pepe28 27.01.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 WitamMam pytanko ostatnio widziałem u kolegi podłączony piec na groszeki wymiennik ciepła mały prostokąt za 1200zł mówił mi że to bardzo dobrebo podobno oszczędzić można do 30% opału może ktoś sie wypowiedzieć w tym temacie czy ma racje i po co ten wymiennik tak naprawdę jest.Z góry wielkiedzieki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 27.01.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam Ja mam taki mały prostopadłościan, kosztował coś ok.800zł i nazywa się wymiennik płytowy. Ale u mnie to on nie służy do oszczędzania energi (raczej są na nim straty) a do połączenia układu otwartego instalacji gdzie pracuje kocioł na paliwo stałe z układem zamkniętym instalacji w której pracuje kocioł gazowy. Więc albo twojemu koledze ktoś naopowiadał bzdur albo mówimy o innych wymiennikach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.01.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam Mam pytanko ostatnio widziałem u kolegi podłączony piec na groszek i wymiennik ciepła mały prostokąt za 1200zł mówił mi że to bardzo dobre bo podobno oszczędzić można do 30% opału może ktoś sie wypowiedzieć w tym temacie czy ma racje i po co ten wymiennik tak naprawdę jest.Z góry wielkie dzieki za podpowiedzi Albo to nie jest wymiennik, albo kolega opowiada bajki. Wymiennik tylko przekazuje ciepło z jednego układu do drugiego i to nie w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 27.01.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam podobno oszczędzić można do 30% opału Te cholera ,a 50% nie da rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.01.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam podobno oszczędzić można do 30% opału Te cholera ,a 50% nie da rady? Wtedy trzeba zamontować dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.01.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Wtedy trzeba zamontować dwa Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.01.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 mój wymiennik płytowy oszczędza 40% opału oraz 15% energii elektrycznej potrzebnej do zaoszczędzenia opału - suma sumarum tracę na nim pewnie niecałe 1% opału bo ociepliłem go styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 mój wymiennik płytowy oszczędza 40% opału oraz 15% energii elektrycznej potrzebnej do zaoszczędzenia opału - suma sumarum tracę na nim pewnie niecałe 1% opału bo ociepliłem go styropianem Widzisz jak oszczędności się mszczą? Jak byś zamontował trzy to miałbyś nadmiar energii, choć z drugiej strony w cieplejsze dni musiałbyś schładzać czynnik klimatyzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.01.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 a mój wymiennik jest okrągły i woda przepływa przez niego laminaranie i daje 300% oszczędności jak ktoś sobie życzy to mogę odstąpić kilka procent oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.01.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 a mój wymiennik jest okrągły i woda przepływa przez niego laminaranie i daje 300% oszczędności jak ktoś sobie życzy to mogę odstąpić kilka procent oszczędności Bzdura. Przy przepływie laminarnym można osiągnąć najwyżej 273% oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.01.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Bzdura. Przy przepływie laminarnym można osiągnąć najwyżej 273% oszczędności. No niezupełnie - bo on ma pulsatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.02.2009 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam. Bzdura. Przy przepływie laminarnym można osiągnąć najwyżej 273% oszczędności. A to dla czego przy wymienniku płytowym z zastosowaniem podwójnego komina konwekcyjnego uzyskuję tylko 180% a przecież wymiana z zastosowaniem konwekcji jest jednak lepsza od laminarnej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts