Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

Witam

Ostatnimi czasy trafiło w me ręce ciekawe i niezwykle przydatne urządzenie - a mianowicie Termal Imager Ti10 FLUKE .

Oczywiście grzechem by było nie sprawdzić działania tej kamery i przy okazji nie sprawdzić swojej chałupy :lol:

Dokonałem wnikliwych pomiarów i po analizie ich wyników nasuwa mi się pytanie : w wielu miejscach na łaczeniu ścian i stropu widzę niebieskie ślady - obszary o niższej temperaturze tychże narożników - hmmm - przede wszystkim wystepuje to w wykuszach na krawędzi stropu - co bardziej mnie to dziwi ponieważ ocieplone tam jest 20cm styro ...

Czy ktoś robił sobie takie pomiary ?? - czy w narożnikach łączenia ścian ze stropem z reguły jest "zimniej" czy źle to ociepliłem bądź wykonałem ?? / strop monolityczny , ściany z Maxa 30cm + styro /.

Foto poniżej :

http://img150.imageshack.us/img150/7647/ir000139zh7.png

http://img217.imageshack.us/img217/3047/ir000158nn5.png

http://img218.imageshack.us/img218/6186/ir000159ua0.png

http://img134.imageshack.us/img134/6765/ir000169yr8.png

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może masz szparę na łączeniu styro i masz taki mostek.

Wpadnij do mnie z tym ;).

pzdr

Niemożliwe - sam to ocieplałem - bałem się mostków - ocieplić wykusz i zaizolować przeciwwilgociowo to sztuka i bałem się to zlecić "fachowcom" .

Przyłozyłem się bardzo .

Zwłaszcza że takie zimniejsze obszary wystepują również na łączeniu ścian z sufitem w innych pomieszczeniach ... - pierwsze foto to łazienka , czwarte foto salon .

Za daleko :lol:

jeśli miał bym zgadywać to - wilgoć, Nie taka grzybogenna, tylko w narożnikach jest gorsza wentylacja i zostaje jej więcej, dlatego jest zimniej

szukaj potwierdzenia lub odrzucenia tej teorii u adama_mk

No tak - to w końcu nowy dom - dopiero po pierwszym sezonie grzewczym - jeszcze dobrze nie wygrzany i osuszony ...

Wilgotność wewnątrz stale monitoruje - mam w budynku wilgotność na poziomie 48 - 53% .

No to spoko - jak to młodzież gada - nie ma problemu :lol:

A tak na marginesie mam dwa piękne mostki w domu - ogromne - róznica temp ponad 10 stopni - podłoga przy dwóch drzwiach balkonowych wyjściu na taras ... :-?

Tak to wygląda ...

http://img228.imageshack.us/img228/4900/ir000162kb6.png

http://img217.imageshack.us/img217/4382/ir000166mw6.png

mostków to ci u mnie dostatek ... przy drzwiach balkonowych musowo (ale poprawie wiosną przed tynkowaniem elewacji) ...ale ostatnio odkryłam kilka nowych ... w styropianie nad oknami jakieś ptoki se gniazda porobiły ... na TRZEMA oknami :o ... styropian wydziobały i se w najlepsze mieszkają :evil: :lol:

mostków to ci u mnie dostatek ... przy drzwiach balkonowych musowo (ale poprawie wiosną przed tynkowaniem elewacji) ...ale ostatnio odkryłam kilka nowych ... w styropianie nad oknami jakieś ptoki se gniazda porobiły ... na TRZEMA oknami :o ... styropian wydziobały i se w najlepsze mieszkają :evil: :lol:

Dzięcioły ??

:wink:

Najbardziej się obawiałem właśnie izolacji cieplnej stropu nad wykuszem - czyli posadzki balkonu od zewnątrz ... - mam takie dwa wykusze - przed pomiarami byłem pewien że nie będzie ona idealna - no ale miło się rozczarowałem :D

Również bardzo dobrze wyszły pomiary okien w wykuszach - w jednym trzy okna 2x1m , ogromna tafla szkła - okna mam U 1,0 , jedynie widać delikatne różnice temperatury przy uszczelkach .

piterazim

BINGO!

