Kasia242 27.01.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Chcę kupić działkę,ale się budować za 4-8 lat ,czy można tak sobie kupić i trzymac działkę?bo słuchy mnie doszły ze muszę budować...jak to jest?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 27.01.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 jak nie wybudujesz to ci zabiora działkę, później cały majatek, wsadza do wiezienia a na koniec rozstrzelają Własność rzecz święta - nie musisz nigdy się budować. (tylko płacić podatek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.01.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Chcę kupić działkę,ale się budować za 4-8 lat ,czy można tak sobie kupić i trzymac działkę?bo słuchy mnie doszły ze muszę budować... jak to jest? pozdrawiam Nikt Cie nie zmusi do budowania-no chyba że da Ci kasę. Jedyne co mogą nakłonić Cie do dbania o czystość i wygląd terenu na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 27.01.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 wiem, wiem....to w zeszłym roku weszły te przepisy.... jak masz działkę to musisz budować.... jak masz rower - musisz jeździć.... masz wibrator - musisz pxxx..... gorzej jak masz wibrator i jesteś w domu sam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 27.01.2009 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 wyczułem lekką ironię Ale jak to jest? wyobrażcie sobie dzielnicę domków jednorodzinnych i pomiędzy 10ha trawnika bez niczego.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.01.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 wyczułem lekką ironię Ale jak to jest? wyobrażcie sobie dzielnicę domków jednorodzinnych i pomiędzy 10ha trawnika bez niczego.... pozdrawiam No i jest Twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.01.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 wyczułem lekką ironię Ale jak to jest? wyobrażcie sobie dzielnicę domków jednorodzinnych i pomiędzy 10ha trawnika bez niczego.... pozdrawiam No i jest Twoja .....trawa Naprawdę może być i tak jak pisałem jeśli urośnie na niej trawa na tyle duża i na tyle nieprzyjazna ze będzie wyglądać na zaniedbaną i zaśmieconą to jeśli ktoś z sąsiadów złoży skargę masz obowiązek ją ściąć i zapobiec np rozsiewaniu się chwastów, a zalegające śmieci posprzątać. Nic więcej-kiedy i co na niej zrobisz zależy od Ciebie i PZPM lub gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 27.01.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 i robisz grila dla kumpli ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 27.01.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Chyba, że kupisz działkę np. od gminy, gdzie w umowie kupna - sprzedaży gmina zobowiąże Cię w konkretnych terminach do rozpoczęcia i zakończenia budowy. Niezachowanie tych terminów np. w przypadku użytkowania wieczystego, skutkuje zwiększeniem opłat za to użytkowanie. Gmina może też żądać zwrotu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 27.01.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 ja mam sąsiada który w okolicy ma działke przeszło 1ha. Obecnie ta działka jest użytkowana przez innego sąsiada rolnika w ramach dzierżawy - rok w rok rośnie tam pszenica. Nie mierzyłem tego dokładnie ale tak "na oko" to ta działka będzie mieć ze 40x300m przy czym dłuższym bokiem przylega do drogi. Facet, a własciwie można powiedzieć że już dziadek bo grubo ponad 60tke ma na karku jedyne co robi na tej swojej działce to od czasu w ramach relaksu... kosi miedze Raz byłem świadkiem przekomicznej sytuacji z jego udziałem Do dziadka przyjechało małżeństwo wypasioną terenówką i zagadują dziadka czy nie chciałby sprzedać tej działki albo chociaż częsci, a dziadek stoi tak przed nimi w roboczych ciuchach, na nogach gumofilce i z grymasem na twarzy mowi "eeee nieeee, ja tam pieniędzy nie potrzebuję" gdybyście mogli zobaczyć miny tych przyjezdnych... strasznie mi sie ta akcja podobała Dodam że dziadek jest sam i mieszka w chatce ktora na pierwszy rzut oka wygląda jak duży szałas. jednym słowem ma dziadek jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.01.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Chcę kupić działkę,ale się budować za 4-8 lat ,czy można tak sobie kupić i trzymac działkę?bo słuchy mnie doszły ze muszę budować... jak to jest? pozdrawiam Nie wprawadzajcie człowieka w bład .!!!! Oczywiście ze musisz budować , po zakupie działki masz 12 miesięcy , innaczej zostanie zmienione jej przeznaczenie z budowlanej na rolną i będziesz musiał uprawić tą ziemię . A to kłopot jak nie masz sprzętu. Musisz budować !!!!!! Możesz zacząc od gromadzenia materiałów , w przypadku kontroli to bardzo duży plus . Ja mogę Ci już sprzedać prawie za darmo z upustem 2-3% materiały które mi zostały . Parę różńmych płytek , pół worka kleju , worek cementu , pocięte płyty K-G , 5 palet , 1,2 m2 kotski brukowej , kilka gniazdek i porę metrów przewodów elektrycznych ............ Oczywiście transport po Twojej stronie . MOgę ci oczywiście wysłać to kurirerem podaj adres . Jak się nie zdecydujesz to zostaje ci rolnictwo , ale tu ja ci nie pomogę na tym się nie znam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 28.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Chcę kupić działkę,ale się budować za 4-8 lat ,czy można tak sobie kupić i trzymac działkę?bo słuchy mnie doszły ze muszę budować... jak to jest? pozdrawiam Nie wprawadzajcie człowieka w bład .!!!! Oczywiście ze musisz budować , po zakupie działki masz 12 miesięcy , innaczej zostanie zmienione jej przeznaczenie z budowlanej na rolną i będziesz musiał uprawić tą ziemię ..... . i zostanie zapisany do KRUSu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 28.01.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Oczywiście ze musisz budować , po zakupie działki masz 12 miesięcy , innaczej zostanie zmienione jej przeznaczenie z budowlanej na rolną i będziesz musiał uprawić tą ziemię Podaj podstawę prawną jak możesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 28.01.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 ja ja ja podam! podstawą prawną jest ogólnie przyjete na tym forum robienie sobie jaj kiedy ktoś zadaje mega głupie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 28.01.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 No i już sknociłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.01.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 wyczułem lekką ironię Ale jak to jest? wyobrażcie sobie dzielnicę domków jednorodzinnych i pomiędzy 10ha trawnika bez niczego.... pozdrawiam wyglada jak na co dzien podeslac kilka takich zdjec? mijam takie osiedla jak jade do biura a jedna nawet nalezy do kolegi 3 biurka dalej, kupil z 10 lat temu i tyle - dziura w szeregowcu jest piekna rodzice dawno temu mieli uzytkowanie wieczyste i faktycznie jak w jakims tam terminie nie zaczeli by sie budowac dzialke by zabrali. tak wiec uzyskali pozwolenie, odczekali, nawiezli gruzu, odczekali, wykopali dziure, odczekali ... pozmienialy sie przepisy, dzialke wykupili na wlasnosc, lezala odlogiem z 20 lat i nagle nas bylo stac na dom, rodzice dzialke przepisali no i ponad pol roku juz mieszkamy we wlasnym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkii 28.01.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 ile po kupnie działki można nie budować? juz 0 dni 0 godzin 0 minut 0 sekund po kupnie dzialki mozna nie budowac... wczesniej niestety nie mozna sie nie budowac potem masz 6 miesiecy okienka niebudowalnego po czym znowu trzeba sie budowac. Polecam lakture ustawy " O przymusie budowlanym , okienku niebudowlanym i innych waznych rzeczach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 28.01.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Chcę kupić działkę,ale się budować za 4-8 lat ,czy można tak sobie kupić i trzymac działkę? Teoretycznie można nie budować ile się chce - ale w PL wszystko jest możliwe. Opowiem pokrótce historię jednej działki - kupiona 2 pokolenia temu. Działka była kupiona rolna, przez kilka lat (i dwa pokolenia) państwo próbowało ją zabrać na różne sposoby (bezskutecznie). W końcu uchwalono dla tego terenu plan zagospodarowania terenu (który jednak upadł) przewidujący działki budowlane. Dla połowy działki wystąpiliśmy o zatwierdzenie planu (czy jakoś tak) i zostały wydzielone działki budowlane. Po iluś latach przepisy się zmieniły i działki przestały być budowlane (bo nie ma planu) - co ciekawe podatku z automatu nie zmieniają . Później pojawiła się możliwość budowy na podstawie wstępnych warunków ale coś obok musi być wybudowane (a nie jest) itd. Tak więc - nie - nie musisz budować Ale przepisy u nas zmieniają się średnio co roku i bez wróżki nie będziesz wiedział czy po iluś latach nadal będziesz mógł się budować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 28.01.2009 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 ok jaja sobie porobiliście fajnie Ale jak widzę są sprzeczności chyba że to też jaja są... Może to głupie pytanie ale nigdzie nie znalazłem na nie jasnej odpowiedzi... To w końcu można czy nie? Oczywiscie logicznie biorąc to moja własnosć jest i moge robic co chce ale to tylko niby bo; -mając samochód nie moge robic co chce -mieszkanie tez -ba nawet komórka na karte nie daje mi pełnej wolnośći,o czym przekonuje się non stop nie mogąc wykorzystac swoich pieniedzy...więc tym bardziej taka działka na pewno podlega jakims prawnym przepisom,pytanie tylko jakie to przepisy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.01.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 -mając samochód nie moge robic co chce Dziwne...ja mam samochód i mogę robić co chcę... oczywiście w granicach obowiązującego prawa. Nie mogę np. rozjeżdżać ludzików jak ślimaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts