Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Kaśki.

Recommended Posts

dom w Smolcu mały, ale chodziło mi o układ zabudowy. Podobnie u Anuli, aby pokazać wyciągnięcie zabudowy do końca.

Przypomniałam sobie, że muszę zacząć szukać miejsca dla Małej na przyszły rok. Tatarak, gdzie wysyłasz Juniora? - do szkoły, przedszkola czy oddziału przedszkolnego przy szkole?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaśka, po przeprowadzce zmieniacie jej szkołę czy jak?

Spireo - rozmawiałam z wychowawczyniami w grupie i rodzicami innych dzieci z grupy i zrobimy tak, jak od początku postulował mąż: Junior zrobi zerówkę jeszcze raz w przedszkolu. Argumenty: 3 posiłki, świetnie przystosowana sala z własną toaletą, super plac zabaw - wszystko takie, jak potrzeba dzieciom w tym wieku. I klasa w ogóle odpada - co z tego, że mały umie czytać i pisać, jeśli każde pojawienie sie pani z innej grupy (np. jak wychowawczyni zachorowała), że są łzy i dramaty :( nie potrafi pojąć, że czasami trzeba się zająć czymś, co go akurat w tej chwili nie interesuje; albo że trzeba przegłoskować słowo "kot", chociaż "jest głupie" i wolałby "halabardnik z wielką maczugą" ;) Z kolei w zerówce w szkole zajęcia są tylko do 13, potem jakaś świetlica. Dzieci jedzą własne kanapki z herbatą. W razie awarii toaletowej - trzeba przejść w mokrych spodniach dłuuugi korytarz z sali do łazienki. Po co nam te stresy?

wiesz co zmiana szkoły jakoś (ach te amerykańskie filmy) podświadomie źle mi sie kojarzy :)

dla Ani wogóle przeprowadzka będzie ogromnym stresem ona w tym mieszkaniu mieszka od zawsze już kiedyś w żartach powiedziła że się przywiąże i już:)

zobaczymy jak będzie z dojazdami maj czerwiec i podejmiemy decyzję mój mąż i tak codziennie będzie jeździł do pracy są to 3 przecznice od szkoły dużym utrudnieniem jest ten pożal się Boże plan lekcji

moja kuzynka ma podobną sytuację jak Ty i mała zostaje na drugi rok w zerówce

u nas problem może być taki, że nie będzie miejsca w przedszkolu. Muszę więc w lutym zebrać się i sprawdzić jaka jest sytuacja. W ubiegłym roku w takim oddziale przedszkolnym była właśnie świetlica.

przecież dla dziecka objętego obowiązkiem szkolnym/przedszkolnym nie może zabraknąć miejsca?!

no tak, ale chodziło nam o inne przedszkole - prywatne, które dostaje dopłaty z Gminy i stawki są te same. Inne, które braliśmy pod uwagę, to to, gdzie chodzi córka kolegi z naszego osiedla i tam już nie było miejsca. Ogólnie ten rok będziemy dowozić do aktualnego, żeby nie przenosić w trakcie. Na kolejny rok nie ma jednak szans tego pociągnąć. Obawiam się, że nie damy rady codziennie dowozić.

taka przeprowadzka to ciężkie doświadczenie nawet już dla nieco starszych dzieci. Mała cieszy się, wczoraj pokazywałam jej mebelki i dałam planner Stuvy do projektowania, to powiedziała, że bardzo chciałaby się przeprowadzić. Ale też pyta, prawie ze łzami, do jakiego przedszkola pójdzie, bo przecież w tym obecnym jest jeszcze jedna grupa wyżej i tam powinna iść.

Kaśka, po przeprowadzce zmieniacie jej szkołę czy jak?

Spireo - rozmawiałam z wychowawczyniami w grupie i rodzicami innych dzieci z grupy i zrobimy tak, jak od początku postulował mąż: Junior zrobi zerówkę jeszcze raz w przedszkolu. Argumenty: 3 posiłki, świetnie przystosowana sala z własną toaletą, super plac zabaw - wszystko takie, jak potrzeba dzieciom w tym wieku. I klasa w ogóle odpada - co z tego, że mały umie czytać i pisać, jeśli każde pojawienie sie pani z innej grupy (np. jak wychowawczyni zachorowała), że są łzy i dramaty :( nie potrafi pojąć, że czasami trzeba się zająć czymś, co go akurat w tej chwili nie interesuje; albo że trzeba przegłoskować słowo "kot", chociaż "jest głupie" i wolałby "halabardnik z wielką maczugą" ;) Z kolei w zerówce w szkole zajęcia są tylko do 13, potem jakaś świetlica. Dzieci jedzą własne kanapki z herbatą. W razie awarii toaletowej - trzeba przejść w mokrych spodniach dłuuugi korytarz z sali do łazienki. Po co nam te stresy?

nasz Mateusz idzie do zerówki w nowej szkole ( nie ma w okolicy przedszkola z zerówką), natomiast Ola do pierwszej klasy gimnazjum w budynku obok podstawówki (liczę na to że siostra będzie brata odbierać..czasami :))

a propos emocji związanych z przeprowadzką

córka się zapiera że niby nie chce, chociaż są momenty że podpytuje o nowe meble do pokoju itd, natomiast Mati cieszy się, pyta np. co więcej zbudowali :lol2:, a co z moim pokojem itd.

najgorzej to chyba kot zniesie przeprowadzkę, coś o tym słyszałam ;)

khb, ja dla swoich kotów już planuje zakup feromonów i takiej pasty uspokajającej - poszprycuję je kilka dni przed i kilka dni na miejscu. rozpuszczę te feromony i może sie jakoś zaaklimatyzują, ale też czuję, że łatwo nie będzie. syn raczej na razie nie ma problemu z perspektywą przeprowadzki :)

khb z tym odbieraniem przez siostrę to raczej opcja "czasami" i to bardzo czasami:) mamy chyba podobną różnicę wieku miedzy dziećmi u mnie 6 lat i lekko nie jest

jakie Ty masz doświadczenia?

tu ukłon w stronę Spirei:)

Tataraczku ja mam delikatną klatę ... dla kota mam już psikadło sprubóję przechytrzyć sierściucha

wojgoc "czarownice" górą ale z nami "starymi" co się odwlecze... dużo ludzi trzeba dogadać terminy

co z podłogą - Twoją jest jakiś wybór bo lekko straciłam wątek?!