Masz i oko i wyobraźnię! :lol:

Dokładnie tak. Wilgoć.

Trudniejsza wentylacja takiego kształtu pomieszczenia...

W pałacach dawali tam stiuki. Obłe, łukowate - efekt grzybka minimalizowano kształtem!

Adam M.

... jedynym zadowolonym z sytuacji jest kota .... potrafi godzinami leżąc na parapecie i obserować te ptaszyska jak se wlatuja i wylatują z mojego styropianu :evil: :lol:

chyba musisz polecieć jej po premii i nadgodzinach. TWÓJ styropian wydziobują, mostki Ci robią, a kota żre za TWOJE i nic, tylko obserwuje...

...W pałacach dawali tam stiuki. Obłe, łukowate - efekt grzybka minimalizowano kształtem!

Adam - nie przeceniasz antenatów przypadkiem? Może oni tak tylko...bo ładniej było. Jakieś takie nasze feng-shui, a że przy okazji laminarniej było, to przypadek...

Ja wiem - ta lodownia i tak dalej...mądrzejsi byli, niż nam się wydaje, ale tu to chyba troszkę dorabiasz :roll:

piterazim

BINGO!

Dokładnie tak. Wilgoć.

W pałacach dawali tam stiuki. Obłe, łukowate - efekt grzybka minimalizowano kształtem!

Adam M.

Dzięki Adam za obszerne kompendium wiedzy - teraz mam jasność .

W łykend zrobię próby o których mi pisałeś - w kwestii poznawczej oczywiście :)

A tak na marginesie nie było to dla mnie zaskoczeniem - że to wilgoć oczywiście - i uwierzyłem od razu :D

piterazim

BINGO!

Dokładnie tak. Wilgoć.

Adam M.

uuuuuuuuuuuuu :D pochwała od samego Adama

czyli jednak forum uczy

chyba sobie wydrukuję i na ścianie powieszę

:lol:

Czy nie przeceniam antenatów?

Raczej nie. Myślę, że często ich nie doceniamy.

Wcale nie twierdzę, że oni to wszystko sobie potrafili wyliczyć.

Wydaje mi się raczej, że mieli przeogromny bagaż doświadczenia praktycznego i obserwacji.

Zdarza się, że jak zaczynam zgłębiać jakiś fragment co starszej konstrukcji o jaką się otrę, to znajduję w niej wszystko "tak na swoim miejscu", że mnie to aż zadziwia.

Jak się kiedy zaplątasz do jakiego skansenu, zadaj sobie pytanie "dlaczego to wygląda akurat tak" jak popatrzysz na jakiś szczegół. Poszukaj w pamięci podstaw fizyki rządzącej wyglądem/kształtem/funkcją danego kawałka.

Tak wyszło, że często pętam się po różnych budowach. Czasami jakieś "niedopasowanie" czegoś wręcz bije mnie po oczach. :lol:

W starszych konstrukcjach tego odczucia nie miewam.

Ale fakt! Były prostsze. Bez wody (łazienki, pralni, sauny), gazu (kotłowni z piecem).

Wozownia była oddzielnym budynkiem. My garaż mamy przylepiony wprost do bryły domu (podziękować przepisom, głównie podatkowym). :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Adam M.

Super sprawa ta kamerka :lol:

Osobiście na pewno sprawdziłbym gdzie ciepło ucieka z domu w eter.

Moim zdaniem zupełnie inny byłby rozkład temp. przy drzwiach wejściowych gdyby nie było podłogówki, byłby podobny jak przy drzwiach balkonowych. Podłogówka na pewno w znacznym stopniu zmienia ten obraz, widać że rurki są bardzo blisko drzwi.