Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejazdzka z kobieta za kolkiem albo zdrowie...

maysee

Recommended Posts

Zadałeś pytanie:

Czy któraś z Was drogie Panie znakomicie jeżdżące parkuje tyłem zatoczki, lub po łuku na lusterka?

które moim zdaniem sugeruje, że kobiety według Ciebie nie potrafią wykonać wspomnianej czynności. Gdyby Twój pogląd wyrażał przekonanie, że potrafią w równym stopniu jak mężczyźni, to chyba byś tego pytania nie zadał :D

Jeśli się mylę, to mnie popraw :roll:

Wracając do parkowania na lusterka, to była to jedna z podstawowych umiejętności praktycznych, których uczono mnie na kursie (bez żadnych bramek, placów itp., normalnie na zwykłych parkingach) i na to właśnie kładziono największy nacisk. Było to dawno, w 1980 roku, więc może od tego czasu zmieniły się priorytety szkolenia praktycznego kierowców. :-?

1. Zadałem to pytanie Wam drogie Panie piszące i chwalące się w tym wątku swymi umiejętnościami prowadzenia auta. Stwierdziłyście wszystkie ( chyba wszystkie ) ,że umiecie. Chwała Wam za to. Źle wnioskujesz. Ja nie wyraziłem żadnego poglądu. Zadałem pytanie. Wydaje mi się że dość precyzyjnie sformułowane.

2. Ja zdawałem 10 lat po tobie- tego nie uczyli. Wręcz kazali się odwracać. teraz zdaje się też każą.

3. I niestety większość kręci łbem na lewo i prawo. Jak następnym razem pojedziesz na zakupy to zamiast zaraz lecieć w regały, posiedź z 15 min w samochodzie. Włącz sobie dobrą muzykę i obserwuj co się dzieje na parkingu. :lol:

pozdrawiam

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zdawałam w 94 roku - nie mówili NIC o uzywaniu lusterek. Musiałam sie tego dopiero nauczyć pracując w mojej pierwszej firmie, gdzie jeździło sie w teren Poldkiem ciężarowym z budą i po prostu inaczej niż na lusterka sie nie dało ;-) Nie muszę chyba dodawać, że na tę naukę za dużo czasu nie dali ;-)

W 88 roku też się kazali odwracać :lol:

A na lusterkach nauczył mnie wjazd na działkę - trzeba tyłem w niezbyt szeroką bramę trafić, zjechać ostro w dół i zmieścić się między drzewem a płotem :lol: Niewielu kolegów decyduje się na wjazd do nas tyłam a ja ciągle tak muszę :wink:

W 88 roku też się kazali odwracać :lol:

A na lusterkach nauczył mnie wjazd na działkę - trzeba tyłem w niezbyt szeroką bramę trafić, zjechać ostro w dół i zmieścić się między drzewem a płotem :lol: Niewielu kolegów decyduje się na wjazd do nas tyłam a ja ciągle tak muszę :wink:

No to masz zjazd jak u mojej teściowej :D , tyle,ze ona bogu ducha winna gruszę wycieła, jak kilka razy w nia przytrąbiła. :D

Zadałeś pytanie:

Czy któraś z Was drogie Panie znakomicie jeżdżące parkuje tyłem zatoczki, lub po łuku na lusterka?

które moim zdaniem sugeruje, że kobiety według Ciebie nie potrafią wykonać wspomnianej czynności. Gdyby Twój pogląd wyrażał przekonanie, że potrafią w równym stopniu jak mężczyźni, to chyba byś tego pytania nie zadał :D

Jeśli się mylę, to mnie popraw :roll:

Wracając do parkowania na lusterka, to była to jedna z podstawowych umiejętności praktycznych, których uczono mnie na kursie (bez żadnych bramek, placów itp., normalnie na zwykłych parkingach) i na to właśnie kładziono największy nacisk. Było to dawno, w 1980 roku, więc może od tego czasu zmieniły się priorytety szkolenia praktycznego kierowców. :-?

