce w szkole zajęcia są tylko do 13, potem jakaś świetlica. Dzieci jedzą własne kanapki z herbatą. W razie awarii toaletowej - trzeba przejść w mokrych spodniach dłuuugi korytarz z sali do łazienki. Po co nam te stresy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 u nas problem może być taki, że nie będzie miejsca w przedszkolu. Muszę więc w lutym zebrać się i sprawdzić jaka jest sytuacja. W ubiegłym roku w takim oddziale przedszkolnym była właśnie świetlica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.01.2012 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 wiesz co zmiana szkoły jakoś (ach te amerykańskie filmy) podświadomie źle mi sie kojarzy dla Ani wogóle przeprowadzka będzie ogromnym stresem ona w tym mieszkaniu mieszka od zawsze już kiedyś w żartach powiedziła że się przywiąże i już zobaczymy jak będzie z dojazdami maj czerwiec i podejmiemy decyzję mój mąż i tak codziennie będzie jeździł do pracy są to 3 przecznice od szkoły dużym utrudnieniem jest ten pożal się Boże plan lekcji moja kuzynka ma podobną sytuację jak Ty i mała zostaje na drugi rok w zerówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.01.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 u nas problem może być taki, że nie będzie miejsca w przedszkolu. Muszę więc w lutym zebrać się i sprawdzić jaka jest sytuacja. W ubiegłym roku w takim oddziale przedszkolnym była właśnie świetlica. przecież dla dziecka objętego obowiązkiem szkolnym/przedszkolnym nie może zabraknąć miejsca?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.01.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ania lubi budowę? może ją jakoś zaangażować przez udział w pracach wykończeniowych? wybieranie farb i zasłonek do własnego pokoju itp.? ale pewnie już o tym pomyśleliście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.01.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 no tak, ale chodziło nam o inne przedszkole - prywatne, które dostaje dopłaty z Gminy i stawki są te same. Inne, które braliśmy pod uwagę, to to, gdzie chodzi córka kolegi z naszego osiedla i tam już nie było miejsca. Ogólnie ten rok będziemy dowozić do aktualnego, żeby nie przenosić w trakcie. Na kolejny rok nie ma jednak szans tego pociągnąć. Obawiam się, że nie damy rady codziennie dowozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.01.2012 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ta... to są te "dodatki" do budowy dla mam posiadających dzieci które wcale nam nie ułatwiają Tataraczku Ania budowę uwielbia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.01.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 taka przeprowadzka to ciężkie doświadczenie nawet już dla nieco starszych dzieci. Mała cieszy się, wczoraj pokazywałam jej mebelki i dałam planner Stuvy do projektowania, to powiedziała, że bardzo chciałaby się przeprowadzić. Ale też pyta, prawie ze łzami, do jakiego przedszkola pójdzie, bo przecież w tym obecnym jest jeszcze jedna grupa wyżej i tam powinna iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 30.01.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Kaśka, po przeprowadzce zmieniacie jej szkołę czy jak? Spireo - rozmawiałam z wychowawczyniami w grupie i rodzicami innych dzieci z grupy i zrobimy tak, jak od początku postulował mąż: Junior zrobi zerówkę jeszcze raz w przedszkolu. Argumenty: 3 posiłki, świetnie przystosowana sala z własną toaletą, super plac zabaw - wszystko takie, jak potrzeba dzieciom w tym wieku. I klasa w ogóle odpada - co z tego, że mały umie czytać i pisać, jeśli każde pojawienie sie pani z innej grupy (np. jak wychowawczyni zachorowała), że są łzy i dramaty nie potrafi pojąć, że czasami trzeba się zająć czymś, co go akurat w tej chwili nie interesuje; albo że trzeba przegłoskować słowo "kot", chociaż "jest głupie" i wolałby "halabardnik z wielką maczugą" Z kolei w zerówce w szkole zajęcia są tylko do 13, potem jakaś świetlica. Dzieci jedzą własne kanapki z herbatą. W razie awarii toaletowej - trzeba przejść w mokrych spodniach dłuuugi korytarz z sali do łazienki. Po co nam te stresy? nasz Mateusz idzie do zerówki w nowej szkole ( nie ma w okolicy przedszkola z zerówką), natomiast Ola do pierwszej klasy gimnazjum w budynku obok podstawówki (liczę na to że siostra będzie brata odbierać..czasami ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.01.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 trzeba i to wziąć "na klatę", ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 30.01.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 a propos emocji związanych z przeprowadzką córka się zapiera że niby nie chce, chociaż są momenty że podpytuje o nowe meble do pokoju itd, natomiast Mati cieszy się, pyta np. co więcej zbudowali , a co z moim pokojem itd. najgorzej to chyba kot zniesie przeprowadzkę, coś o tym słyszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.01.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 khb, ja dla swoich kotów już planuje zakup feromonów i takiej pasty uspokajającej - poszprycuję je kilka dni przed i kilka dni na miejscu. rozpuszczę te feromony i może sie jakoś zaaklimatyzują, ale też czuję, że łatwo nie będzie. syn raczej na razie nie ma problemu z perspektywą przeprowadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Kaska73,udało się Wam spotkać w weekend "starą paczką grupową"?bo "zlot czarownic" doszedł do skutku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.01.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 khb z tym odbieraniem przez siostrę to raczej opcja "czasami" i to bardzo czasami:) mamy chyba podobną różnicę wieku miedzy dziećmi u mnie 6 lat i lekko nie jestjakie Ty masz doświadczenia? tu ukłon w stronę Spirei:) Tataraczku ja mam delikatną klatę ... dla kota mam już psikadło sprubóję przechytrzyć sierściucha wojgoc "czarownice" górą ale z nami "starymi" co się odwlecze... dużo ludzi trzeba dogadać terminyco z podłogą - Twoją jest jakiś wybór bo lekko straciłam wątek?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 u mnie wybór na finishdeska jatoba select - a co u Ciebie?co do dzieci to u mnie też róznica 6lat - 15 do 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.01.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 po 1. jak duża ta deska?2. też mam dzieci 15 i 9? liczone na roczniki3. troszke mi żal że sie z Wami nie poznałam osobiście:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 1. 14/140/1100 i 14/140/9002. wychodzi na to, że mamy dzieci z tych samych roczników:)3. żal byłby uzasadniony, gdyby czarownice Ciebie zapraszały;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 30.01.2012 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 1.z jakiej firmy (może być priv)2.napisze to wprost nie są to nasze wspólne dzieci żeby nie było (i pewnie jesteśmy w podobnym wieku)3.co racja to racja ja z tych starych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 1. w sensie producenta czy dealera?2. wspólnie mamy czwórkę dzieci:wiggle:- wychodzi mi , ze starsza pociecha ma tak samo na imie:), młodsze rózni się płcią3. stara:confused: to wyłącznie stażem na FM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts