Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile prętów na zbrojenie stropu

Recommended Posts

Mam taki problem.

W projekcie strop terriva, a my będziemy mieli lany... Ile mam policzyć prętów i jakie na taki strop. Stropu będzie załóżmy około 100m2.

Czy ktoś mi może pomóc tak mnięj więcej. Ile Wam zeszło.

Teraz mam w kosztorysie fi12 - 1,6, fi8 - jakieś śladowe ilości, a fi6-115kg.

POMOCY :)

Mam taki problem.

W projekcie strop terriva, a my będziemy mieli lany... Ile mam policzyć prętów i jakie na taki strop. Stropu będzie załóżmy około 100m2.

Stropy się PROJEKTUJE tzn trzeba na podstawie projektu, rozmieszczenia ścian, zebrania obciążeń wyliczyć siły w płycie potem wyliczyć ile zbrojenie to przeniesie a potem wiedzieć gdzie, co ma być odgięte - powinien powstać rysunek zbrojenia i na podstawie rysunku robi się zestawienie. Wtedy dowiesz ile kupić zbrojenia.

A tak to wróżenie z fusów.

Ale ja się tylko pytam ile Wam poszło przy podobnej powierzchni.

Kierownika nie mam, bo nawet pozowlenia jeszcze nie mam ale kupować już mogę, prawda?

Architekta mam oczywiście :D ale jest w tej chwili niezdolny do kontaktu, bo leży w szpitalu. Pech co zrobić.

Ceny są okazyjne więc chciałabym chociaż mnięj więcej wiedzieć ile tam może pójść.

Będę naprawdę bardzo wdzięczna za jakieś konkrety.

Mam taki problem.

Stropy się PROJEKTUJE tzn trzeba na podstawie projektu, rozmieszczenia ścian, zebrania obciążeń wyliczyć siły w płycie potem wyliczyć ile zbrojenie to przeniesie a potem wiedzieć gdzie, co ma być odgięte - powinien powstać rysunek zbrojenia i na podstawie rysunku robi się zestawienie. Wtedy dowiesz ile kupić zbrojenia.

A tak to wróżenie z fusów.

No ok.

Ale choć tak mniej więcej czy to będzie wielkość 1 tony czy raczej 3 ton? Rozumiem, że głównym prętem będzie tam pręt fi12?

Ludzie spokojnie nie męczcie dziewczyny bo jak widzicie Ona chce tylko wcześniej zaopatrzyć się w stal póki jest tania a nie probować samowolki budowlanej :)

ja na dom 140m2 ze stropem lanym o pow okolo 130m2 kupiłem 2.1 tony fi10 i 600 kilo fi 12. Myśle że spokojnie wystarczy. fi8/6 do wiazania kupie przed samą budową bo tak jak piszesz tego zawsze są minimalne ilości

No właśnie fi6 i 8 to ja sobie kupię później a teraz chcę kupić więcej bo jest tanio. No ale teraz nie wiem. Piszesz, że u ciebie zeszło więcej fi10, hmm to jednak pozsotaje mi się wstrzymać z zakupem do czasu rozmowy z architektem.

Chyba kupię tylko na ławę :( ale dzięki za odp. przynajmniej bardziej konkretna :)

Możesz kupić fi 12 , powiesz projektantowi że masz zakupione na przykład 2 tony takiego drutu bo ja bym gdzieś tyle kupił i niech liczy strop pod ten drut. Braknie dokupisz , zostanie wykorzystasz do innych celów.

albo fi10 i powiedzieć tak samo jak radzi filip :) masz tu zesatwienie stali na mój strop 130m2.

http://img101.imageshack.us/img101/6917/obraz1063zh8.th.jpg

Mam taki problem.

Jeśli powierzchnia bez podparcia nie większa niż 6mx6m to kratki o boku 17cmx17cm z prętów fi 12 w jedną stronę i fi 10 w drugą stronę (tak mi policzył kierownik budowy), pod ścianami nośnymi i działowymi jeśli są z pełnej cegły (nie g/k) robisz podciągi (belki) 25cm x 25 cm.

Ogólnie to musi ci policzyć kierownik budowy lub architekt.

Napisałem poglądowo jak było u mnie.

U mnie podobna powierzchnia poszło około 1,7 t stali.

Mąż coś pamięta, że architekt mówił o fi12. Spróbuję się skontaktować z architektem i zapytać, może będzie kojarzył. Dzięki za odpowiedzi.

Ojoj.....Jak architekt rzeczywiście jest architektem z wykształcenia i mówi o prętach zbrojeniowych to ............. no no ..... rzadkość..... mi się nie zdarzyło spotkać :o

Mąż coś pamięta, że architekt mówił o fi12. Spróbuję się skontaktować z architektem i zapytać, może będzie kojarzył. Dzięki za odpowiedzi.

Ojoj.....Jak architekt rzeczywiście jest architektem z wykształcenia i mówi o prętach zbrojeniowych to ............. no no ..... rzadkość..... mi się nie zdarzyło spotkać :o

to chyba powinien być pan konstruktor a nie architekt ;)

architekci wymyslają- a konstruktorzy ich wodą studzą i potem próbują to policzyć ;)