1. Zadałem to pytanie Wam drogie Panie piszące i chwalące się w tym wątku swymi umiejętnościami prowadzenia auta. Stwierdziłyście wszystkie ( chyba wszystkie ) ,że umiecie. Chwała Wam za to. Źle wnioskujesz. Ja nie wyraziłem żadnego poglądu. Zadałem pytanie. Wydaje mi się że dość precyzyjnie sformułowane.

2. Ja zdawałem 10 lat po tobie- tego nie uczyli. Wręcz kazali się odwracać. teraz zdaje się też każą.

3. I niestety większość kręci łbem na lewo i prawo. Jak następnym razem pojedziesz na zakupy to zamiast zaraz lecieć w regały, posiedź z 15 min w samochodzie. Włącz sobie dobrą muzykę i obserwuj co się dzieje na parkingu. :lol:

pozdrawiam

Cały czas się zastanawiam dlaczego tak sformułowałeś to pytanie :roll:

Ciekawska jestem :lol:

widze ze dyskusja kwitnie, postaram sie was troche pogodzić, ale tylko troche.

ogólnie uważam ze facxeci sa lepszymi kierowcami i nie decyduje o tym kwestia szowinizmu tylko genetyki, mamy lepsza orientacje w terenie, kierunkach i szybciej podejmujemy decyzje, na drogach jestesmy dynamiczniejsi i agresywniejsi niz kobiety. Ja w 6 lat zrobiłem samochodami róznymi 180 000 i nieraz uniknąłem wypadku bo zachowałem zimna krew, a troche tych suytuacji było, jednak nie przeszkodziło mi to w dachowaniu i to 3 razy za jednym zamachem. miałem za duże cisnienie w opanach (akurat tego dnia miałem zamiar spuścić) wpadłem w poslizg i nie zdążyłem wyprowadzic samochodu na własiwy tor bo drogowcy usypali górki z piachu w krawędzi jezdni, oczywiscie dostałem mandat, a przczyna wypadku była nadmierna preędkośc pomimo tego ze nie przekroczyłem dozwolonej. A teraz peuenta są ludzie z którymi do sdamochodu nie wsiądę bez wzgledu na płeć.

Z szowinizmem się zgodzę, z genetyką ... raczej nie. Lepsza orientacja w terenie - zgoda, podobno udowodnione, ale pozostałe argumenty jakoś do mnie nie przemawiają.

Jeżdzę od 1974 roku. Łatwo było zdać egzamin. Tego nie ukrywam. Wkrótce po egzaminie podjąłem pracę, gdzie dojazd do klienta był codziennością. I wiele tysiecy kilometrów miesięcznie, rocznie. Nieważne było zmęczenie, pogoda, samopoczucie. Klient był najważniejszy.

Teraz, przejeżdżam sporo ponad 30.000 km rocznie, więc 180.000 w ciągu 6 lat kolego, to pryszcz. A dynamika jazdy i agresywność to dwie zupełnie różne sprawy.

Jeśli wpadłeś w poślizg, to Twoja nieumiejetność. Umiejętnością jest... niewpadnięcie w poślizg lub jego opanowanie na samym początku. To, że nie przekroczyłeś dozwolonej, na danym odcinku predkosci Cię nie usprawiedliwia. PRĘDKOŚĆ POWINNA BYĆ TAKA, BYŚ ZAWSZE MÓGŁ PANOWAĆ NAD SAMOCHODEM, W KONKRETNYCH WARUNKACH DROGOWYCH, BIORĄC POD UWAGĘ SWOJE DOŚWIADCZENIE, STAN TECHNICZNY SAMOCHODU ITD. pO PROSTU WSZYSTKO. Tych co tego nie uwzględniaja nazywam mistrzami jazdy po prostej. Wybacz, jeśli poczujesz się urażony, ale zbyt dużo krzyży jest w przydrożnych drogach.

Zastanów się.

Pozdrawiam

Tomek

Cieszynianka,

zastanawiaj sie dalej :lol: skoro proste wyjasnienie Tobie nie wystarczy. :wink:

Tomek

Pamietam, kiedyś Hołek opowiadał w 3ce, jak dachował cywilną Celicą ( jeździł wtedy też rajdową jej wersją). Wpadł w poślizg, chciał wyprowadzić gazem, ale sie niedało ( za słaba była w porównaniu z WRC) . Opowiadał jakie było zdziwienie przypadkowych ludzi wyciągających go z rowu, gdy zobaczyli z kim mają do czynienia. Był wtedy świerzym Vce mistrzem Europy. Każdemu się zdaża, a chyba nie stwierdzisz że Hołek nie jest dobrym koierowcem :lol:

Wczoraj pojechałem jako pasażer (na szczęście) do Tjanjin.

Rollercoaster to jest pikuś w porównaniu z tym co tu sie dzieje.

Pozdrawiam mistrzów kierownicy

hej

Mam nadzieję, ze tym co napisze przebiję madd :oops: 8) :lol:

-"Żaba ! Weż się wkoncu w garść i zrób sobie prawo jazdy , bo to kalectwo żeby nie umiec jeździć..!!!!!!!!!!".- od lat powtarzał mi Miras

- Mam to gdzies! :evil: :evil: :evil: Wystarczy mi rower- odpowiadałam

Potem powoooooli zaczęłam dojrzewać do tego, ze to rzeczywiście wstyd nie umieć jeździć samochodem, bo to bardzo przydatna umiejtność i wygoda. Wilekorotnie musiałam doginac na autobus w mroźne albo upalne dni, a auto stało w garażu nieuzywane. Pomyślałam sobie, ze zbudowałam dom, przezycięzyłam chorobe , wiec niby dlaczego miałabym nie dac rady nauczyć isę jeździć samochodem. :roll:

W końcu zapisałam się na kurs prawa jazdy :o : 8) 8)

Przerażona wsiadłam do samochodu i spytałam co do czego. Instruktor cierpliwie wyjasniał wszytsko, ale ja bardzo szybko zapominałam. :oops: :oops:

Wieczorami dla utrwalenia wsiadałam do focusa i zmieniłam biegi " na sucho".

Pierwsze jazdy to była istna farsa. Zupłenie nie kumałam o co chodzi z tym sprzęgłem :o :o :o i myliłam pedały :oops: :oops: Spocona, sponiewierana i z lekka załamana wracałam do domu i pocieszałam się zimnym piwem :oops: :D

Instruktor zadwał dziwne polecnia, np. prosze wycofać w prawo, na co odpowiadłam pytaniem -czyli ???? :roll: :roll: :oops: :lol: .

Tuz pzred egzaminem n aprwo jazdy przyszłam na zajęcia bardzo skoncentrowana, bo obiecałam sobie, ze zadziwię instruktora swoimi umiejtnościami 8) 8) 8)

- Gosiu, prosze przygotowac się do jazdy- słyszę polecenie

Skupiona na maxa zapinam pasy, ustawiam fotel, lusterka, włączam światła, wciskam sprzęgło , wrzucam wsteczny , prawy kierunkowskaz i z satysfakcją patrzę na instrukrota i mówię

- widzisz jaka jestem dzisiaj przygotowana 8) . Zaskoczyłam Cię co? :wink:- mówię uśmiechnięta od ucha do ucha :D

-No to jedź- odpowiada

cholera jasna , dlaczego to auto nie jedzie :roll: :roll: -myslę .

- Andrzej, chyba samochód się zepsuł :roll: :roll: :o :o , bo nie chce jechać!!!!!!!!

- bez włączonego silnika to zaden nie pojedzie- odpowiada instruktor

:o :o :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nie żebym uważał kobiety za istoty niższego rzędu - z pewnością nie. Moja żona i córka radzą sobie nieźle. Facetów - debili za kierownicą też już wielu widziałem. Ale Wam drogie Panie w większości naprawdę brakuje jakiegoś "ośrodka parkowania" w centralnym układzie nerwowym. I to nie Wasza wina. 8)

hi,hi,hi....chciałabym zobaczyc mężczyznę,który by się przyznał,że JEGO kobieta jest istotą niższego rzędu,przecież Wy mili panowie wszystko musicie mieć naj....

od samochodu począwszy skończywszy na tym co w gatkach,ale to juz postęp że kobieta ma status istoty :lol: pozdrawiam

Oorbus, Hołek jest bardzo dobrym kierowcą i do tego jest medialny. :D

Wracajac do jego wypadku, kazdemu sie może zdarzyc, popełnił błąd zakładając, że cywilna Celica jest jak Celica WRC.

Nie myśl, że jeżdżę jak ostatni patałach, powoli analizując sytuację. Nie, jeżdżę dość szybko, dynamicznie, a jednocześnie płynnie. Też nie uniknąłem wypadków. Jeden samochód doszczętnie skasowałem, błędów nie popełnia ten, co nic nie robi. Naruszam czasami przepisy ruchu drogowego, zwłaszcza tam, gdzie oznakowanie drogi woła o pomste do nieba.

Pozdrawiam

Kiedys zaczalem z zona rejestrowac glupie zachowania na drodze i staralismy sie zawsze stwierdzic czy kieruje baba czy chlop... ku zmartwieniu mojej feministycznej zony okazalo sie ze niestety wiecej kobiet wykazywalo gorsze zdolnosci panowania nad autkiem...

zaczelismy sie zastanawiac dlaczego tak jest..

Moim zdaniem przyczyna moze byc taka, ze kobiety rzadziej jezdza niz mezczyzni... wiekszosc kierowcow to faceci. jak gdzies jada razem to zawsze facet prowadzi. kobieta to zwykle szofer jak facet wypije. poza tym wydaje mi sie ze faceci poprostu lubia jezdzic, tak jak grac w pilke.

Trening czyni mistrza...

chlopy nie narzekajcie na baby bo jak karza wam gotowac to zobaczycie kto jest lepszym kucharzem... statystycznie kobiety, ale akurat u mnie w domu to ja lubie bardziej gotowac. lubie, wiec to robie, wiec mi to dobrze wychodzi. jakbym nie lubil to by mi pewnie nie wychodzilo...

Jak chcecie byc obiektywni to pytajcie o umiejetnosci kobiety ktore lubia jezdzic...

Kiedys zaczalem z zona rejestrowac glupie zachowania na drodze i staralismy sie zawsze stwierdzic czy kieruje baba czy chlop... ku zmartwieniu mojej feministycznej zony okazalo sie ze niestety wiecej kobiet wykazywalo gorsze zdolnosci panowania nad autkiem...

zaczelismy sie zastanawiac dlaczego tak jest..

Moim zdaniem przyczyna moze byc taka, ze kobiety rzadziej jezdza niz mezczyzni... wiekszosc kierowcow to faceci. jak gdzies jada razem to zawsze facet prowadzi. kobieta to zwykle szofer jak facet wypije. poza tym wydaje mi sie ze faceci poprostu lubia jezdzic, tak jak grac w pilke.

Trening czyni mistrza...

chlopy nie narzekajcie na baby bo jak karza wam gotowac to zobaczycie kto jest lepszym kucharzem... statystycznie kobiety, ale akurat u mnie w domu to ja lubie bardziej gotowac. lubie, wiec to robie, wiec mi to dobrze wychodzi. jakbym nie lubil to by mi pewnie nie wychodzilo...

Jak chcecie byc obiektywni to pytajcie o umiejetnosci kobiety ktore lubia jezdzic...

U nas odwrotnie :lol: jak jedziemy razem, to zawsze ja, bo denerwuje mnie jak nie w porę redukcja biegu, albo zmiana na wyższy, ucho mam czułe. Lubię jeżdzić i nic na to nie poradzę, że nie cierpię siedzieć na innym miejscu niż to z kierownicą :evil: (z kimkolwiek bym nie jechała :-? )

Jednocześnie zdaję spbie sprawę, że to jakieś zboczenie :oops:

2. to nie ja się przechwalam jakim jestem świetnym kierowcą. nie muszę nic nikomu udowadniać. Jeżdżę nie tak znowu dużo - ok 35tys/rok po drogach prawie całej europy ( wsch/zach/pół). Tutaj w ChRL, czy w Kairze nawet nie odważyłbym się wsiąść za kółko, więc od miesiąca tylko mnie wożą :lol:

O0rbusie, zajrzyj tutaj. :lol:

http://deser.pl/deser/1,97052,6254654,Pytania_z_testu_na_chinskie_prawo_jazdy.html

tomku 1950 idąc twoim torem myslenia:

kierowcy rajdowi sa najgorszymi kierowcami bez wyobraźni bo ciągle mają wypadki (nie ma rajdu bez wypadku)

a jeżdzenie wolniej zapewnia bezpieczeństwo

czy to że dobry kierowca nie pozwala na poslizg

Ja uwazam inaczej

dobry kierowca to taki, który wpadajac w poślizg niekontrolowany jest w stanie zachować ziną krew i zareagować

jesli chodzi o jeżdzenie wolniej niestety nie uchroni cie przed smiercią, nie chce tu poruszac szczegółów ale ojciec kolezanki zginął jadąc 40/h.

a jesli chodzi o ilośc kilometrów to 180 000 podzielić na 6 lat to daje 30 000 rocznie, a przy jeździe prywatnym samochodem to duzo.

Niestety w niekontrolowany poslizg zwykle wpada się ze względu na zły stan drogi a u nas w kraju jest on żałosny nieraz wyprowadziłem samochód z takiego poslizgu, tym razem nie zdążyłem pisałem dlaczego

Za stan dróg odpowiada państwo bo ono nas kaze za nieprzestrzeganie przepisów i zastanawiam sie dlaczego same nie odpowiada za swoje niedbalstow bo gdyby nie te kupki z piachem to było inaczej i dlaczego dostałem mandat skoro nie złamałem przepisów (tłumaczenie policjanta bo zawsze jak przyjeżdzaja to komus wypisują, przecież drogowcą nie wypisze).

A jesli chodzi o dostosowywanie predkości do warunków na drodze nie musisz mi nic pisać tego dnia było wilgotno i jechałem duzo wolniej niż zwykle, tylko prosze nie pisz mi ze widocznie za szybko bo gdybym jechał 50 i miał wypadek to zawsze ktos powie to trzebabyło jechać 30

bez urazy

Pozdrawiam

kierowcy rajdowi sa najgorszymi kierowcami bez wyobraźni bo ciągle mają wypadki (nie ma rajdu bez wypadku)

Ja uwazam inaczej

dobry kierowca to taki, który wpadajac w poślizg niekontrolowany jest w stanie zachować ziną krew i zareagować

jesli chodzi o jeżdzenie wolniej niestety nie uchroni cie przed smiercią, nie chce tu poruszac szczegółów ale ojciec kolezanki zginął jadąc 40/h.

a jesli chodzi o ilośc kilometrów to 180 000 podzielić na 6 lat to daje 30 000 rocznie, a przy jeździe prywatnym samochodem to duzo.

Niestety w niekontrolowany poslizg zwykle wpada się ze względu na zły stan drogi a u nas w kraju jest on żałosny nieraz wyprowadziłem samochód z takiego poslizgu, tym razem nie zdążyłem pisałem dlaczego

Za stan dróg odpowiada państwo bo ono nas kaze za nieprzestrzeganie przepisów i zastanawiam sie dlaczego same nie odpowiada za swoje niedbalstow bo gdyby nie te kupki z piachem to było inaczej i dlaczego dostałem mandat skoro nie złamałem przepisów (tłumaczenie policjanta bo zawsze jak przyjeżdzaja to komus wypisują, przecież drogowcą nie wypisze).

A jesli chodzi o dostosowywanie predkości do warunków na drodze nie musisz mi nic pisać tego dnia było wilgotno i jechałem duzo wolniej niż zwykle, tylko prosze nie pisz mi ze widocznie za szybko bo gdybym jechał 50 i miał wypadek to zawsze ktos powie to trzebabyło jechać 30

bez urazy

Pozdrawiam

Ja uwazam inaczej

bez urazy

Pozdrawiam

Równie często ze względu na nadmierną prędkość oraz kiedy na przykład nagle trzeba zahamować :-?

W Polsce rekord niemożliwy.

771 prób x termin co 2 miesiące /w Gdyni/ - daje 1540 miesięcy, czyli 128 lat z hakiem.

Koszty też inne.

771 prób x ok. 100zł za podejście = ok. 77.000 zł...

:roll: